Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Flo... Flo... (Ku***) Florek

Czy zamontował ktoś coś takiego u siebie w samochodzie?? http://allegro.pl/item261803164_xen... i moze ktos wie jakie jest podejscie policji do tego typu gadżetu w razie kontroli?? Bo ja właśnie zamontowałem sobie takie cudo:)
  • Przekładki BMW

niby mozna niby nie
    policja się czasem czepia

z tego co słyszałem nie mogą się czepić jesli samochód ma układ automatycznego poziomowania swiateł (nie chodzi o pokrętło)

jak masz zwykłe lampy mogą zabrać dowód
  • Jacek

Muszą być oczywiście spryskiwacze reflektorów bo przeglądu w normalnym trybie juz nie przejdzie.
  • Anonim

..." Po założeniu zestawu xenonowego, obecność na drogach zmienia się radykalnie:
    Zyskuje się szacunek innych uczestników ruchu, ponieważ tego typu oświetlenie dotychczas zarezerwowane było wyłącznie dla samochodów klasy wyższej"..

lol.
  • Janek

musi byc poziomowanie swiatel, spryskiwacze reflektorow i homologacja modelu samochodu z ksenonami. Takie zestawy sa czesto malo zywotne, lepiej by bylo gdybys zainwestowal w Hella.

z ta homologacja modelu samohodu to chyba lekko cie poniosło:) znaczyło by to tyle (a moze sie myle), ze zaden samochod w ktorym fabryka nie przewidzial xenonow nie moze ich miec czyli wedlug tego rozumowania zaden samochod starszy niz rocznik powiedzmy 2000 nie moze tego miec jakos nie wydaje mi sie (a ten rocznik 2000 dalem jako przyklad bo nie wiem w jakich latach mozna bylo zazyczyc sobie xenony)
  • Anonim

>Flo... Flo... (Ku***) Florek napisał
    >znaczyło by to tyle (a moze sie myle), ze zaden
    >samochod w ktorym fabryka nie przewidzial xenonow nie moze
    >ich miec

niestety wg prawa to jest prawda...
  • Filip Nazar

ale właśnie tak jest. Lampy xenonowe muszą być homologowane z danym modelem samochodu.
    A tak przy okazji to pierwsze xenony były dostępne w Audi A8 od rocznika '96
  • Anonim

Lampy czołowych roducentów trakich jak hella czy bosh są homologowane jednak by z nich prawnie kozystać powinieneś mieć dodatkowe wyposarzeżnie jak np spryskiwacze lamp. Ja nie mam takich lamp ale koledzy mają i policja nie bardzo na to reaguje. Poziomowanie ma mało wspólnego z ksenonami bo volvo ma np takie ksenony seryjnie montowane. Zwykłe lampy z ksenonowymi żarnikami.
  • M K

ja mam lampy hella z systemem poziomowania i spryskiwaczami a z tego co wiem fabrycznie nie byly montowany xenony w bmw e36 jednak nie mialem nigdy zadnego problemu ani na drodze ani na przegladzie
  • Anonim

>Rafał Kurach napisał
    >Lampy czołowych roducentów trakich jak hella czy bosh są
    >homologowane jednak by z nich prawnie kozystać powinieneś
    >mieć dodatkowe wyposarzeżnie jak np spryskiwacze lamp. Ja
    >nie mam takich lamp ale koledzy mają i policja nie bardzo
    >na to reaguje. Poziomowanie ma mało wspólnego z ksenonami
    >bo volvo ma np takie ksenony seryjnie montowane. Zwykłe
    >lampy z ksenonowymi żarnikami.

Zapewniam Cie, ze nie sa to zweykle lampy z zarnikiem ksenonowym. na 99% odblysnik rozni sie radykalnie od wersji z zarowkami. Poza tym co ma rodzaj reflektora (odblysnik, czy soczewka) do samopoziomowania? Moim zdaniem NIC.

no to chyba wlasnie nie masz racji z tymi odblysnikami bo nie moga sie "radykalnie" roznić ba wogole nie moga sie roznic bo tez wplywja na ksztal snopu swiatla a ten w kazdym samochodzie nie zaleznie czy ma xenony czy nie musi byc taki sam:)

co do homolagacji to na chlopski rozum lampy musza miec hologacje nie caly samochod (wedlug mnie)

a co do zestawu jaki mam zamontowany to wlasnie sa to same xenonowe zarniki w standardowe lampy, zamiast zarówek H4
    a zeby przy ewentualnej kontroli mieli mniej powodow do czepiania sie zamotuje spryskiwacze:)
  • Filip Nazar

