-
Murzyn
Nietzsche był fenomenalnym, filozofem, który podważył ideę państwa Platona, czym naraził się wielu filozofom, jednakże w Anrychryście Nietzsche ujawnia inną stronę chrześcijaństwa -
Mr. Skowronskee
ja mam ciekawą teorię na jego temat. Otóż wydaje mi się że Nietzsche postradał rozum na 10 lat przed śmiercią, bo on odkrył prawdę. Nie iwem o czym, ale on poznał jakąś prawdę o życiu... to sprawiło że jakieś fundamenty jego świadomości runeły. -
Beret
-
Idzie Echo Cicho
Jestem przekonany co do jego szaleństwa - nie wiem czy to za sprawą poznania owej straszliwej prawdy, czy też po prostu przez syfilis - nie ważne. Zresztą, przecież szaleństwo i geniusz idą w parze... -
-
Anonim
to co w nim najbardziej fascynującego to podważenie wszystkiego co dotychczas było uznane za prawdziwe!! zszokowąłem się kiedy uswiadomilem sobie ze wszystko czym zyje i czym sie kieruje jest pewna umową, której nigdy nawet przez sekunde nie podwazalem i nad ktorej sensem nigdy nie myslałem. To bylo dobre a to zle i koniec. no i nietsche - totalny szok ale przewrotu w postepowaniu raczej brak...