Państwowa Straż Pożarna [719]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♪♫ Jasio ♫♪

Niebawem będę strażakiem zawodowym- to pewne :) Chciałbym zapytać jak to wygląda z zarobkami? Czy zarobki w jednej PSP mogą być inne niż w innej? Jeśli tak, to od czego to zależy i ile mogą wynosić? Chodzi mi o taki nabór 'z ulicy'.

Z góry dziękuję za info :)
  • ♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫

nie ma innej PSP!!
    szukaj w google... znajomość ustawy na pewno się przyda i tam dowiesz się ile można zarobić... Forum strazak.pl polecam - tam dowiesz się wiele.
  • ♪♫ Jasio ♫♪

Czyli proste pytanie: to samo stanowisko pracy w każdej PSP jest tak samo płatne? W całej Polsce?
  • buła

Na uposażenie składa się:
    -podstawa zależna od grupy zaszeregowania (która z kolei zależy od zajmowanego stanowiska)
    -dodatek za stopień
    te dwa dla jednakowych grup i stopni są wszędzie takie same

-dodatek służbowy
    -dodatek motywacyjny
    zależne od docenienia Twojej służby przez przełożonych

to tak w skrócie i ogólnie (jest jeszcze pare niuansów ale na początek to ci wystarczy)

Wszystkie informacje znajdują się w:
    Rozporządzenie Ministra SWiA z dnia 27 lutego 2008 r. w sprawie uposażenia strażaków Państwowej Straży Pożarnej Dz.U. 2008 nr 37 poz. 212
    oraz
    Dz.U. 2006 nr 142 poz. 1022
    Dz.U. 2007 nr 153 poz. 1085
    AKty prawne znajdziesz np. w http://www.abc.com.pl
  • ♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫

>♪♫ Jasio ♫♪ napisał
    >Czyli proste pytanie: to samo stanowisko pracy w każdej PSP
    >jest tak samo płatne? W całej Polsce?

co to jest każda PSP ???!?!?!
    Są jakieś różne?
  • ♪♫ Jasio ♫♪

Z tego co mi mówiło parę osób, to np. w PSP Grodzisk Mazowiecki (blisko Warszawy) płacą więcej niż np. PSP Sochaczew. PODOBNO podwarszawskie PSP są lepiej płatne. I właśnie tu się próbuję dowiedzieć czy to prawda...
  • buła

PSP jest jedna (!) i w każdej komendzie są jednakowe zasady.
    >Czyli proste pytanie: to samo stanowisko pracy jest tak samo >płatne? W całej Polsce?

TAK

Różnice mogą wynikać jedynie z wielkości dodatku służbowego.

Poza tym do PSP nie idzie się dla pieniędzy, w tej "firmie" trudno jest się dorobić; p
  • ♪♫ Jasio ♫♪

No ja wiem o tym :) Ja idę spełniać marzenia :) A dodatek służbowy zależy od...? :)
  • buła

Od tego jak sobie na niego zasłużysz
  • ♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫

i od danej Komendy (nie PSP!!!!)
    Ale jeżeli myślisz, że różnice są na tyle duże żeby opłacało się dojeżdżać to się mylisz...
  • Anonim

Czy ktos mi moze powiedziec około ilu zarabia strażak w JRG po ukonczeniu 2-letniej Szkoły Aspirantów np. w Krakowie?

nie chce dokładnej sumy ooczywiscie!

• Anonim

tak trudno znaleźć?
    Po aspirantce przyjmijmy że dowódca zastępu grupa 7 - 1570zł
    Dodatek za stopień mł. asp. - 565zł
    Plus dodatki zależne od wielu czynników
  • karol b

A PO UKONCZENU SzkołY GłównEJ służby Pożarniczej w Warszawie NA WYDZIALIE inżynierii pezpieczeństwa pożarniczego jekie można otrzymac wynagrodzenie z tytułem młodszy kapitan i inż
| |

grono dotyczące Państwowej Straży Pożarnej. Uwagi, pomysły, zastrzeżenia... wszystko mile wid...

Fotki

Miejsca grona (0)