Homologowany jest cały samochód to raz, xenony muszą miec spryskiwacze i układ samopoziomujący to dwa,
    odbłyśnilk jest oczywiście inny w lampach xenonowych i zwykłych podobnie jak soczewka (w lampie soczewkowej) jest inna dla xenonów a inna dla zwykłych żarówek to trzy...

no dobrze:) a na jakiej podstawie jestes taki pewien tej homologacji?? to raz:) a dwa dlaczego twierdzisz ze odblysniki i soczewki sa kompletnie inne?? no wiesz moze ja sie nieznam ale nie rozumiem dlaczego maja sie roznic?? przeciez swiatlo emitowane nie zaleznie czy jest to zarowka halogenowa czy xenonowy zarnik odbija sie tak samo a klosz i soczewka ustalaja ksztat snopu swiatla a ten musi byc taki sam nie zaleznie czy jest to halogen czy xenon:) a moze gdzies moje rozumowanie jest bledne?? jak tak to prosze zebys mi wytlumaczyl gdzie jest moj blad:)

co do systemu samopoziomowania i spryskiwaczy to w 100% sie zgadzam, dlatego co prawda systemu nie bede montowal ale spryskiwacze beda (jak juz napisalem)
  • Anonim

hahaha zadajesz pytania, na które odpowiedź jest bardziej niż oczywista...

widać, że się uparłeś i nikt nie jest w stanie podważyć Twoich racji, a więc po co się w ogóle pytasz?
    jak masz taki kaprys, to po prostu jeździj z tym i tyle... w razie czego Ty będziesz miał problemy, a nie my...

poza tym nie kumam po co ładować światła (na dodatek niezgodne z homologacją), których wartość przekracza wartość samochodu? :|

no offence
  • Filip Nazar

> no wiesz moze ja sie nieznam ale nie rozumiem dlaczego maja sie roznic?? przeciez swiatlo emitowane nie zaleznie czy jest to zarowka halogenowa czy xenonowy zarnik odbija sie tak samo a klosz i soczewka ustalaja ksztat snopu swiatla a ten musi byc taki sam nie zaleznie czy jest to halogen czy xenon:)

masz rację nie znasz się.
    palnik xenonowy ma inny kształt i rozmiary więc emituje światło w innym miejscu reflekora czy też soczewki. Dla tego się różnią. Zresztą miałem kilka soczewek w ręce i tą różnicę po prostu widać. Nawet szkło w soczewkach jest inne.
  • M K

a nie jest to tez roznica wynikajaca z cieploty - nie mam na mysli barwy swiatla
    ???

>Filip Nazar napisał

>masz rację nie znasz się.
    >palnik xenonowy ma inny kształt i rozmiary więc emituje
    >światło w innym miejscu reflekora czy też soczewki. Dla
    >tego się różnią. Zresztą miałem kilka soczewek w ręce
    >i tą różnicę po prostu widać. Nawet szkło w soczewkach
    >jest inne.

no dobrze to juz ja sie tak czepiamy to po pierwsze nie "palnik" tylko ŻARNIK xenonowy po drugie miales w reku poza soczewkami ktore jak mowisz sa zupelnie inne, zarnik i zarowke tego samogo rodzaju (mam tu na musli np. H4)? bo ja przed montazem zestawu dokladnie je sobie poronalem i owszem kszalt jest inny tego nie da sie ukryc ale jak by to ladnie powiedziec elementy swiecace sa w tym samym miescu to dwa a trzy po zamontowaniu zestawu w standardowych lampach w moim samochodzie smop swiatla ma dokladnie taki sam ksztalt jak przy halogenowych zarowkach, co jak by nie bylo obala twoja teorie o tym ze odblysniki sa inne, jak to sie ma do soczewek nie wiem bo nie widzialem ale tez mi sie nie wydaje

a i mam jeszcze jedna prosbe rozwin mysl "Nawet szkło w soczewkach jest inne."

z Góry dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz
  • BARTEK

>Flo... Flo... (Ku***) Florek napisał

>no dobrze to juz ja sie tak czepiamy to po pierwsze nie
    >"palnik" tylko ŻARNIK xenonowy

jeżeli już się tak czepiamy to lampa wyładowcza
  • Usuwanie Grona

Zakladaj i tyle, ma "atest" ,Przeciez to Ty to kupiłes wiec co inni beda Ci radzic czy masz załozyc czy nie ?? ,policja moze sie pzryczepic ,lecz sadze ze tak nie bedzie,ew. na przegladzie ,choc i na to jest rada ( podmieniasz zarówki na przeglad) Pozdrawiam
| |

Wszystko o streetracingu, czyli motoryzacyjnych zabawach na ulicy, dragracingu, czyli legalnych zawo...

Fotki

Miejsca grona (0)