Państwowa Straż Pożarna [719]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Hej.
    Mam pytanie poszukuje takich informacji ile u was płaca za akcje w OSP i może orientujecie się jaki budżet ma wasza gmina/ miasto na osp. U mnie gm. Teresin płaci około 11zł za godzinę akcji i budżet ma około 250tyś. ale to zazwyczaj rośnie z czasem..
  • Lisek Chytrusek :)

stawki placowe obliczane sa ze sredniego zarobku na osobe w gminie,a dokladnie jest to 1/100 tych zarobkow na godzine;)
  • arczi

a nie jest to 1/175 sredniej krajowej???
  • Seb

jak tak bardzo chcecie zarabiac to idzcie do psp bo dla mnie ochotnik to ochotnik
  • Tyski :D

michał...dokłądnie zgadzam sie z przedmówca.ZApisujac sie do OSP nie pytasz ile masz za godzine bo nie o to chodzi.Ludzie do OSp zapisują sie poniewaz interesuja sie tym,chca pomagac innym, lubią miec czasem podwyższona adrenalina.Ja osobiscie naleze poniewaz chce niesc pomoc innym i na dodatek strasznie mnie pozarnictwo interesuje.Sprawa płacenia to jest inna sprawa.Jezeli gmina wyraza chec płacenia za kazdego strazaka za robotogodzine to jest to indywidualna sprawa jednostki i gminy.Nie pytaj sie ile płaca poniewaz co CIe to interesuje?? Nikt nie bedzie sie chwialił ile zarabia.Na dodatek połowa jednostek w kraju nie dostaje grosza za to ze jest ochotnikiem.Dostają rocznie pewna sume na sprzet i wszystko.
  • Dynx

Są jednostki OSP gdzie strażacy dobrowolnie poprosili żeby pieniądze wypłacane za akcje były przenaczane na lepszy sprzęt.
  • Anonim

wiecie pytam was ile acie nie dlatego ze chce się dorobić czy coś, tylko podrostu potrzebuje takich informacji po to żeby udowodnić pewnym ludziom ze nasz gmina nie nowina płacić za pożary. Tym bardziej ze niektórym jednostka to jeszcze mało. Np jedna jednostka za pożary za zeszły rok zgarnęła.. prawie 10tyś zł. wiec :/ i do tego jeszcze mówi ze nie bierze pieniędzy z budżetu.
  • Anka

wg ustawy jest to kwota do 1/175 średniej krajowej, przy czym należy zwrócić uwagę na słówko "do" ponieważ przez nie jest całe zamieszanie z ekwiwalentem. Burmistrzowie czy też radni interpretują to w ten sposób ze od nich zależy ta kwota, dlatego w różnych gminach strażacy otrzymują różną wysokość ekwiwalentu, albo nie otrzymują wcale.

Jest to niezgodne z prawem, a jako dowód moge podać przykład sprawy toczącej sie na wokandzie sądu w lublinie, kiedy strażacy pozwali wójta o obniżenie stawki ekwiwalentu. Co ciekawe po ich stronie stanął wojewoda i sprawę wygrali. Sąd orzekł że co prawda jest w ustawie ze do 1/175 ale nie jest określone kto moze obniżyć tą stawkę, a czego prawo nie zakazuje nie znaczy ze jest dozwolone, dlatego jednoznacznie wójt czy też burmistrz, jak również rada gminy nie moze zmienić wysokości ekwiwalentu.

Michał, napisałeś że jednostka "zagarnęła" prawie 10 tys. zł, jeżeli mieli tyle wyjazdów i tyle wyszło im z rozliczenia wiec te pieniądze prawnie im sie należą.

Ja osobiście jestem zdania ze od gminy należy na straże wyciągać ile się da. Z praktyki wynika, ze w strażach które zdecydowały sie zrezygnować z ekwiwalentu na rzecz sprzętu zakupionego przez wójta, źle na tym wychodzą, ponieważ wójt albo zapomina o umowie, albo kupuje sprzęt o znacznie niższej wartości, niż strażacy otrzymali by ekwiwalent. Co więcej, naprawde "chwalebną" ideą jest rezygnacja z ekwiwalentu na rzecz straży ale jeżeli ktoś nie zdecyduje sie na to, nie bede potępiać. W mojej gminie nie wypłaca sie w ogóle ekwiwalentu, a gdyby taki był, nie wiem czy ktos zrezygnował by z tego, ponieważ wielu strażakow jest poprostu bezrobotnych. Oczywiście pięknie jest mówić o powołaniu do pracy w straży, ale rzeczywistość nie jest juz tak kolorowa. Jeżeli macie możliwość załatwić sobie w gminie ekwiwalent, zróbcie to. Im wyższy tym lepiej. A co strażacy zdecydują się z nim zrobić, czy przekazać na rzecz straży(a nie na rzecz wójta) czy zabrać do własnej kieszeni to juz sprawa indywidualna tej osoby. Przecież mają do tego prawo, chyba nie muszę przypominać jak ryzykowna jest praca strażaka:-)
  • Anonim

U nas w OSP płacą 4zł za godzine-(śmieszne pieniądze)
    ale sami dobrze wiecie ze tego sie nie robi dla pieniędzy, przynajmniej w OSP. pozdro
  • Michał

w osp czosnow placom nam za godzine 7,50
  • Anonim

u mnie nic nie płącą dobrowolnie jestem ochotnikiem:)
  • Łukasz P

u nas w OSP płacą 12,90 zł na godzine tak było w tym roku
  • ♥ Mariuszek ♥ 998 ♥ Strażak ♥

Ja się kasą nie przejmuje bo i tak wszystko idzie na sprzęt.
    Strażak nie powinien liczyć na kasę tylko na lepszy sprzęt w jednosce, tego nigdy nie zawiele!!! Pozdro dla wszystkich Strażaków MDP i tych STRASZYCH!!!
  • S I T O N

Gmina Władysławowo ustaliła nam stawkie godzinową na 12.30zł...Szacunek dla wszystkich dla których nie liczą sie pieniądze ale niesienie bezinteresownej pomocy innym
  • Robson

OSP Milanówek
    U nas w straży pieniądze idą w całości na nowy sprzęt a żeby uniknąć oszustwa ze strony wójta lub burmistrza to najlepiej gdy osp jest nabywcą a urząd tylko płatnikiem. jest to uwzgl ednione na fakturze więc wiemy ile płacimy.pozdrawiam
  • Olusia; )

ale wam wszystkim dobrze....moja jednostka należy do KSRG i pomimo tego jesteśmy prawdziwymi ochotnikami tzn nie płacą nam za wyjazdy...
  • Lisek Chytrusek :)

podmiot utrzymujacy straz tzn wojt lub burmistrz ma obowiazek placic za wyjazdy do akcji,ale moze ustalic sobie np kwote 0,1 zl wiec to zalezy tylko i wylacznie od dobrej woli:)wladzy....
  • Brygida Lebpalo

Według portalu moja-pensja.p strażak zarabia prawie 1378 brutto wszystko jest opisane na tej stronie http://www.moja-pensja.pl/zarobki/8...
| |

grono dotyczące Państwowej Straży Pożarnej. Uwagi, pomysły, zastrzeżenia... wszystko mile wid...

Fotki

Miejsca grona (0)