-
monika
To moze dyskusje w tym forum czas zaczac...
Czy istnieje polski soul? Co o tym sadzicie? A jesli istnieje tu przynajmniej jego namiastka, to kto z naszych rodzimych tworcow/odtworcow sie o soul chociaz ociera? -
zostaw miejsce na kulturę
Watpie...Chociaz Sistars maja cos wspolnego z ta muzyka. Poza nimi chyba nie ma zespolu/artysty, ktory wykonywal by ten rodzaj muzyki.. -
b.
Sistars, racja. I mysle ze sa na dobrej drodze do calkiem porzadnego soulu. -
kowal
dokladnie Sistars, troche jeszcze popracuja i moga naprawde zarzadzic -
-
kowal
Apropos Sistars
Slyszeliscie ich cover utworu Raphael Saadiq - Get Involved ?? ajjjj?
Jak wam sie podoba? Bo mi tak srednio na jeza, bo w oryginale nalezy do moich ulobionych... -
ete
Siema kOWAL i ty tutaj =) wszedzie Cie pełno hehe. A co do tego kawałka to słyszalem tylko orginal QTip'em i na tym poprzestane, bo tak naprawde to polskiego soulu nie ma! jest tylko jakas namiastkaw postaci Sistars ale nie jaraja mnie one choc trzeba przyznac ze robia cos nowego.Ja lubie gutka ale on ma raczej klimaty regowe ale cos z r&b i soulu w tym jest!! eLo
-
ina
Polski soul dopiero sie rodzi,ale dziewczyny z Sistars postawiły wysoką poprzeczkę-bo bit prosty ale wokal nie do pobicia.Pozdro -
Anonim
taa to wszystko bardzo pikne ale wiekszosc ich (sistars) kawalkow to covery :p pozdrawiam i podzielam zdanie niestety polski soul nie istnieje -
Anonim
-
Boy Division
Moja kolezanka Hanne'a , ktora kreci najlepsze imprezy Soulowe w niemczech (prywatna opinia hehe) , powiedziala, ze z polskich Beat/Soulowych wykonawcow to kojarzy tylko Niemena.
-
Anonim
-
zlutowany krążownik szos
sistars i soul hmmm
dla mnie tak średnio, bo raczej nie przepadam szczególnie za nimi
zwłaszcza po tym co się działo na afterze w krk po ich osttnim koncercie
skillsy mają dobre, ale do dobrej muzyki to im moim zdaniem daleko. -
ete
czekajcie mam ....nikt jej nie wspomnial a to przeciez "sol naszej ziemi" Natalia Kukulska !!! no nie mowcie puszek okruszek to nie soul
hahahhahahahahahahhahahhahahha hahaha -
Boy Division
Powtarzajac za Marvinem Gaye'm ... "Kazda muzyka, ktora ma w sobie dusze to Soul", wiec puszek okruszek tez sie miesci w definicji.Przynajmniej dla mnie ... bardziej niz 99,9 % "soulowej" muzyki ktora robi sie teraz :/ -
khad
Wiadomo, można powiedzieć, że Sistars to soul, że Sofa to soul, ale tak naprawdę daleko im do gwiazd zza oceanu, w konforntacji z nimi są raczej średnio-kiepskie, muzyka soul to domena czarnych, żeby ją śpiewać trzeba mieć odpowiednie predyspozycje głosowe, tzw. "blaszkę", by ta muzyka brzmiała odpowiednio ciepło i melodyjnie, a tego już się nie da przeskoczyć. -
ee, ja mysle sobie tak... Muzyka soulowa zostala stworzona przez czarnych, ale nie znaczy to wcale ze moze byc wykonywana tylko przez nich. A wrecz przeciwnie. Przekazuje ona pewne wibracje, uczucia, ktore sa uniwersalne. Niech biali spiewaja jak biali, a czarni jak czarni. Wazne zeby muzyka trafiala do serca.
W temacie Sistars... moim skromnym zdaniem jest to zawodowy zespol, ktory gra z nieprzecietnym feelingiem. Mialem przyjemnosc slyszec siostry 4 lata temu, slyszalem je rowniez jakos niedawno na koncercie w niewielkim klubie i jestem pod ogromnym wrazeniem tego co prezentuja na scenie.
A poza tym czym jest soul? 2 posty wczesniej kolega Oz zacytowal Marvina... nie wiedzialem, ze ow cos takiego powiedzial, ale ja przyznaje mu racje. I mysle, ze kazdy powinien sam ocenic, czy muzyka ktorej slucha to cos wiecej niz tylko pare fraz zagranych przez muzykow.
A co do obecnych produkcji zza oceanu, hmm... rzadko sie cos trafi dobrego albo ja kiepsko sie orientuje. A poza tym dla mnie Prince to soul pelna geba; ) -
khad
-
Boy Division
-
b.
-
k.k.
ciezka sprawa bo zalezy tez jaki soul i czy z jazzem... no jest sporo a la soulu... ate powaznego ciezkiego to nieee... :(
moze ilepiej bo ten klimat...
glos a.stone...