- 1
- 2
-
Potrzebuję kupić silnik, który podpasuje do VW/Audi , (z tego co wiem to swap w VW/Audi <z 1.8 na np 2.0>nie jest trudny ponieważ spora gama silników tych firm ma te same mocowania.. ale pewności nie mam)
silnik potrzebuje kupić z osprzętem kompletnym i skrzynią..
(może być cały przód fury)
Interesuje mnie coś koło 2 litrów , ewentualnie uturbiony , jak najmocniejszy fabrycznie..
Proszę o podpowiedź jaki silnik jest konkretny i warty uwagi.
i czy najnowsze konstrukcje silników podpasują w miejsce starego (..naście lat) ?
'zdaję sobie sprawę że jest grono VW i Audi ale w Tym gronie(SR) sporo osób zna się zajebiście na takich rzeczach ! -
Lelon
-
<<Majkel>>
-
Anonim
jaki to konkretnie model?
to ważne czy silnik umieszczony wzdłużnie czy poprzecznie...
najlepsze będą 1.8T... najmocniejszy seryjnie był BAM o ile się nie mylę, a występował chyba w Leonie Cupra, S3 oraz TT... -
-
Anonim
-
<<Majkel>>
tak, ale od modeli 210KM (APY) rozni sie praktycznie samym programem i drobnymi kosmetycznymi poprawkami, i jak sie nie myle ma 2 sondy, wiec jesli ma byc dlubane to nie ma znaczenia ktora wersje wybierze -
Anonim
tych oznaczeń jest tak dużo, że nie da się ich spamiętać, a listy z kodami i osiągami 1.8T nie mogłem kiedyś znaleźć, a pamiętam, że szukałem...
zdaje się, że w TT był jeszcze jeden silnik 225KM, który też miał właśnie jedną sondę i nie miał EGT... (APX??) -
>Lelon napisał
>wiele by pomogło gdybyś podał do jakiej budy chcesz to
>wsadzić...
Scirocco 1.6 112KM
Golf3 1.8 90KM
Audi 90 1.8
..chciałbym wpasować coś najmocniejszego, rozważyć różne opcje.
http://vwgolf.pl/index.php?id=danes... -
bartosz
wrzuc sobie od bmw e30 2.5 ma 174kucyki i niezle sie zsbiera polecam.... -
marty
Z VAG do 2 litrów polecam 2.0 TFSI; ) Moc od 185 do 265KM w serii i duuużo lepiej reaguje na mody niż jakiekolwiek 1.8T. -
bartosz
265km to juz co ale mysle ze 194 tez wystarczy do pochasania...........:D -
BARTEK
>ruise up....... napisał
>wrzuc sobie od bmw e30 2.5 ma 174kucyki i niezle sie zsbiera
>polecam....
silnik z wadą konstrukcyjną więc może bardzo szybko paśc a po ewentualnym remoncie (czego praktycznie nie da się zrobić) lub wymianie głowicy (bo o niej konkretnie mowa) może paśc nawet tego samego dnia no i ma już swoje lata, spalanie w mieście przy ciśnięciu sporo ponad 20 litrów, niepolecam. -
<<Majkel>>
>marty napisał
>Z VAG do 2 litrów polecam 2.0 TFSI; ) Moc od 185 do 265KM w
>serii i duuużo lepiej reaguje na mody niż jakiekolwiek
>1.8T.
kto juz dobrze ogarnia te silniki?
jaki przyrost daje sam program?
jest szansa na 300 km i moment w okolicach 380-400nm? -
marty
><<Majkel>> napisał
>kto juz dobrze ogarnia te silniki?
>jaki przyrost daje sam program?
>jest szansa na 300 km i moment w okolicach 380-400nm?
Wersja 265KM ma największy IC i programem można uzyskać nawet 310-320KM, wtedy jest już ponad 400Nm. Seryjna turbina w wersjach 230/240/265 starcza do okolic 350KM. Niemcy podobno mają już w ofercie przeróbki do blisko 500KM. -
<<Majkel>>
>Wersja 265KM ma największy IC i programem można uzyskać
>nawet 310-320KM, wtedy jest już ponad 400Nm. Seryjna
>turbina w wersjach 230/240/265 starcza do okolic 350KM.
>Niemcy podobno mają już w ofercie przeróbki do blisko
>500KM.
To juz wiem dlaczego cupre kupiles :)
po samym programie powinno juz calkiem sympatycznie to jezdzic, rozumiem ze nastepnym razem juz nie bedzie tak rowno; ) -
marty
Cupra Cuprą, jak podniosę boost to może uda mi się nadrobić to co tracę na starcie, kto wie... Póki co mogę się z Wami bawić z rolki; ) Do pełnej radości z TFSI potrzeba nowego S3 lub TTS. -
Anonim
najlepszy silnik to z turbina:) zawsze mozna do VTG oddac:) oni sie nim zajma -
BARTEK
-
<<Majkel>>
>marty napisał
>Cupra Cuprą, jak podniosę boost to może uda mi się
>nadrobić to co tracę na starcie, kto wie... Póki co mogę
>się z Wami bawić z rolki; ) Do pełnej radości z TFSI
>potrzeba nowego S3 lub TTS.
w starych leonach montowali haldexa, w nowych jeszcze nie ma?
S3 w nowej budzie ciekawa, ale za ta kase to juz lepiej evo kupic; )
-
Anonim
IMO nie ma co kombinować - 1,8T jest dobrze rozpoznany, sporo tańszy od TFSI, łatwiej dostępny, a i wytrzymałość jest ok. Nie pchałbym się w TFSI do kilkunastoletniego samochodu.
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne