SGH III rok 2010/2011 [1721]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kane

Cześć,
    Tak mnie jakoś dzisiaj naszło żeby sprawdzić ten syllabus który jest na stronie : http://kig.sgh.waw.pl/wstig2009.pdf
    No i pojawił się problem. Zrobiłem zestawienia rozdziałów wymienionych pod opisami wykładów. Oto one:

Wstęp do informatyki gospodarczej: 4, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15
    MIS systemy informatyczne zarządzania: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 19
    Społeczeństwo informacyjne: 1, 2, 3, 7, 8.1, 9

I teraz najlepsze. Ze wstępu to jest jakieś 280 stron, z MIS koło 340 a ze społeczeństwa prawie 300. Razem ponad 900 stron. Nie wiem jak mocno się trzeba uderzyć w głowę żeby na egzamin z przedmiotu który trwał pół semestra (7 wykładów) i jest wart 3 punkty ECTS kazać studentom czytać 900 stron ale tak to mniej więcej wygląda.

W takim razie chyba trzeba się będzie zaopatrzyć w jakieś dobre notatki, ma ktoś może coś takiego?
  • ann

no ale jesli pod wykladem sa wymienione ksiazki to nie jest to na zasadzie "albo ta albo ta"? bo sadze,ze jedna by starczyla.
    poza tym - sa wymienione rozne pojecia,zamiast czytac milion stron o tym,mozna sobie w necie poszukac. no i slajdy. wydaje mi sie,ze za bardzo panikujesz (;
    bo jakos watpie,zeby na 1,5h wykladu zdazono omowic te ok.130stron :P
  • MP.

>bomba napisała:
    >no ale jesli pod wykladem sa wymienione ksiazki to nie jest
    >to na zasadzie "albo ta albo ta"? bo sadze,ze jedna by
    >starczyla.
    >poza tym - sa wymienione rozne pojecia,zamiast czytac milion
    >stron o tym,mozna sobie w necie poszukac. no i slajdy.
    >wydaje mi sie,ze za bardzo panikujesz (;
    >bo jakos watpie,zeby na 1,5h wykladu zdazono omowic te
    >ok.130stron :P

przyjmij tę zasadę, że na studiach wykłady nie muszą w ogóle dotyczyć materiału, który będzie na egzaminie - bo taka jest prawda. Wykładowca z informatyki może opowiadać Ci o czym chce.
  • magda

nie żebym chodziła na informatykę, ale słyszałam że egzamin ma się opierać na tych slajdach z wykładów:)
  • kaś

i tak nikt tego nie przeczyta. a zdać jakoś się zda.
  • ann

>Maxiunio napisał
    >przyjmij tę zasadę, że na studiach wykłady nie muszą w
    >ogóle dotyczyć materiału, który będzie na egzaminie -
    >bo taka jest prawda. Wykładowca z informatyki może
    >opowiadać Ci o czym chce.

niby tak,ale jeszcze mam odrobinke wiary w te uczelnie, ze jednak wyklad jest jakos zwiazany z egzaminem. choc w sumie to nie wiem co sie dzieje na tym wykladzie ^^
    ale tak jak kolezanka pod Toba napisala, chodza sluchy, ze jednak pokazywane slajdy i wyklad SA podstawa do egzaminu. no i jeszcze jest sylabus i wymienione w nim pojecia,jakby czegos bylo za malo. stad tez moje slowa do zalozyciela tematu. gdyby rzeczywiscie trzeba bylo czytac te 900stron,to sadze,ze slyszelibysmy narzekania i straszenia od starszych <:
  • paula

nie wiem jak inni, ale Sobczak miał mówić, które slajdy, z którego wykładu będą obowiązywać i na pierwszym rzeczywiście mówił (wrzuce tu w wolnym czasie numery), ale ponieważ byłam tylko na pierwszym wykładzie to czy ktoś inny mógłby wrzucić numery slajdów z wykładów, na których był?
  • mroczny

czy wam w ogole dawali te prezentacje wykladowcy? Polanska nie dala...
  • ann

egzamin ma byc standaryzowany,wiec mozesz sie uczyc ze slajdow/prezentacji/notatek od innych wykladowcow (:
  • Ligeira

o jakich slajdach Wy mówicie?:P

z tego co Sobczak na ćwiczeniach mówił, to egzamin nie jest łatwy i same slajdy nie wystarczą żeby zdać.

A co do starszych roczników to ja słyszałam straszenie...podobno trzeba było mieć farta, żeby zdać test z wdig w I terminie. No ale zobaczymy jak będzie z tym opisowym egzaminem:P
  • ann

ja mowie o slajdach od innych wykladowcow. zreszta sama z Sobczakiem nie mam <: ale u mojej babki slajdow chyba tez nie ma. w kazdym razie tak jak pisalam - skoro jest standaryzowany, to skorzystanie ze slajdow od innych raczej mi nie zaszkodzi...
  • r.

skoro zdaniem koleżanki trzeba mieć farta, żeby zdać test, to ciekawa jestem, co powiesz na to, że nasz egz to będzie kilka pytań opisowych. :]

..i proponuje przestać panikować. prędzej czy później, wszystkich przepchną :]
  • Ligeira

no ok, ale gdzie te slajdy można znaleźć?;P od któregokolwiek z wykładowców.
  • ZamośĆ

Pytać po znajomych pewnie trzeba :P Jeszcze ewentualnie w alpinusie jest skrypt z infy.
  • paula

• sn0w

jeśli ktoś sobie lubi popracować z prezentacjami w corelu, to może sobie pobrać wykłady dr Olejniczaka

http://akson.sgh.waw.pl/~jolej/ (hasło IG)

PS na stronie można również znaleźć oceny z zeszłego roku - chyba problem jest naprawdę spory :/
  • efka

slajdy od dr D. Wódz http://akson.sgh.waw.pl/~dwodz/info...
    Kolejne wykłady to: informatyka2.doc, informatyka 3.doc,
    informatyka4.pdf, informatyka5.pdf, informatyka6.pdf,
    informatyka7.pdf,informatyka8. pdf

a co do skryptu to nie wiem czy czytanie tego ma jakis sens, bo podobno od zeszlego roku dosc znaczne zmiany w sylabusie byly...
  • Kosti

Ja słyszałam od starszego kumpla, że pytania na egzaminie są kosmiczne! Wcześniej był chyba test wyboru, ale w tym roku podobno mają być pytania otwarte... :/

Nie chodziłam na wykłady, ale ambitnie poszłam na pół ostatniego (z Kobylińskim) i facet mówił, że wrzuci jakąś prezentację. Myślę, że nie ma sensu czytać jakichś cegieł, bo i tak na pewno nikt nie jest w stanie tego ogarnąć...
  • as I am

czy tylko ja mam taki problem, czy Wam też pojawia się komunikat, że strona nie istnieje gdy wpisuje się od 4 w górę slajdy od dr Wódz?
  • _Ziolek

W zeszłym roku:

- test był w miarę prosty,
    - pytania otwarte zależały od pomysłu wykładowcy (standaryzowany był tylko test, otwarte są autorstwa poszczególnych wykładowców). Były zarówno banalne, jak i hardcorowe (ale do przejścia).

Są trudniejsze egzaminy :)

| |

OFICJALNE Grono pierwszego roku, który zaczął swoją obecność w SGH w końcu września 2008! Za...

Fotki

Miejsca grona (0)