-
.z.
plotka rozeszłą się po całym pjwstk, że jak ktoś ma średnią powyżej 4,25, to w przyszłym roku płaci tylko 50% czesnego
ktoś wie coś więcej na ten temat i czemu, do cholery, nie mówili o tym wcześniej? -
Anonim
Debile.
Pozwole sobie zacytowac co ciekawsze fragmenty ze strony internetowej uczelni, ktore to informacje wisza na korytarzu i pojawialy sie we wszelkiego rodzaju broszurkach. Czytac trzeba, a nie jeczec "ojeeeej nikt mi nie powiedzial" :P
Po pierwsze, NIGDZIE nie jest powiedziane ze obnizaja Ci czesne o tyle a tyle procent. Jest za to WYRAZNIE napisane:
>§ 27
>Wysokość stypendium za wyniki w nauce ustala się następująco:
>
>Uzyskana ocena średnia Maksymalna wysokość stypendium: % >najniższego wynagrodzenia zasadniczego asystenta
>4,25- 4,49 Do 50%
>4,50- 4,74 Do 60%
>4,75- 5,00 Do 70%
Z informacji ktore udalo mi sie znalezc i z tego co udalo mi sie dowiedziec, podpytawszy, to najnizsze zasadnicze wynagrodzenie oscyluje w granicach 1400 zlotych nowych polskich. PODOBNO.
Po drugie - nie jest do konca tak, ze masz srednia powyzej 4,25 i z automatu przydzielaja Ci stypendium, bo:
>§ 21
>Warunkiem ubiegania się o stypendium za wyniki w nauce jest >uzyskanie w poprzednim roku akademickim średniej ocen nie >niższej niż 4,25. Przy ustalaniu średniej ocen bierze się pod >uwagę oceny ze wszystkich zdawanych egzaminów oraz >uzyskanych zaliczeń w minionym roku akademickim.
i dlatego, ze:
>§ 23
>1. Student ubiegający się o stypendium naukowe winien złożyć >w siedzibie Komisji Stypendialnej podanie o stypendium ze >wskazaniem uzyskanej średniej ocen w ubiegłym roku >akademickim.
>2. (...)
>3. Uczelnia może przyznać stypendium naukowe bez wniosku >studenta.
Bo juz mam dosc kurwa tych wszystkich jebanych jekow, zawodzen i placzow. To sa studia do kurwy nedzy, a nie przedszkole, gdzie sie zasracie, a pani przedszkolanka wam pupke podetrze i jeszcze da zupy mlecznej na pocieszenie... Geez...
P.S.: Bez urazy Haniu, temat zawodzenia generalnie Ciebie nie dotyczy :)
-
z
buahah....dobre....fakt z na stypendium nie ma co liczyc bo to srednia z calego roku -
Konstanty
Stypendia naprawde latwo dostac. Wystarczy wyrobic sie powyzej 4.
Co roku progi sie troche przesuwaja, zalezy ilu ludzi sie lapie. Teraz chyba bylo min 4.25 (latwo zrobic)
Pozatym stypendia sa rewelacyjnie wysokie (zdaje sie ze teraz placa mi jakies szalone 150 pln, nawet na srajtasme nie wystarczy) i wyplacane przesz szkole "jak sie zbierze kupka bo inaczej sie nie oplaca". Ten tryb wyplacania oznacza ze ostatnio dostalismy na przelomie maja i czerwca stypendia z marca i lutego.
Kiedys byly takie trzy miesiace ze stypendia wynosily 700-1000pln. Stare, dobre, przedwojenne czasy. Rzad sie zmienil i ministerstwo Dorna dostalo nasz szmal. Teraz mozna na luzie przepic cale dwumiesieczne stypendium w jeden wieczor.
Ciezko powiedziec czy warto sie zarzynac z ocenami caly rok zeby w nastepnym pic 6 razy na koszt panstwa. (oczywiscie jak sie stawki ministerialne zmienia to bedzie lepiej. Ale raczej Roman wyda na swoje bojowki). -
-
Anonim
lol :) To tyle by bylo z ploty, ktora jakis uczynny debil puscil. Nawet mam podejrzenia kto, ale nie powiem :) -
.z.
ok, dzięki Tomku za wyczerpującą informację, zaznaczyłam że usłyszałam tylko plotki i to jeszcze wieść niosła, że dopiero co wprowadzili te zniżki za 4,25, więc się oburzyłam..., ale dzięki za rozwianie złudzeń, przynajmniej nie mam się o co denerwować -
SpydeRR
-
magic chick
z tymi wszystkimi wymaganiami zeby ci je wyplacili to nawet nie warto probowac :)