-
Anonim
akcja taka: (postaram sie krotko - nie wiem czy sie da) mam opla (nie to nie jeste smieszne; ) ) vectre 2,5 v6 seria 170 koni i 245 Nm - na hamowni trzymal serie idealnie ... doszedl dolot (stozek + power rura) i wydech (bez kolektorow) przelotowy srednica wew. 57 milimetrow. cos tam to dalo - nawet nie zle (hamownia) i teraz tak: ten motor jest najwiekszwy pojemnosciowo w vectrze (z dostepnych dla normalnego uzytkownika byla jeszcze i500) roznila sie walkami i komputerem (jezeli chodzi o silnik) +hamulce zawias itp ale ja nie o tym... dalej chce dlubac przy tym samochodzie i sa dwie opcje (turbo odrzucam zostaje przy n/a) podobno te lisniki 3.0mv6 -od omegi ktory chcialem ze swapowac i moj 2.5 roznia sie tylko dolem - czyli blokiem a gora ta sama ... teoretycznie jak przeczytalem na vvoc (angielskie forum vectry) plug & play 0 probblemow tylko ssacy zostaje bo w omedze silnik jest posadzony poprzecznie... ale jezeli tak jest to czemu chlopaki tez pisza ze jezeli do mojego wstawi sie walki od omegi ktore maja kat krzywek 10.0 (moje w 2,5 maja 9,2) i sie to zestroje (piggyback)i jest +\- 25 % mocy wiecej zalezy z jakimi modami sie to laczy... cos jest nie tak, jezeli te silniki rozna sie tylko dolem to nie mialo by to znaczenia czy do mojego wsadze walki (+ ewentualnie glowice) od 3.0 bo ponac gora jest ta sama ... czyli teoretycznie jak wsadze sam dol od 3.0 do mojego 2.5 to bede mial oslabione 3.0 tak?
to napisal koleszka ktory ma tego swapa za soba:
Łukasz napisał/a:
Odswierzam temat
Po tym jak zobaczylem na zlocie, ze duke przerobil swoje VA z 2.5 na 3.0 chcialbym sie dowiedziec jak to zrobic w VB??
Za baze posluzy z wiadomzch wzgledow 2.5
I tu pojawia sie wielkie jak??
Czy oba silniki roznia sie tylko "dolem"
Jakie graty trzeba by bylo zebrac?
Co ze skrzynia(nie wiem czy jest taka sama jak w 3.0) wytrzyma dodatkowe Nm?
Co z zawieszeniem i hamulcami?
Jakie mogly by byc szacowane przyrosty(duke na byle jakiej hamownii, bez nawiewu mial chyba 207ps, ale zdecydowanie wiecej Nm niz 3.0 ma w serii)
Jakie koszty??
Silniki róznia sie wyłacznie dołem, a konkretnie zwiększono skok tłoka. Podobno nawet na oryginalnym kompie jest ok, aczkolwiek oczywiście chip wskazany. Cała reszta zostaje od 2,5. pamietajcie, że w Omedze silnik jest wzdłuznie a napęd jest na tył więc nie ma co kombinować - przekłada sie tylko dół silnika.
to jak to jest
http://forum.vectraklub.pl/viewtopi... -
Anonim
dodam jeszcze ze inni "specjalisci - znawcy" pisza ze wsadzajac walki i strajac je (te od 3.0) do 2,5 bez innych modow mozna dobic pod 200 Km a swapujac silnik ma sie w seri zamiast 2,5 - 3,0 i 210 w seri z tym ze silnik jest pewnie ciezszy
i teraz tak swap wyniesie okolo 5-6 tys, (silnik+plyny +rozrzad+ strojenie+ uszczelki)
a wsadzenie walkow i dajmy na to smt6 to jakies 2-2,8tys (4xwalki =max 600 +smt6 ze streojeniem i instalka 1800 +olej i pasek rozrzadu - rolki mam swierze) wiadomo roznica cen jest duza ale nie wiem co wybrac i prosze o rady .... ze swapami roznie bywa komplikacje itp troche sie tego boje - choc niby szlak przetarty i nie wiadomo na jaki silnik sie trafi... mojego silnika jestem pewien a wsadzenie do niego walkow i wystrojenie jest tansze jednak nie da takiego efektu jak swap i jak to jest z ta gora silnika ktora podobno jest taka sama ... -
marty
Walki od 3.0 sa inne, ale kompatybilne. 10 mm to nie kat krzywek, tylko wznios. Jak najbardziej jest sens wlozyc walki od 3.0 do 2.5, ale efekt po zestrojeniu nie bedzie jakis powalajacy, ot poprawi sie napelnianie i juz. Swap na X30XE to zupelnie inna bajka i to bedzie zupelnie inny swiat w stosunku do dosc anemicznego 2.5. Moja rada: nie bawic sie w tuning 2.5, bo to sztuja dla sztuki, szczegolnie ze jest gotowe rozwiazanie w postaci 3.0, ktory da duzo wiecej rasdosci. Oprocz i500 z fabryki wychodzila takze vectra i30 wlasnie z tym trzylitrowym motorem, tylko jeszcze odrobine wzmocnionym. -
Anonim
cale 30 sztuk produkowane w 98r na jakas raocznice irmshera :D -no to zablysnalem :D wznios - fakt :) mowisz ze gra warta swieczki... dobrze ze zaczalem od wydechu bo jak narqazie nie jestem w plecy.... ale szczerze mowiac boje sie troche tego zabiegu a raczej ludzi ktorzy mieliby go przeprowadzac (mowiac scislej ich niewiedzy) masz moze kogos kto ogarnia opelki ?
analogiczna akcja jak w mondeo st200 i 2,5 v6 prawda? -
-
Anonim
szkoda ze nie znam nikogo z taka 3litrowka brak mi motywu do podjecia (mam nadzieje slusznej ) decyzji :D
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne