-
Anonim
Potrzebuję informacji na temat schronów, przejść podziemnych znajdujących się na terenie Siedlec. Podobno takowe istnieją więc chciałbym się dowiedzieć o nich więcej. Bardzo proszę o informacje. -
Kacper
podobno
PODOBNO
są jakieś połączenia do 3 maja
te takie dziwne kwadratowe coś z betonu co są przy chodnikach to podobno wyjścia są =]
głowy za to nie dam, gdzieś tak usłyszałem -
BRYŃCZAK:D
-
Anonim
Słyszałem że są połączenia w kształcie kwadratu : Kapliczka przy starym kościele - garnizon - więzienie - schrony. Schrony mają znajdować sie gdzies miedzy ulicami Pułaskiego - Sienkiewicza. Ale na ile to prawda to nie wiem interesuje mnie historia tego i objaśnienie gdzie takowe mogą się znajdować i jak przebiegają. -
-
Anonim
W związku z tym że w okresie 20-lecia międzywojennego wykonywana była kara Śmierci w Siedlcach powstało jakieś połączenie między dawnym posterunkiem Milicji przy dawnej ulicy 1go maja (obecna ulica Bpa. Świrskiego) tylko tyle wiem staram się dowiedzieć troszkę więcej -
Kacper
a to ciekawe....
zapytam na studiach wykładowców historii może coś będą wiedzieli na ten temat -
Anonim
No Kacperku jak możesz to się dowiedz, bo jakoś mnie to interesuje bardzo :) A co tam u Ciebie po za tym?? -
Jacuś
coś mi sie kiedyś obiło że jakiś schron jest pod centrum kultury i sztuki oraz urzędem miasta. Być może to tylko głęboka piwnica nie wiem -
Artur
co do tego metonowego kloca na 3maja to jedna babcia kiedys nas stamtad zganial (złe rowery) i mowila, ze to jakies wazne wejscie do schronu :D FAZA -
Tomek
-
Anonim
Może nie tyle co bawił, ale interesuje mnie geneza tych miejsc i ich położenie. Interesuje mnie to :) -
Darth Naked
Schron jest pod Urzędem Miasta, pod WKU oraz na terenie jednostki wojskowej (Dreszera/Składowa). O innych nie wiem lub teraz nie pamiętam. A na 3. maja to nie żadne schrony tylko jakieś ustrojstwa (typu studzienka rewizyjna) od rur ciepłowniczych; ) -
Szynka
wydaję mi się, że pod dworcem pkp też ...pan od PO nam tam kazał uciekać w razie czego :D nie wiem czy gdzieś na Konarskiego czasem też przy parku...w każdym razie to ciekawa kwestia :] -
Anonim
w większości bloków wchodząc do piwnicy można przejść do innej klatki lol -
Yelen
Pamiętam, że moja nauczycielka fizy w gimnazjum(pg4, pozdrawiam, niestety nie pamiętam nazwiska) przy okazji zagrożeń związanych z energią atomową opowiadała o tym, że są w Siedlcach 3 schrony zbudowane w czasie zimnej wojny na wypadek ataku atomowego. Powiedziała również, że była w jednym i nie wydaje się jej, że ludzie przeżyliby tam nawet tydzień. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale możesz zawsze tam szukać.
ps. Bardzo ciekawy temat! -
Anonim
Dzisiaj dowiedziałem się że schrony na pewno są tylko nie wiem gdzie, również usłyszałem że harcerze co raz wymieniają zapasy w schronach typu : Apteczki koce itp.... a na ile to prawda to nie wiem. A co wiecie o podziemnych tunelach pod miastem ??
Podczas II Wojny Światowej Siedlce były bardzo dobrze przygotowane do obrony, Poczta na ul. Piłsudskiego była lepiej chroniona niż poczta w Gdańsku. Z budynku poczty na 100% jest wejście w podziemia. Co do reszty muszę jakiegoś historyka znaleźć w Siedlcach który będzie miał pojęcie na ten temat. -
Anonim
mgr Janina Ksionek
mgr Grażyna Musiejczuk
mgr Maria Paczuska ?? a może jeszcze taka jedna nauczycielka której imienia i nazwiska nie pamiętam. Miała siwe włosy -
Yelen
-
Tomek
>
Dzisiaj dowiedziałem się że schrony na pewno są tylko nie wiem gdzie, również usłyszałem że harcerze co raz wymieniają zapasy w schronach typu : Apteczki koce itp.... a na ile to prawda to nie wiem. A co wiecie o podziemnych tunelach pod miastem ??
nie sadze aby wątek o harcerzach był prawdziwy! Przynajmniej na pewno Nie ZHR! -
Anonim
>Darth Naked napisał
>Schron jest pod Urzędem Miasta, pod WKU oraz na terenie
>jednostki wojskowej (Dreszera/Składowa). O innych nie wiem
>lub teraz nie pamiętam. A na 3. maja to nie żadne schrony
>tylko jakieś ustrojstwa (typu studzienka rewizyjna) od rur
>ciepłowniczych; )
schron jest jeszcze pod starymi zakladami karo
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Siedlce
- Załóż własne grono tematyczne