-
Jaś M
Mam pytanie. Jestem laureatem z fizyki i będę się starał dostać do matexu. Bardzo lubię fizykę i chciałbym wiązać z nią moją przyszłość. Matematykę też lubię, ale nie jest to moja jakaś życiowa pasja. Raczej patrzę na nią ze względów praktycznych. Czy wg was nadaję się do tej klasy?
I jeszcze jedno, nie mam jeszcze konkretnych planów na przyszłość, więc czy jest po tej klasie jakieś wyjście np. na medycynę, czy coś w tym stylu?
-
Anonim
-
anetek
jestem w 1 klasie liceum, chce sie przeniesc do Staszica. obecnie ucze się w Lublinie, w najlepszej szkole. Chcialabym sie przeniesc, bo ta szkola da mi wiecej mozliwosci. Czy sa jeszcze wolne miejsca w klasie mat fiz lub mat fiz biol chem ?dziękuję z gory za odpowiedz -
Norbert
-
-
Luiza
Hej; )
Wybieram się do tej szkoły, ale nie wiem czy sobie w niej poradzę i czy wgl mam szanse się do niej dostać.
Dlatego byłabym wdzięczna gdybyście mi udzieli paru info;)
(Czytałam już większość postów w tym temacie ale nie znalazłam odp. na wszystkie nurtujące mnie pytania :( )
1. Jaką mieliście średnią na koniec III gimn.?
2. Czy w szkole jest bardzo ciężko jeżeli chodzi o sprostanie wymaganiom nauczycieli?
3. Czy poziom w szkole jest bardzo wysoki?
4. Czy trzeba dużo wkuwać, żeby mieć czwórki?
5. Czy do tej szkoły chodzą tylko najlepsi?
6. Czy jest dużo sprawdzianów, kartkówek, nauczyciele często pytają? Czy są one trudne?
7. Ile czasu dziennie poświęcacie na naukę?
No i jeszcze pare pytań do ludzi spoza Wawy mieszkających w bursie
1. W jakiej bursie mieszkacie?
2. Czy jest w niej duży rygor?
3. Czy wychowawcy są bardzo surowi, czy może raczej idzie się z nimi dogadać?
4. Jak z jedzeniem? Da się przeżyć?; D
5. W ilu osobowych pokojach mieszkacie?
Proszę Was o odp:) to mi bardzo pomoże w dokonaniu wyboru.
Z góry wielkie dzięki :) -
Aye.
1. 5,6 - ale dużo osób z mojej klasy miało o wiele niższą
2. nie jest wcale tak ciężko, po kilku miesiącach wie się już nieźle czego wymagają poszczególni nauczyciele i łatwo się dostosować
3. moim zdaniem poziom jest wysoki, ale nie jest trudno, panuje specyficzna atmosfera umożliwiająca szybkie przystosowanie się; ))
4. a to zależy od przedmiotu i nauczyciela :) generalnie jednak systematyczna praca i minimum zdolności pozwalają na czwórkę
5. nie
6. są tygodnie luźne i napięte, zdarzało mi się mieć cztery sprawdziany w tygodniu :/ ale za to nie ma dużo odpytywania przy tablicy (zawsze jest chyba tylko na geografii)
7. ok. 1h nauki dziennie na lekcje (wyłączając lektury), 1h na pozalekcyjne (albo dłużej) + do sprawdzianów z ważniejszych przedmiotów jakieś dodatkowe 2h rozłożone na kilka dni -
Luiza
Dzięki za tak szybką odpowiedz;)
5,6 to dość wysoka średnia;)
A czy do szkoły przyjmują tylko uczniów, którzy mieli czerwony pasek na świadectwie na koniec gimnazjum?
(Jeśli nie, to czy duzo jest osob, ktore mialy srednia nizsza niz 4,75 ? )
Hm, 2h nauki dziennie to nie tak dużo:)
Słyszałam bardzo dużo dobrych opinii na temat tej szkoły (ze super atmosfera, wiele możliwosci, dobre przygotowanie do matury..;] ) a jakie są jej minusy?
-
Aye.
Wbrew pozorom sporo jest osób bez paska, chociaż to zależy od profilu (np. w mat-fiz-biol-chemie zdecydowana większość miała).
Jeśli chodzi o minusy to, hmm, mnie się niezbyt podoba szatnia (gimnazjum rozpuściło mnie oddzielnymi szafkami :D), szafki mogłyby być lepiej usytuowane, niektórzy nauczyciele przywiązują zbyt dużą wagę do swoich przedmiotów (to, że jest nauczany w wymiarze 1h tygodniowo chyba świadczy o tym, że nie jest to przedmiot strategiczny) no i oczywiście, jak w sumie w każdej szkole, jest kilku specyficznych pedagogów, którzy nie każdemu mogą pasować... -
mateusz
średnia poniżej 4,75 na koniec gimnazjum to rzadkość wśród staszicowców. Tacy zazwyczaj mieli to nadrobione laureatem z jakiejś olimpiady lub egzaminem do matexu (lub jednym i drugim). Tak to ciężko się przebić przez gęste sito rekrutacji.
z mojej perspektywy mogę powiedzieć, że na naukę własną poświęcało się dużo więcej czasu. Z pewnością zależy to także od indywidualnych możliwości i preferencji. 4 godziny codziennie w ciągu tygodnia (weekendy to odrębna, jeszcze bardziej indywidualna sprawa) to może być standardem, szczególnie jak się chce na bierząco wszystko ogarniać, być przygotowanym do lekcji i walczyć o dobre oceny. -
Luiza
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne