Streetracing [3403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy likwidując szkodę z AC można/jest sens ubiegać się o kasę z tytułu utraty wartości samochodu po naprawie?
  • Pele

z tego co wiem to nie, ew. mozna w ten sposob wywalczyc wiecej samego odszkodowania jest zalatwiasz gotowkowo,

jesli bez gotowkowo to na 99% nie, a 1% zostawiam na wybryki natury innych ubezpieczycieli niz PZU i Warta.
  • Anonim

A jak lepiej likwidować? Bezgotówka, gotówka? Co odejmują przy gotówce? 22% VAT i amortyzacja części?
  • Anonim

Ju-By ...

Jak masz szkode komunikacyjną to wal do mnie jak w dym ... nasza kancelaria sie w tym specjalizuje :

Adam Brzezinski
    668 - 304 - 777 :)

Pozdrawiam
  • KOTNIEDOBRY

Albo wpadaj do mnie na zgłosznie ( pzu) . O pieniadzach za utrate wartości przy szkodzie AC , możesz zapomnieć. Inaczej jest przy szkodac z OC , wtedy można złożyć roszczenia . Co do rozliczania szkód to , raczej nie bierz innej mozliwości pod uwage niż rozliczenie bezgotówkowe . Jest to najwygodniejsza forma rozliczania ,podpisujesz cesje na warsztat , i nic Cię nie obchodzi , czekasz tylko na naprawioną fure.A wybierając warsztat z sieci naprawczej możesz zgłosić szkode w warsztacie i nawet ani razu nie będziesz musiał pojawić się w pzu Kalkulacje pzu są średnio 1/3 niższe niż faktyczne koszty naprawy ponieważ kalkulacja jest szacunkiem, do tego dochodzi amortyzacja . Kwota z kalkulacji jest tylko propozycją dla klienta , jeśli się na nią nie godzisz , musisz udokumentować naprawe fakturami . I wtedy pokrywane są faktyczne koszty naprawy . W przypadku szkody AC ważne jest jak zawarta jest polisa , wariant ,,warsztat '' czy ,, wycena'' , w przypadu tej drugiej opcji nie można składać faktur . Jest to bardzo ważne i radze dopłacić do polisy w wariancie ,,warsztat'' niż potem dopłacać w warsztacie np 2000zł . Wracając do zwrotu za utraconą wartość fury , trzeba brać pod uwage że przy szkodach OC można stosować zamienniki . Jak macie jakieś pytania odnośnie zgłaszania szkód w pzu , pytajcie spróbuje pomóc
  • Marcin

a jak jest z kradzieżą?? jeżeli samochód był ubezpieczany AC np. w listopadzie 2006 i wartość obliczona na 27tys. to wraz z upływem ubezpiecznia ta wartość maleje?? Co by było jakby mi ukradli samochód w październiku 2007 czyli miesiąc przed końcem ubezpieczenia?Oddają wtedy całą wartość na jaką był ubezpieczony czy pomniejszają bo samochód przez rok stracił na wartości?
  • KOTNIEDOBRY

Podczas ubezpieczania fury , suma ubez. równa się wartości rynkowej pojazdu . Nie opłaca się ubezpieczać fury na wartość większą niż wartość rynkowa , z prostego powodu . Zapłacisz większą składkę , a w przypadku kradzieży wartośc wypłaconego odszkodowania równa się wartości rynkowej na dzień powstania szkody . W skrócie , kupujesz samochód listopadzie 2006 za 30tyś , i na taką sume ubezp. agent wystawi ci polise , poten kradną ci samochód w październiku 2007 i dostajesz powiedzmny 23tyś bo tyle w tym momencie jest warty na rynku . Ale to nie koniec problemów jeżeli w czasie trwania ubez. miałeś jakies dzwony i wypłacałeś odszk. z polisy AC to po kradzieży od kwoty odszkodowania( od tych 23tys ) pzu odejmie ci kwote którą wczesniej wyplacilo ci na naprawe . Jesli polise oplacasz w ratach , i masz nie oplacone skladki to tez zostana odjete. Zostaje jeszcze problem wyceny pojazdu podczas ubez. i po kradziezy . Agent gdy ubezpiecza sam. otwiera katalog patrzy hmm... astra 2000r , takie i takie wypasażenie , niech będzie 30tyś . Ale gdy ta sama stra zostaje skradziona , rzeczoznawca podczas obliczania wartości odszkodowania bierze dużo więcej opcji do wyceny . Takich jak : przebieg , ilość właściciel , wpisy w książce gwar. , czy samoch. był sprowadzony , czy miał wcześniej jakieś szkody , czy był samochodem firmowym , nawet wiek właściciela sie liczy .Młody któremu kradna Bmw za przykładowo 50 tyś od razu brany jest pod lupe , czy aby nie ściemnia .
  • Marcin

właśnie o to mi chodziło,zawsze się nad tym zastanawiałem,dzięki za info :)
  • Szczęśliwy :)

Napisze ci jak sprawa wyglada u mnie w Axa-ubezpieczenia, poniewaz kazde TU ma swoje zasady. U nas nie ma amrotyzacji czesci, tzn czesci zawsze sa wydawane nowe orginaly, badz zamienniki zgodne z jakoscia z orginalem. Co do wartosci auta: Nie ma np stalej sumy ubezpieczenia. Auto wyceniane jest wg. eurotaxu na dany dzien szkody i wedlug tej kwoty wyplacana jest kasa za szkode. W momencie kiedy auto powroci do stanu z przed szkody (po naprawie) Axa ubezpieczenia nie zmniejsza wartosci auta z tytulu szkody, i dalej auto wyceniane jest wg. Eurotax Glasses na dany dzien szkody. Co do Vatu, to wat w zasadzie ma znaczenie tylko dla osob prowadzących działalnośc gospodarcza i jest im zwracany.

