Państwowa Straż Pożarna [719]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Artur Kochaniewicz

Witam!
    Czy ktoś z Państwa zna tytuł jakiejkolwiek książki w której jest zawarta historia PSP w Polsce? jeśli tak, to proszę o podanie go, ponieważ nie mogę takowej znaleźć bez podania konkretnego tytułu.
  • buła

PSP funkcjonuje dopiero 17 lat więc raczej książki o jej historii nikt nie napisał. Na początek proponuję http://www.straz.gov.pl/page/index....
  • Anonim

Chyba że chodzi ci ogólnie o historię pożarnictwa?? Mam kilka w swoim zbiorze, ale dopiero jutro mógł bym podać tytuły i autorów...
  • Artur Kochaniewicz

tak wlasnie chodzi mi o ogolna historie pozarnictwa w naszym kraju:)
  • Anonim

przepraszam, że tak późno, ale dopiero teraz dorwałem się do komputera... co do pozycji książkowych to znam następujące:
    "Dzieje Ochotniczych Straży Pożarnych" Józef Ryszard Szaflik z 2001 roku
    "Z dziejów Ochotniczych straży pożarnych - Studia i artykuły" pod redakcją Arkadiusza Kołodziejczyka rok wydania 1996.
    "Muzea i izby tradycji pożarniczej w Polsce" Anna Przybylska i Eugeniusz Walczak rok wydania 1998.
    "125 lat Zawodowej Straży Pożarnej w Białymstoku" Daniel Boćkowski rok wydania 2000.
    Dodatkowo widziałem informacje w książkach z cyklu "ABC Strażaka Ochotnika" chyba była to 4 książka dotycząca Materiałów Szkoleniowych do konkursu z wiedzy pożarniczej....
  • Marcin Sienkiewicz

Nie wiem czy Ci się to teraz przyda, ale ja korzystam przy pisaniu swojej pracy z książki Tadeusza Prusińskiego „Straże pożarne Warmii i Mazur – Zarys dziejów.” Prócz tego, co w tytule w książce tej można znaleźć wiadomości nie tylko o Warami i Mazurach. Mam nadzieje, że komuś pomogłem.

| |

grono dotyczące Państwowej Straży Pożarnej. Uwagi, pomysły, zastrzeżenia... wszystko mile wid...

Fotki

Miejsca grona (0)