Państwowa Straż Pożarna [719]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♪♫ Jasio ♫♪

Proszę tu o porady jak się najlepiej i najłatwiej dostać do Państwowej Straży Pożarnej.
  • ♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫

skladasz podanie do odpowiedniej komendy, najpierw odbywasz zasadnicza sluzbe wojskowa, przechodzisz testy itp i jak dobrze pojdzie to jestes bo ratownikow w polsce brak

inny sposob - egzaminy do szkoly aspirantow albo SGSP zdane pomyslnie, uczysz się i po zakonczonej edukacji dwu lub 4-5 letniej jestes odpowiednio aspirantem lub oficerem psp
  • El Prezesso

to racja im masz więcej przeszkoleń tym większe szanse na dostanie się do PSP i nie mozesz miec wiecej niż 25 lat
  • Anonim

mozesz miec tyle lat ile chcesz bo ustawa o tym nie wspomina :)
  • ♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫

no qrcze naprawde teraz zapisu o wieku nie ma... a pewien jestem ze kiedys taki zapis istnial wiec teraz albo takich ograniczen nie ma albo zapisane jest to np w statusie danej komendy
  • Anonim

A mam pytanko.... która szkoła jest najlepsza... w Krakowie, Częstochowie, Warszawie czy gdzie indziej.... i może wiecei czy trudno sie tam dostać.... odpish ktos
  • Anonim

otóż najlepsza jest w wawie do to szkola glówna,a kraków czy czestochowa to szkoly aspirantów.Dobrze ci radze jak nie masz taty czy wójka w ministerstwie to startuj do aspirantów a o sgsp zapomnij-no chyba że jestes ze wszystkiego idealny.powodzenia
  • Anonim

A czy wstępując do jakieś szkoły strazackiej... przyda mi sie zawód technika mechanika albo technika elektronika?! Jeśli szkoła w wawie jest lepsza, czyli po tej szkole jest iweksza szansa że dostane prace w PSP?! I co z wadą wzroku... czy ona eleminuje w testach próbnych... ?! Odpish ktoś
  • Anonim

w szkolach dostaje sie punkty za np. kursy(medyczny pletwonurka,rat.wysokosciowego ) prawo jazdy-kategorie,matura.Mysle ze wyksztalcenie (chodzi mi o zawód) nie bedzie brany pod uwage.Szkola w wawie SGSP jest to szkola ktora ksztalci przez 5 lat na oficera pozarnictwa i po tej szkole na 100% musza cie przyjac.Po aspiranckich rowniez.Aspirantka ksztalci na np.dowódców zmian czy sekcji lub zastepu.A apropo wady wzroku to jest komisja lekarska ktora podejmie decyzje.Próbuj-nic nie tracisza moze sie uda.Powodzenia
  • Anka

Z tym że do głownej biorą na podstawie egzaminów z matmy, fizy, anglika (w tym roku chyba nie bedzie z jezyka) i spawnościowy. Chyba ze zdajesz nową mature to liczy się wynik matury. Na mundurowym liczy się tylko to i nie dostajesz żadnych dodatkowych pkt za inne umiejętnosci. Na cywilny padopodobnie biora pod uwagę jakieś dodatkowe kursy itp.
  • Anonim

aktualnie do SA dostaje sie tylko pkt za prawo jazdy kat B lub C,
    egzamin fizyka chemia sprawnosciowka
  • Anonim

A jeśli można wiedzieć... to czym różni się Szkoła Aspirantów w Czestochopwie a szkoła głowna w Warszawie.... I czy ta w Warszawie jest dużo lepsza od tej w czestochowie??!! I czy w takich szkołach jest coś takiego jak "fala"... Może słyszeliście?!
  • Anonim

szkoly aspirantow sa trzy.
    kazda ma swoja internetowa.

one szkola sredni personel dowodczy na potrzeby psp.

szkola glowna sluzby pozarniczej ksztalci ofecerow.

oficer to byl kiedys tytul rowny szlachcicowi a szlachta byla kiedys recerstwem.
    wiec oficer to taki bardzo wazny gosc :)

fala jest :)
  • Anka

jest fala???????????a jak się objawia i czy do dotyczy także dziewczyn ; -)???no tu z tą szlachtą to pojechałeś; -)
  • <SoweR>

Szlachta się bawi nie ważne są koszta :).

A propo fali to np. w sgsp się nie spotkałem i nie słyszałem. Poza tym zależy co rozumiesz pod pojęciem fali?? Jako takiej, jak na filmach raczej się nie spotyka. Poza tym w moim przekonaniu strażacy troche wiecej reprezentują sobą niż tacy żołnierze, którzy zaraz po zawodówce tudzież szkole średniej nie mając perspektyw na przyszłość zostają powołani.-Jak dla mnie część to za przeproszeniem głąby i zamiast sobie pomagać to szkodzą- pastwiąc się nad słabszymi. Wracając do tematu dziewczyn w szkole to traktowane są jak królewny.

pozdrawiam
  • Anka

co do strażaków się zgadzam w 100%. A o tych dziewczynach to zachęcająco brzmi ...;-)
  • Anonim

Aha..... a czy po tych szkołach dla aspirantów i tej głównej... ma się pewną prace...?! Jak to jest?! ...
  • buła

Kolego, szczerze polecam poczytać sobie co nieco na stronach internetowych w/w szkół a wtedy z pewnościa nie bedziesz już miał podobnego typu wątpliwości. Gdyby Ci się jednak nie udało (cóż, nie każdy jest bogiem internetu) to odpowiadam: praca jest pewna na 100% a nawet obowiązkowa. A z falą w sgsp można się spotkać bardzo często: na fizyce :)
    Prawie szlachcic buła pozdrawia giermka bulona :]
  • Anonim

oj bułka :)
    szanuj swego przyszlego krola :P
  • Anonim

a czy ktos wie o czym sa pytania mniej wiecej w SA PSP ?? Chodzi mi o to czy te pytania z chemii i fizyki sa ogolne o tych przedmiotach czy sa sprecyzowane i sa to tylko pytania z zakresu wiedzy pozarniczej... niech ktos mi pomoze
| |

grono dotyczące Państwowej Straży Pożarnej. Uwagi, pomysły, zastrzeżenia... wszystko mile wid...

Fotki

Miejsca grona (0)