Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • megazord wśród buców.

topik dla nierozgarniętych.
  • czaruso

no to ja będę pierwszym

od 2-3 godzinam staram sie w internecie znaleźć informacje które mogły by mi pomóc w napisaniu krótkiej pracy zaliczeniowej temat jej jest taki "opisz i usytuuj zajmowane przez siebie pozycje społeczne oraz możliwie potencjalne konflikty oczekiwań"

no i problem tkwi w pierwszej części pracy czyli te pozycje spoleczne bo nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi w jaki sposob ma to zrobic czy opisac ze nie wiem jestem klasa średnia bo pracuje na budowie pale tanie fajki pije piwo z biedronki itp itd
    czy napisac od samego poczatku ze od urodzenia jestem obywatelem polski ze jestem tylko piankiem i ze bedac n aemigracji ciezko mi jest ble ble bel pozniej ze jestem synem wujkiem bratem kolega studentem
    jezeli ktos byłby laskaw krotko zwiezle i lopatologicznie bede wdzieczny
  • megazord wśród buców.

nie wiem. opisz zespoły ról społecznych. czyli dajmy na to - jakie są Tw obowiazki i oczekiwania w relacji student - wykladowca, kolega - kolega, dziecko - rodzic ... itp to modele rol..
  • Anonim

to ja też poprosze o pomoc...na czym polega efekt Ringelmanna co to jest??
  • Anonim

co wpływa na atrakcyjność grupy?
  • Emilia

>czarus bez ś wrote:
    >
    > "opisz i usytuuj zajmowane
    >przez siebie pozycje społeczne oraz możliwie potencjalne
    >konflikty oczekiwań"

Standardowy przykład: stoisz na ulicy, dowcipkujesz w grupie kolegów, popalasz papierosa, etc. a tu widzisz nadchodzącego nauczyciela. Jako grzeczny uczeń - powinieneś skłonić głowę i powiedzieć "dzień dobry" (chowając przy okazji papierosa), ale jeśli chciałbyś się przypodobać kolegom - będziesz udawał, że nie zauważasz nauczyciela. Stoisz zatem wobec odmiennych oczekiwań co do Twojego postępowania.
  • megazord wśród buców.

użytkownik http://grono.net/users/921787/
    oczekuje odpowiedzi tak lub nie na pytania:

1. Czy kulturowe czynniki determinują socjologię jako naukę?
    2. Czy subiektywne podejście do zjawisk jest równoznaczne z hermeneutyką?
    3. Czy działanie społeczne odnosi się do relacji sprzedający – kupujący?
    4. Czy oczekiwania innych wobec nas wpisują się w pojęcie: istotni inni?
    13. Czy Peter Blau stosunki społeczne łączył z grupami tworzącymi zbiorowości?
    14. Czy współczynnik humanistyczny Floriana Znanieckiego to świat cudzych świadomości danych innym jako ich doświadczenie?
    15. Czy funkcjonaliści opowiadali się za zachowaniem integracji systemowej w społeczeństwie?
    16. Czy konflikt jest brakiem zgody co do podstawowych wartości grupowych?
    24. Czy publiczność w filharmonii łączą więzy styczności?
    25. Czy dezindywidualizacja to to samo co utrata łączności psychicznej, emocjonalnej przez jednostki przebywające na wspólnej przestrzeni?
    28. Czy funkcja legalizacyjno – kontrolna rodziny wyraża się w kontroli przez rodziców dzieci?
    29. Czy grupy społeczne wyróżniają się samoistnością?
    30. Czy naród jest zbiorowością stanowiącą zamknięcie łańcucha rozwojowego społeczności ludzkiej?
    38. Czy „człowiek pracy i zboczeniec” w klasyfikacji typów osobowości Floriana Znanieckiego odpowiadają pracoholikom i innowatorom?
    39. Czy industrializacja jest procesem społecznym, który powoduje w rozwoju społecznym zwiększenie udziału przemysłu i degradacji środowiska naturalnego?
    40. Czy urbanizacja oznacza wzrost liczby i rozwój ośrodków miejskich wskutek koncentracji przemysłu i handlu?
    41. Czy ruralizacja to przenoszenie się mieszkańców wsi do miast?
    42. Czy uniwersalizm i pluralizm to ujednolicenie wartości i relacji międzyludzkich?
    43. Czy współczesne pojmowanie globalizacji sprowadza się do zaniku państw narodowych na rzecz wspólnej organizacji politycznej i ponadnarodowego rządu światowego?
  • M. Kułak

Jedno z zagadanień na egzamin z historii myśli socjologicznej brzmi: "Status heurystyczny historii myśli społecznej."

Czym jest status heurystyczny?
  • megazord wśród buców.

z hamasu słaby byłem
    ale mniemam że na rzeczy jest powiazanie z heurystyką.
    czyli na ile status myśli społecznej pozwala na dyskutowanie i operacjonalizowanie pewnych pojęć, zadawania pytań o istote rzeczy, dyskutowania problemów, rozwiązywania w sposób tworzcy itp
    pofilozuj Michale :)
  • melazja

Te "historie myśli" obrzydzają chyba każdy kierunek studiów
  • ღஜkkaren ஜღ

ludzie czy wiecie co to jest obszar hipertrofii semiozy o charakterze autotelicznym?
  • madam ojezukurwa

>ღஜ♥Karolcia♥ ஜღ napisała:
    >ludzie czy wiecie co to jest obszar hipertrofii semiozy o
    >charakterze autotelicznym?
    >

jak czytam takie określenia, to mi się głowa robi lekka jak balonik.
  • Oleńka

pliski pomocy!mam napisać pracę semestralną na temat - czystej wody. jak ma towogóle wyglądać nie ogarniam tego
  • Piotr A 

ma ktoś do odsprzedania książkę socjologia wychowania znanieckiego , albo e-booka??
  • (",)

zmienne zalezne w badaniach jakie to sa; / ?? pomoze mi ktos; /
  • she's like the wind

>Seriously?! Seriously, SERIOUSLY napisała:
    >zmienne zalezne w badaniach jakie to sa; / ?? pomoze mi ktos
    >;/

Tak łopatologicznie, to zmienna zależna to ta, która zależy od innych czynników. Jeśli przykładowo badasz ilość posiadanych dzieci w rodzinach o różnych statusach majątkowych, to ilość dzieci będzie zmienną zależną, a status majątkowy zmienną niezależną.
  • (",)

mam temat "samorzad terytorialny w opinii spolecznej na podstwie badan w miescie k. " no i problem z tymi zmiennymi zaleznymi
  • she's like the wind

"Opinia o samorządzie terytorialnym" jest zmienną zależną.
  • (",)

aahaa takie cos; ] to juz wiem, dziekuje
  • Łukasz Lutoborski

witajcie. mam do zanalizowania wyniki ankiet

muszę skorelować dwie cechy niemierzalne - ponoć jest to w excelu... tylko nie wiem gdzie??

czy znacie jakiś inny łatwy i przystępny i darmowy program który by mi w tym pomógł??

pozdr
| |

dla socjologów obecnych/przyszłych i wszystkich zainteresowanych. przed napisaniem nowego tematu ...

Fotki

Miejsca grona (0)