Co do innych TU sprawa nie wyglada tak pieknie. Jest amortyzacja na czesci i laduje sie starocia, auta po szkodzie traca na wartosci i nastepuje rekalkulacja skladki ubezpieczeniowej, badz stalej sumy ubezpieczenia, jesli takowa była.

Napisz w jakim TU masz ten problem to w pon ci dokladnie napisze zasady co mozna zrobić w twoim TU jaka kase wywalczyc.

Podsumowywując; ) Axa jest najlepsza dzwoncie na 9522; )
  • KOTNIEDOBRY

,, W momencie kiedy auto powroci do stanu z przed szkody (po naprawie) Axa ubezpieczenia nie zmniejsza wartosci auta z tytulu szkody, i dalej auto wyceniane jest wg. Eurotax Glasses na dany dzien szkody.,,

Ale chyba tylko w przypadku wcześniejszego do ubezpieczenia ? A jak jest u ciebie z wyceną szkody , czy AXA pokrywa faktyczne koszty naprawy bez jej udokumentowania ?

U nas nie ma czegos takiego jak doubezpieczenie tak jak pisalem wczesniej. Tym sie cechuje polityka i oferta moje firmy.
    Tak jak napisalem mamy dzwona autem wartym 20 tys na dzien dzisiejszy, po jutrze go naprawimy i wroci do stanu z przed szkody i cena auta dalej bedzie wg. cennika eurotaxu.

A co do naprawy to wyglada tak. Rzeczoznawca ocenia wartość szkody. Klient wybiera czy bedzie bezposrednie rozliczenie z warsztatem ktory obsluguje naprawy bezgotowkowe, czy tez na podstawie faktur. Aczkolwiek jesli rzeczoznawca okresli szkode dajmy na 5 tys. zł a ty nareperujesz to za 3 tys, to masz 2 tys dla siebie.
  • KOTNIEDOBRY

to chyba tylko w erze <lol> w pzu kalkulacja jest średnio 1/3 mniejsze niz faktyczne koszty naprawy , ale jest wg mnie prawidłowe .Większość osób nie może zrozumieć że odszkodowanie nie może być zarobkiem , tylko rekompensatą strat. Przekładając na polski : Pan Stasio kupuje nową astre ,dzwoni nią i zgłasza w szkode w np: pzu . Chciałby aby pzu przelało mu na konto identyczą kwote jaką musiałby zapłacić za naprawe rozbitego samochodu w autoryzowanej stacji obsługi. Niestety w 99% statystyczny Pan Stasio naprawiłby samochód u Pana Zenka w wiejskiej szopie za połowe tego co dało mu pzu , a za reszte kupiłby telewizor , a potem jeździłby źle naprawionym samochodem i stwarzał niebezpieczeństwo . Zaraz ktoś powie że zamulam , ale wierzcie tak jest lepiej dla wszystkich .

Jest taka mozliwosc prawnie; ) ale kwoty sa tak ustalane, zeby tak sie nie dzialo :)

A z panem stasiem jak bys mial szkode to chyba sam bys wiedzial jak sie dogadac; > ale ja nic nie mowie i nic nie sugeruje....
  • Michał

>Z dnia na dzień, bywa lepiej napisał
    >U nas nie ma czegos takiego jak doubezpieczenie tak jak
    >pisalem wczesniej. Tym sie cechuje polityka i oferta moje
    >firmy.
    >Tak jak napisalem mamy dzwona autem wartym 20 tys na dzien
    >dzisiejszy, po jutrze go naprawimy i wroci do stanu z przed
    >szkody i cena auta dalej bedzie wg. cennika eurotaxu.

Ale to co piszesz to jest amortyzacja a nie ma zadnego zwiazku z doubezpieczaniem.
    I nie mow mi ze nie trzeba doubezpieczac pojazdu np w takiej sytuacji:
    -ubezpieczam dzisiaj na 20 tys z AC
    -jutro mam dzwona i jest wyplacane za naprawe powiedzmy 9 tysiecy
    -naprawiam samochod i tydzien pozniej mi go kradna
    -NIE dostane z ubezpieczenia wiecej niz 11 tysiecy bo ubezpieczenie bylo na 20 a 9 juz wykorzystalem
  • Michał

Lub jeszcze inna opcja:
    ubezpieczam na 20 tysiecy i mam w ciagu okresu ubezpieczenia 5 dzwonow po 9 tysiecy kazdy. Tez nie trzeba doubezpieczac?

W PZU jesli suma swiadczen w ciagu jednego okresu nie przekroczy 25% kwoty ubezpieczenia to nie trzeba doubezpieczac. Ale powyzej juz TAK jesli chcesz nadal miec pelna ochrone
  • Michał

A jeszcze co do dodatkowego swiadczenia z tytulu utraty wartosci pojazdu zwiazanej z tym ze jest powypadkowy.

Swiadczenie takie przysluguje ale tylko jesli szkoda jest z czyjegos OC i samochod jest nie starszy niz 2 lata. Wtedy poza ksoztami naprawy przysluguje dodatkowa rekompensata
  • Anonim

Z doświadczenia - z AC nie można.
| |

Wszystko o streetracingu, czyli motoryzacyjnych zabawach na ulicy, dragracingu, czyli legalnych zawo...

Fotki

Miejsca grona (0)