XIV LO im. Stanisława Staszica [1555]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Never EndingStory

Witam!
    Jestem w IIkl. gimn. , ale już zastanawiam się nad wyborem liceum.
    Zależy mi, żeby była to dobra szkoła (mat-fiz albo mat-fiz-inf). Od kiedy rok temu trafiłam przypadkowo na zad. do matexu myśli o XIV LO nie dają mi spokoju:)

Możecie powiedzieć mi coś więcej o tej szkole??
    Szczególnie proszę o wypowiedzi osoby spoza Wawy chodzące do tej szkoły. Gdzie mieszkacie? Dużo kosztują was dojazdy, internat/stancja????

Każda wypowiedz jest dla mnie cenna! :)
  • Anonim

na mateksie sie nie znam, ale jeśli jesteś fanką brydża, to jest to klasa właśnie dla Ciebie;)
    Dojeżdżam z Sochaczewa, jakies 60km, miesięczny 150zł, pociągi się czasem nie spoźniają, ale szkoła ma o tyle fajnie, że jest blisko centralnego i śródmieścia.
  • Norbert

Jako absolwent sprzed 4 lat mogę zdecydowanie powiedzieć że nie zamieniłbym tej szkoły na żadną inną; ] Niezależnie czy trafisz do mateksu czy nie, to będziesz miała spore możliwości rozwoju mat-fiz -inf. Pomimo wysokiego poziomu wszystkich przedmiotów raczej nie ma kłopotów ze zdaniem, można się prześlizgnąć z takiej historii np; ] Aczkolwiek coś tam trzeba się uczyć. Nauczyciele jest kilka osobowości, ale jak i w każdej szkole jest też kilku nieciekawych; ]
  • Norbert

Nie wiem jak jest teraz, ale za moich czasów kiedy przygotowywałem się do olimpiady chemicznej, to z chemią byłą straszna bieda w szkole. Ogólnie nieciekawie. W tym albo w poprzenim roku powstały klasy matematyczno przyrodnicze w stasiu, zmieniło się trochę kadry więc chyba się poprawiło ( może ktoś obecny się wypowie? )
  • Never EndingStory

dziękuję :)

a czy ktoś orientuje się czy można dowiedzieć się jacy nauczyciele będą uczyć w danej klasie , jeszcze przed ostatecznym wyborem LO??
    no i własnie kolejne pytanie: którzy nauczyciele waszym zdaniem są najlepsi? chodzi mi głównie o matematykę (w mat-fizie, mat-infie lub wszystexie) , fizykę, informatykę, chemię i język angielski....

w jakich internatach kwaterowani są uczniowie Staszica??

:)
  • Norbert

Mój top:

Matematyka - jeśli chodzi o nie matex - Halina Gorzelnik tylko i wyłącznie 1 miejsce niepodzielnie
    Matex - numer 1- Michał Krych ( chyba jeszcze uczy w szkole? )
    2. Waldemar Pałuba/ Konrad Pióro

Fizyka. 1) Elżbieta Zawistowska/ Stanisław Lipiński niestety ten ostatni może już nie uczyć w szkole za rok. Jak dobrze pójdzie będziesz mogła obejrzeć o nim film :)

Chemia - nie ma dobrych nauczycieli :/ a przynajmniej kilka lat temu nie było ..

• Norbert

A z biologi najlepsza jest pani Wanago :)
  • Never EndingStory

słyszałam też coś , że bdb jest pan Stasiak/Stasiuk (<---nie jestem pewna, która forma poprawna :) ) :P
    ??

aaa powiedzcie mi jeszcze jak wyglądają lekcje w-f?? przyznam , że nie lubię tego przedmiotu i mam nadzieję, że raczej ograniczają się do gier zespołowych :D
  • Norbert

Stasiak, hmm osobiście złego słowa powiedzieć nie mogę, ale jedynie miałem z nim kontakt na zastępstwach. Podobno wiele osób paraliżuje jego osobowość podobno niesłusznie; ]

Wf, normalnie wygląda, nie lekceważ wf do prawidłowej pracy mózgu potrzebny jest ruch; ]
  • Never EndingStory

a i mam jeszcze pytanko: ilu nauczycieli uczy w Staszicu fizyki?? i czy jest jakiś którego byście nie polecali??
  • Makolągwa

>Never EndingStory napisała:
    >którzy nauczyciele waszym zdaniem są najlepsi?
    >chodzi mi głównie o matematykę (w mat-fizie, mat-infie lub wszystexie),
    >fizykę, informatykę, chemię i język angielski....

