Streetracing [3403]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kidzior

czesc, mam takie drobne pytanie

jezdze na oleju Castrol gtx magnatec 5w40. na bagnecie wskazuje ze jest na minimum. moge na dolewke wlac castrol gtx 15w40?
  • tomwaś

na ogol powinno sie dolewac taki sam... ale ja sie nie znam :P
  • Pele

mozna lac tylko ew. innej firmy, ale rodzaj i klasy rzadkosci trzeba pozostawic takie same
  • Konrad Słomina

najlepiej taki sam dolac, ewentualnie nic tez sie nie stanie jak dolejesz lepszego, czyli np. do mineralnego mozna dolac mineralny, polsyntetyk i syntetyk, do polsyntetyka - polsyntetyk i syntetyk itp....
  • Panicz Życiem Zmęczony...

Kondi, nie koniecznie.
    Mineralny i syntetyk bardzo sie roznia. Maja miedzy innymi inne wlasciwosci "czyszczace". W silnikach od zawsze zalewanch mineralnym, olej syntetyczny zrobi duze czyszczenie. Mozna oczywiscie zrobic taka operacje, ale wtedy mozna lac juz tylko syntetyk. Wrocic do mineralnego raczej nie mozna, bo moze spowodowac to duze szkody.
    Dlatego zmiany mineralny->syntetyk wystepuja, ale w druga strone nie.
    Wracajac do tematu:
    Olej moze byc innej firmy, ale 5W40. Jesli nie masz mozliwosci dokupic takiego, to spusc ta resztke z silnika i zalej do pelna nowym olejem (np. 15W40).
  • Marlon

Do mineralnego nie należy dolewać syntetyka (jak masz duży przebieg,, powiedzmy 150kkm), chyba że chcesz mieć przyspieszony remont silnika.

Co do lanioa oleju innej marki w tej samej klasie - IMHO nie do końca prawda, samo tylko określenie 5W50 czy 15W40 niewiele tak na prawdę mowi, bo wiemy tylko o lepkości w niskich i wysokich temperaturach, ale są jeszcze setki innych parametrów olej opisujących. Na pewno nic złego nie stanie się kiedy do Elfa 0W40 dolejesz Mobila 5W50 (przykładowo), a w awaryjnej sytuacji lepiej dolać czegokolwiek niz zacierać silnik.
  • kidzior

panicz napisal:

"Mozna oczywiscie zrobic taka operacje, ale wtedy mozna lac juz tylko syntetyk. Wrocic do mineralnego raczej nie mozna, bo moze spowodowac to duze szkody"

ja juz nie ogarniam... najpierw lejemy syntetyk przechodzac na mineralny czy odwrotnie?
  • Konrad Słomina

Faktycznie nie wzialem pod uwage silnikow z duzym przebiegiem.
  • Anonim

Wymień Olej ...

Jesli w fabryce zalali mineralny, to na takim jezdzimy...w niektorych samochodech mozna przejsc na syntetyczny, ale wtedy juz do mineralnego nie wrocimy.
    Jesli zalali syntetyk, to na takim tylko mozna jezdzic...
  • Marlon

>PaNiCz ŻyCiEm ZmĘCzOnY... napisał
    >Jesli w fabryce zalali mineralny, to na takim jezdzimy...w
    >niektorych samochodech mozna przejsc na syntetyczny, ale
    >wtedy juz do mineralnego nie wrocimy.
    >Jesli zalali syntetyk, to na takim tylko mozna jezdzic...

co ty opowiadasz za farmazony???

To napisz, jak powinno byc, jesli moja wersja jest zla...
  • Marlon

Większość samochodów obecnie wychodzi z fabryki na syntetyku lub półsyntetyku. Obecnie = od jakichś 10-15 lat.
    Oleje mineralne pozostawiają po sobie różne osady, które jednak powodują "uszczelnienie silnika". Oleje syntetyczne i półsyntetyczne te osady wypłukują - co w silniku z dużym przebiegiem kończy się tym, że olej przedostaje się przez simmeringi, uszczelniacze... I silnik wymaga remontu.
    Ale - nie w każdym silniku na mineralnym oleju te osady są, tzn. prawie na pewno nie można zmienić oleju z minerala na syntetyk/półsyntetyk w silniku z 300kkm przebiegu, ale zwykle po 100kkm przebiegu silnik na tyle jest "szczelny" bez udziału osadów z mineralnego oleju, że spokojnie taka wymiana może mieć miejsce.
    W silnikach z dużym przebiegiem zwykle olej zaczyna ginąć (spalać się). I nie koniecznie trzeba wtedy przechodzić na mineralny olej. Lepiej jest nalać oleju syntetycznego czy semisyntetycznego (aka synthetic blend) gęstszego, czyli jak jeździliśmy na 0W40 to zalać 5W50 albo 10W60.
    Generalnie - zalanie olejem mineralnym jest bezpieczne, to znaczy jeśli nie ginął olej, to od samej wymiany na mineralny nie powinien zacząć ginąć. W drugą stronę jest gorzej, bo albo lejesz olej na pałę, i liczysz że będzie dobrze (robiłem tak i się udawało; ) ) albo znasz stan swojego silnika i jesteś pewien że będzie ok.

Aha - jeden silnik o przebiegu 200kkm na mineralu zajebałem robiąc mu awaryjną dolewkę 0,5L semisyntetyka :/ Nauczka na przyszłość. Ale do mojego 18-letniego c20xe mam zamiar nalać jakiegoś 10W60 i zobaczyć co się stanie - jeśli zacznie olej gubić, to trudno, bo remont i tak jest w planach.
  • kidzior

ok wiec mowie oco chodzi
    mam Fiata CC 900

przebieg 140 000

olej byl wymieniany w marcu i juz banka jest pusta a na bagnecie wskazuje minimum. wlalem castrol gtx magnatec 5w40 syntetic

wiec co mineralny teraz?
  • Marlon

Zakładam, że wcześniej też jeździłeś na syntetycznym? Bo jeśli jeździłeś na mineralnym a nalałeś synettycznego, to pomoże juz tylko remont.

Ale jeśli jeździłeś na synetetyku od nowości, może Platinum Rally Sport 10W60 - ma naprawdę dobre opinie, zwłaszcza zważywszy na cenę.
  • Konrad Słomina

skoro juz mowa o Platinium:
    http://www.platinumoil.pl/index.php...
  • kidzior

jak go kupilem mial 80 000
    i koles od ktorego wzialem samochod dal mi w bance tenze olej, zapewniajac ze taki wlasnie wlewal, jak wleje polsyntetyk to ma szanse doszczelnic silnik?
  • Marlon

półsyntetyk o tych samych parametrach nie.
    Gęstszy olej na jakiś czas pomoże.
  • kidzior

na jakis czas?
  • Marlon

to już pytanie do wróżki.
  • 1
  • 2
| |

Wszystko o streetracingu, czyli motoryzacyjnych zabawach na ulicy, dragracingu, czyli legalnych zawo...

Fotki

Miejsca grona (0)