SNM [402]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • hello there

Cześć wszystkim :)

Jestem przyszłym studentem SNM i będę sobie musiał kupić jakiegoś laptopa. Ale nie wiem jaki byłby potrzebny by móc odrabiać na nim prace domowe itp. Co powinien taki laptop mieć by móc z niego bezproblemowo korzystać na tych studiach?
  • Haushinka

stacjonarny...
  • hello there

O_O

A ja myślałem o netbooku... :O Ale tak właściwie to niektóre laptopy mają parametry i wielkość ekranu jak stacjonarne...
  •  

monitor =/= komputer
  • hello there

Właśnie wiem, dlatego chodziło mi ogólnie o parametry, nie tylko o ekran :)
  •  

Pakiet adobe (photoshop, illustrator) udźwignie prawie każdy z nowych komputerów, zwróć uwagę na:
    - firmę,
    - wagę (będziesz to na uczelnię musiał dźwigać),
    - parametry ekranu (matrycę, odwzorowanie kolorów itd., to akurat dość ważne jak idziesz na SNM),
    - podzespoły (np. w laptopach procesory AMD bardziej się grzeją),
    - ilość ram-u (do grafiki przydaje się dużo, szczególnie jak masz jakąś pracę do druku z dużą ilością warstw),
    - itp. itd.
    Znajdź sobie taki jaki Ci się podoba, a potem poszukaj w internecie co o nim piszą. Problem się zaczyna jak chcesz się bawić w grafikę 3d, wtedy masz kłopot.

Ale i tak żaden laptop nie przebije stacjonarnego + porządnego monitora.
  • hello there

Dzięki wielkie :)

Ze stacjonarnym to miałbym problem, bo mieszkam w ogóle dosyć daleko. Oczywiście jak zacznę studia to się przeniosę do Warszawy, ale i tak będę sporo jeździł, a do tego raczej się tylko laptop nadaje.

W grafikę 3D nie zamierzam się tak szczególnie bawić poza tym, co jest wymagane na tych studiach, bo moje osobiste zainteresowania są raczej związane z 2D. A do tego na szczęście nie ma aż takich wielkich wymagań jak do 3D.

Jeszcze mam jedno pytanie, trochę nie związane, ale widzę że jesteś zorientowany nieźle. Mam pakiet Adobe (Photoshop, Illustrator, Flash, itp) w wersji CS3. Czy to wystarczy, czy na SNM wymagana jest nowsza wersja?
  • Haushinka

wystarczy cs3, zreszta w szkole jest cs3...:)

to ze nie zamierzasz sie szczegolnie bawic grafika 3d to niewiele bedzie obchodzic prowadzacych...:P
  • hello there

Ooo to dobrze że wystarczy :) A co do grafiki 3D to wiem :P na studiach trochę jej będzie, ale jak nie planuję robić zbyt dużo ponad to co jest na studiach, to może żaden superszybki komputer mi nie będzie potrzebny :)
  •  

To ja mam pytanie do studentów SNM:
    Czy często korzystacie ze swojego laptopa na uczelni do innych celów niż robienie notatek? Tj. robienia/dokańczania jakiś prac graficznych itp.?

Bo chętnie bym kupił sobie coś pokroju asusa eee (to te małe, lekkie laptopki), bo nie chce mi się dźwigać dużego notebooka, jeśli w domu mam stacjonarny. Czy według Was taki mały laptop wystarczy?
  • Anonim

Jestes facetem to nie przesadzaj z dzwiganiem :D Wez tu zrozum dziewczyny co maja laptopy cegly :D

Wg mnie laptop jest zbedny w tej szkoly, jezeli masz w domu stacjonarnego,dobrego kompa.
    Ja posiadam tylk o1 kompa, jest co prawda zlomem na moje potrzeby, ale daje rade:)

W szkole sporo osob ma lapki i bardzo czesto sie przydaja do dokonczenia czegos etc. Sam pozyczam od kogos na chwile, albo dolaczam sie jak chce pokazac projekt wykladowcy etc.

Ja na Twoim miejscu bym nie kupowal, no ale jak chcesz :) No i kwestia kasy rowniez, jezeli zaden problem dla Ciebie to kup sobie, przyda sie czesciej przy wieczornym chilloucie w lozku + projekty hah.
  • Haushinka

no Adas, najlepiej szukac frajera:P ja juz np nie daje nikomu lapa, bo mam dosc trojanow i innych syfow.... Co do laptopa, no nie oszukujmy sie ale czasami jest to naprawde wygodne, niz robienie na kazde zajecia durnych wydrukow, marnowanie ogromnej ilosci papieru, czy wydawanie kasy na wydruki. Do tego czasem czekasz na konsultacje godzine...jak nie dluzej, wtedy nawet na poczekaniu wykonujesz projekt:P... np gdy nie mozesz sie zrozumiec z proawdzacym to na bierzaco wstawiacie poprawki do projektu. Tak jest po prostu szybciej. Na snmie w cholere czasu marnuje sie na czekanie w kolejce do konsultacji...
  • Adele 'Delly' Miodushevsky

ja na asusie eee 1001h spokojnie pracuję na photoshopie także luzik. Myślę, że ta inwestycja była bardzo udana; )
  • Anonim

Haushinka no czekanie na konsultacje mnie rozpierdala niekiedy... Nie raz czekalem ponad 1,5 h bo sie zbiegl caly rok. Najlepije bylo na zaliczeniu Typografii...

Ja nigdy nie drukowalem nic aby pokazac, no moze raz z Pgp, zawsze na kompie pokazywalem etc - nie bede wydawal na druk nie wiadomo ile bo potem do smieci i tak pojdzie :p
    Z tymi poprawkami na biezaco masz swieta racje, nie rozumiem ludzi, ktorzy za kazdym razem drukuja pracki, a i tak do poprawy troche zostalo - peace with them..

A i jak ktos z Was bedzie kupowal lapka to przywiazujcie ogromna uwage do tego czy sie przegrzewa... Paru osobom z 1 roku spalily sie dyski etc i wszystkie projekty poszly sie srac. Wiec uwazajcie.
  • merry

>Adaś napisał
    >Najlepije bylo na zaliczeniu Typografii...

o stary trauma na cale zycie

a nawiazujac do tematu - stacjonarny gora. no chyba ze chcesz miec pewnosc ze nie umrzesz z nudow w oczekiwaniu na wspomniane wyzej korekty, ale wychodzenie na szluga taniej wychodzi, polecam
  • Anonim

Ahh ta Merry, zawsze wie kiedy cos dorzucic :)))); p
    Pamietam jak na pizze poszlismy, przychodzimy a tu niewiele sie zmienilo hahh dalej all w dupie byli. . .
  • hello there

Tak się zastanawiam... bo chciałbym mieć laptopa który nie byłby zbyt duży i ciężki, czy 14-calowy laptop, z parametrami pozwalającymi na bezproblemową pracę w takim photoshopie i podobnych programach, byłby wystarczający do robienia na nim projektów, czy raczej potrzebny jest większy?
  • bartek

jeżeli jesteś w stanie pracować na 14 calach to nie rób problemów.

podobno nie liczy sie rozmiar tylko technika
  • Haushinka

sluchaj, kup sobie dobrego laptopa, a co do wielkosci, jesli bedzie za maly to przeciez po jakims czasie mozesz ewentualnie kupic sobie monitor i po bolu:P ja czasami robie projekty na 12", chociaz dla niektorych moze to juz byc za male:)
  • Anonim

Ta. Moze jestem dziwny, ale w domu mam 19" i to za malo niekiedy dla mnie..; p takie 2 monitorki by sie przydaly :)
  • 1
  • 2
| |

Grono studentów wydziału "Sztuka Nowych Mediów" na PJWSTK. lolz

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)