Matematyka: uczyła mnie p. Korzec, która niestety odchodzi w tym roku z naszej szkoły. Pozostałych mogę ocenić tylko na podstawie zastępstw: p. Martys (w matexie), którego polecam ze względu na świetne usposobienie, luz i bezstresowe prowadzenie lekcji, p. Gorzelnik, którą wspominam dobrze, ale nie wszystkim podobały się jej lekcje (niektórzy narzekali, że nie były ciekawe), i p. Uss - którą znam tylko z opowieści przyjaciół, ale te nieco przypominały scenariusze horrorów, więc nie polecam :)

Fizyki uczył mnie profesor Stasiak, i powiem tak: jeśli w gimnazjum masz fizykę na dobrym poziomie i jesteś z niej niezła, to Stasiak może Cię faktycznie czegoś nauczyć, natomiast w przeciwnym przypadku - nie bardzo. Jego styl uczenia polega na bazowaniu na wiedzy wyniesionej z gimnazjum, dlatego osoby słabe z fizyki nie mają zbytnio szans załapać jego wywodów. Poza tym, ma BARDZO specyficzną osobowość, która nie wszystkim odpowiada. Ale nie wiem, czy Stasiak zostanie - w tym roku mówił, że chce już odejść.

Informatyka: p. Stachera - przemiła kobieta, u której da się przekładać klasówki przez pół roku i robić bezsensowne rzeczy w stylu projektów finansowych albo prezentacji multimedialnych, natomiast jeśli chodzi o programowanie, to potrzeba dużo wkładu własnego, żeby czegoś się nauczyć. P. Śmigielska - z tego, co słyszałam, niezła i bardzo rzeczowa nauczycielka.

Chemii uczyła mnie p. Kimizuka, powiem szczerze, że chemia niezbyt mnie interesowała, dlatego nie umiem za bardzo ocenić poziomu. Pamiętam tylko, że lekcje prowadzi bardzo "podręcznikowo".

Angielski: p. Guzek - bardzo miła jako osoba, beznadziejna jako nauczycielka. Lekcje były po prostu POTWORNIE nudne, a dwugodzinny blok angielskiego nie do zniesienia. P. Sadowska - miła, ale poziomu nauczania nie znam.

>a czy ktoś orientuje się czy można dowiedzieć się jacy
    >nauczyciele będą uczyć w danej klasie , jeszcze przed
    >ostatecznym wyborem LO??

Nie wiem, czy da się dowiedzieć na 100% - można próbować dopytać się w sekretariacie, ale nie jestem pewna, kiedy to jest ustalane i czy mówią osobom z zewnątrz. Można podedukować - sprawdzić, kto był wychowawcą w 3. klasach, którzy nauczyciele zwykle uczą w mateksach, a którzy w innych klasach, i tak dalej.

>aaa powiedzcie mi jeszcze jak wyglądają lekcje w-f??

Mnie uczy p. Noszczak, która jest ŚWIETNA - zawsze można było z nią pogadać i namówić ją na granie w to, co chciałyśmy - chociaż niektóre klasy na nią narzekają, nie wiem, dlaczego. Ale, tak jak powiedziałaś, w większości w-fy polegają na grach zespołowych.
  • bartkiller

>Norbert napisał
    >Stasiak, hmm osobiście złego słowa powiedzieć nie mogę,
    >ale jedynie miałem z nim kontakt na zastępstwach. Podobno
    >wiele osób paraliżuje jego osobowość podobno
    >niesłusznie; ]

prof. Stasiak nauczy nie tylko Fizyki, ale i Życia; ) ! Polecam w każdym razie :)
  • Tomek

>Norbert napisał
    >Mój top:
    >
    >Matematyka - jeśli chodzi o nie matex - Halina Gorzelnik
    >tylko i wyłącznie 1 miejsce niepodzielnie
    >Matex - numer 1- Michał Krych ( chyba jeszcze uczy w
    >szkole? )

Krychu nie uczy, stawiałbym na Konarskiego - w końcu skończył uczyć klasę 3A w tym roku.
  • Never EndingStory

czy moglibyście napisać, którzy nauczyciele uczą w obecnych klasach III ?
    i czy poszczególni nauczyciele uczą raczej ciągle w klasach o takim samym profilu, czy z tym jest miszmasz co roku? (tzn. czy np. we wszystkich mat-fizach fizyki uczy jeden nauczyciel ? ).
    :)
| |

Grono uczniów, absolwentów, pracowników i osób związanych z XIV LO im. S. Staszica (dawniej Got...

XIV Liceum Ogólnokształcące

• do

Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (4)