Państwowa Straż Pożarna [719]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Stradi94

Tak jak w temacie. Chce zapisać się do MDP, ale nie wiem za bardzo co tam sie robi. Czy są jakieś szkolenia, wyjazdy, itp. Moze ktoś mi powie?; ))
  • Anonim

Generalnie zależy to od jednostki. Niekiedy MDP jest tylko jednostką pokazową, by od czasu do czasu pojechać na zawody młodzików. Jednak gdy jednostka działa prężnie, to prowadzone są szkolenia zarówno w obsłudze sprzętu gaśniczego, sposobów komunikacji (mam na myśli obsługę radiotelefonów, telefonów polowych i innych środkow łączności), pierwszej pomocy. Co do wyjazdów to zależy to również od jednostki. W czasie wakacyjnym organizowane są Obozy Sportowo-Wypoczynkowe. Najczęściej organizatorem jest Wojewódzki zarząd ZOSP RP, ale mogą być to też obozy organizowane lokalnie. Podsumowując MDP jest formacją podobną do harcerstwa, skupiającą swą tematykę na pożarnictwie.
  • Stradi94

Bo też gdzieś słyszałem, ze członkowie MDP są zabierani do pożarów jako obserwatorzy, albo do zabezpieczania terenu. Jest to prawdą?... A. I jeszcze jedno; )) W MDP są mundury, czy coś takiego??
  • Anonim

Tak, MDP jest częścią OSP i jako taka należy do formacji mundurowych... Jednakże mi się one nie podobają... Nie wiem po co je zmieniali... Co do akcji pożarniczych, jeżeli się nie mylę, to można w nich uczestniczyć od 16 roku życia... Należy też pamiętać, że OSP jak sama nazwa wskazuje, jest formacją ochotniczą... Oznacza to, że w wypadku pożaru jadą osoby które znajdują się najbliżej remizy. W takim wypadku nikt nie zwołuje członków MDP i nie czeka aż się zbiorą. Poza tym do samochodu gaśniczego wchodzi ograniczona liczba osób (najczęstsze w OSP GBA na podwoziu stara 6 osób, GCBA na podwoziu jelcza 4 osoby). Mogą oni dojechać ewentualnie na własną rękę i w ten sposób obserwować akcję gaśniczą...
  • Stradi94

To czyli ja, mając 16 lat moge byc zabierany do akcji pożarniczych? A jak w ogóle wyglądają mundury MDP? I też gdzieś słyszałem (ale nie wiem, czy jest to prawdą), że członkowie MDP mogą (ale nie muszą) być zabierani na szkolenia, jeżeli OSP wyrazi zgode. ( Mam na myśli szkolenia OSP)
  • Anonim

http://www.ospzakow.tnb.pl/viewpage...
    Na tej stronie masz przedstawioną całość umundurowania OSP w tym MDP. Co do szkoleń OSP, to aby uczestniczyć w akcji musisz przejść kurs organizowany przez PSP. Inaczej nie możesz brać udziału w akcji gaśniczej, gdyż w razie wypadku nie jesteś objęty ubezpieczeniem. Chyba że chodzi Ci o jakieś inne szkolenia... Cóż, tego nie wiem, ale z własnego doświadczenia wiem, że na takie szkolenia opłaca się jeździć... Nic nie stracisz (może prócz odrobiny wolnego czasu) za to zyskasz wiedzę, którą będziesz mógł wykorzystać w przyszłości.
    Co do akcji gaśniczej nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że w wieku 16 lat możesz uczestniczyć czynnie w akcji gaśniczej... Sprawdzę to dokładnie i Ci napiszę...
  • Stradi94

Ok. Wielkie dzięki i czekam na odpowiedz; ))
  • Anonim

co do akcji to trzeba mieś skończone 18 lat i kurs podstawowy członków OSP pozdrawiam :)
  • Anonim

Zgadza się... Sprawdziłem w ustawie i jednoznacznie napisane tam jest:
    "Bezpośredni udział w działaniach ratowniczych mogą brać członkowie ochotniczych straży pożarnych, którzy ukończyli 18 lat i nie przekroczyli 60 lat, posiadają aktualne badania lekarskie dopuszczające do udziału w działaniach ratowniczych oraz odbyli szkolenie pożarnicze, o którym mowa w art. 28 ust. 1."
    Cóż, jak widać każdy może się pomylić; )
  • Anonim

przepisy przepisami ale sami wiemy jak to bywa w różnych jednostkach
  • Stradi94

Może ktoś podzieli się informacjami co się robi w MDP w Twojej jednostce?; ))
  • Anonim

zapraszam na grono OSP i tam jest wątek o MDP sporo osób sie wypowiedziało co robi się u nich :)
  • członek

serdecznie zapraszam do tworzenia MDP gdyż można się wiele nauczyć a późniejszy start od osp jest łatwiejszy
| |

grono dotyczące Państwowej Straży Pożarnej. Uwagi, pomysły, zastrzeżenia... wszystko mile wid...

Fotki

Miejsca grona (0)