-
Romek
Witam.
Właśnie jestem na etapie zgłębiania tajników związanych z silnikami turbodoładowanymi - z wiadomych względów;).
i
Chciałem się się dowiedzieć jakie jest najbezpieczniejsze AFR dla silnika.
Z tego co już wyczytałem to AFR - to Air Fuel Ratio - jest to stosunek powietrza i paliwa. Czy jest to % zapis ?
Czy jak AFR jest 14,5 to znaczy że paliwa jest 14,5 % a reszta to powietrze ?
No i dochodzimy do meritum sprawy - u mnie wskaźnik (wiem że nie jest to profesjonalna i superdokładna szerokopasmowa sonda) - pokazuje 14,5 - ta wrtośc występuje najczęściej. Jak się przyciśnie to skacze do 15,5 - nawet zdaza się 17,5 raz nawet zobaczyłem 20. Czy wszystko jest OK ?
Doładowanie ok 0,7 Bar, turbo standardowe T25.
-
Anonim
Optymalne wartości:
Max moc 11,75 < afr < 13.25
Max eko 15,45 < afr < 16,9
Masz ubogo, ale to 14,5 to jeszcze nie tragedia, ale wyżej niestety tak, uważaj bo Ci tłoki spłynął ; )
Albo do dupy wskaźnik. -
Panicz Życiem Zmęczony...
Dla silnikow turbo AFR 11.8-12.0 jest najlepsze.
Starr, kogo interesuje "eko" w "potworku" z turbosprezarka... :D -
Anonim
Nie wiem kogo interesuje, ostatnio była taka goraca dyskusja, ze moze i to się przyda ; ) -
-
Anonim
Tak czy inaczej będzie albo pompa paliwa, albo regulator paliwa do wymiany. -
Romek
-
Marlon
>Miłek ® napisał
>Witam.
>Czy jak AFR jest 14,5 to znaczy że paliwa jest 14,5 % a
>reszta to powietrze ?
to oznacza stosunek 14,5:1, czyli 14,5 części powietrza na 1 część paliwa. W tej chwili masz stosunek prawie stechiometryczny (14,7:1) to stosunek w którym teoretycznie powinno się spalić całe powietrze i całe paliwo, najbardziej ekologiczny ale do silnika turbo nie pasujący :)
-
Romek
Oczywiście nie mam zamiaru bawić się w tunera i stroić swoje auto - które zapewne by wybuchło - tylko małe pytanie gdzie się utawia skład mieszanki ? JAk profesjonaliści to robią ? Kręca kluczem i sprawdzaja pomiary z sondy ? -
K T
podlaczasz np smt6 i sterujesz nim paliwem, mozesz rowniez doladowaniem, chociaz prosciej MBC.
tu dolejesz, tu odejmiesz i patrzysz na sklad mieszanki.
Do tego dochodza zaplony... -
Anonim
>MarloN napisał
[...]
>W tej chwili
>masz stosunek prawie stechiometryczny (14,7:1) to stosunek w
>którym teoretycznie powinno się spalić
>całe powietrze i całe paliwo
[...]
Precyzując: powietrze nie ulega spalaniu. Jedyne co jest potrzebne z powietrza to tlen, ktory umozliwia spalenie paliwa. -
Skuniosan
Miłem ccentralnie masz za ubogo , poprostu na chwile obecna (o ile wskazania sa oki) masz auto ustawione na "zime"; )
Nie potrzebujesz zadnego SMt bo masz chyba MBc tam albo regulator cisnienia paliwa ... nie pamietam czy on byl dokladnie w tym aucie , AFR na poziomie 11 przy wejsciu w boost to jest wszystko co cci potrzeba , zaplony zostaw takie jak sa. Auto bedzie o wile mocniejsze sa sie o tym przekonasz... wpadaj do nadwornego Tunera Amw BRT a zrobi ci to 3 sekundy. Jelsi jednak nie masz czasu to podjedzi gdziekolwiek na pomiar AFR moze byc to stacja montujaca LPG lub jakis inny warsztat tuningowy. Pamietaj ze liczy sie afr na pelnym obciazeniu, naougl inovata gubi sie na 1, 2 biegu, wiec zaczynaj pomiar na 3 lub 4
A tak na dyien dyisiejsyz, to bzm tlzko sprawdyil AFR i jesli wskayanie sonsz w wzdechu bedyie takie samo jak wskaynika to yostawibzm to na zime. Bedzie mniej palilo a i tak ne wykorzystasz tych XXKM max na chwile obecna -
Skuniosan
sorka ze błedy ale znowu miałem klawiature przestawiona na inna czcionke; / -
Skuniosan
A , jak cos to zawsze Coobcio moze ci pomajstrowac przy AFR , raz juz odratowal troche to auto; ) Sonde i sterownik ma..
kozt pewnie max 50zl -
Romek
-
Anonim
-
Anonim
bueheheh ....... dobre
Milek na podstawie twojego wskaznika afr raczej bym nie zawracal sobie glowy. Przeciez mowil ci zebys pojechal do grabowskiego ze zrobi ci to za darmo ! Chcialbym zauwazyc ze jak odebrales samochod to skrecielm ci go z doladowania ponad bara wiec nie wiem jak ten pacjent nim jezdzil ale pamietasza ze przy 3 tys przerywalo. Hmm nie masz paliwa przy 0.7 bara hmmm chlopie potrzebne ci jakies porzadne strojenie tych wszystkich czikoeltekowych przerobek albl chociaz na poczatek wizyta na hamowni z afr -
Skuniosan
No to tak w skrocie i troche bardziej dosadnie powiedziales to samo co mialem na mysli ....
Koniecznie AFR
pzdr -
Szczęśliwy :)
U mnie w s13 seryjnie afr był w przedziale 10-12.5. Przy jezdzie pelna pi... , jak cie to interesuje i zobaczysz mape do s13 do do 9 nawet powinien schodzic. NIestety na seryjnej pompie paliwa zaraz po zakupie mialem cos w okolicach 16.
Klaania sie wymiana pompy paliwa jak to w kazdej nysie, bo niestety sa one wadliwe z wiekiem, co potwierdzi mysle i skunio i dino.
Walbro 255 i bedzie afr na poziomie 12.
Regulowac go mozna ma miliard i jeden sposob. Reg cisnienia paliwa np z jc auto, no mbc chlopaki to tak nie dolsownie; ) chyba ze w gore :>. Z smt6 mozna podlac, mozna tez z innego prosiaka, z kompa itd.
Nie sledzilem juz dawnooo tego tematu, ale o uszy mi sie obilo ze masz s13, dla tego ci napisalem. W nissanach pierwsza pada pompa paliwa a za nia uszczelka pod kolektorem wydechowym i głową. -
Brt
>Wypalony... napisał
>
W nissanach pierwsza pada pompa paliwa a za nia uszczelka pod kolektorem
>wydechowym i głową.
no ze pompa pada to ok ale reszta?
uszczelki pod kolektorem padaja jak sie zalozy takie za 20 pln komplet.
a uszczelka pod glowa to wyjezdza w sztruclach albo po zajebistych tiuningach
-
Romek
Bartek .. i tak na pewno pojawię się u Ciebie na tak zwaną - CHWILę PRAWDY. Jak tylko ogarnę się z finansami.
Mam nadzieję że nie będę się później szedł wieszać; )
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne