- 1
- 2
-
KonraD
Polecam stronę : http://republika.pl/paulinum/trenin... tam jest dużo cennych informacji na temat rozciągania. -
KonraD
http://stretching.republika.pl/ ale ta jest lepsza :P -
KonraD
-
Witam Kolege z sekcji Nowy Świat :)
Oto rady od "w miare" rozciągniętej koleżanki :)
1. przed jakim kolwiek treningiem rozciągamy się (po rozgrzewce) dynamicznie, żeby przyzwyczaić mięsnie do pracy. Dynamicznie, nie znaczy na siłe!!!
2. po treningu rozciagamy się statycznie (czyli nie szarpiemy, nie wykonujemy pulsacyjnych ruchów, pozycje przytrzymujemy przez 20, 30 sekund, staramy się świadomie rozluźnić)
3. generalnie jest zasada, żeby rociągać najpierw małe grupy mięśniowe a później duże ale sami dobrze wiemy, jak to czasem bywa...; )
4. 1, 2 razy w tygodniu warto zrobić sumienny stretching całego ciała [a nie 2, 3 skłony i do domu :)], poprzedzony krótka rozgrzewką.
5. NIE PRZEJMOWAĆ SIĘ początkowym brakiem efektów, bo ciało jet wredne i nie zapomina iluś tam lat NICNIEROBIENIA :)))
6. nie jestem zwolenniczką rozciagania z partnerem, chyba, że jest to rehabilitant, który wie co robi :)))
7. nie wykonujemy ćwiczeń przy których odczuwamy ból kręgosłupa czy innych stawów
8. i na koniec- bo coś tego dużo wyszło :)- http://www.fit.pl
GOOD LUCK :)))
Będę obserwować postępy :) -
-
KonraD
Dziękuję bardzo za cenne porady :) postaram się je wykorzystać. A tak nie skromnie mówiąc to zrobiłem już pewne postępy i już na pewno robię głębsze skłony niż powiedzmy 3 miesiące temu :P pozdrawiam bardzo serdecznie :) -
Kaśka
A co sądzicie o pilates?????? Słyszałam że też bardzo dobre na rozciaganie Pozdrawiam -
Pilates ćwiczenia podaczas których trzeba być maksymalnie skupionym na "sobie". Jeżeli chodzi o efekt rozciągający to może nie jest on szczególnie spektakularny ale jest (poprawia się zwłaszcza ruchomość kręgosłupa, znika garb :) ) Polecam zajęcia z doświadczonym instruktorem a nie samodzielne ćwiczenie w domu bo przy tych pilatesie b. ważna jest technika wykonywania określonych ćwiczeń, kontrola oddechu itd.
-
KonraD
Widzę,że na tym forum są sami eksperci jeżeli chodzi o jakieś ćwiczenia. I oto chodzi !! pozdrawiam wszystkich -
DerHase
Witam wszystkich :) jeżeli chodzi o mnie i moje indywidualne treningi rozciagajace to wyglada to tak: Najpierw biegam na dluzszy dystans.... w trakcie powrotu wybieram sobie jakies fajne ciche miejsce i zaczyna sie rozciaganie .... ćwiczenia ktore wykonuje pochodzą z treningow krav magi , mają na celu poprawienie koordynacji ruchowej oraz rozciaganie poszczegolnych partii miesni. Ogólnie rzecz biorąc to troche jestem rozciagniety ... tylko jedno mnie doluje nie moge zrobic pelnego szpagatu ... moze znacie jakis sposob na szpagat. :) Pozdrawiam -
KonraD
Drogi kolego,nie wiem czy mówimy o tej samej rzeczy-ale,szpagat czyli maksymalne rozjeście nóg gdy jedna idzie do przodu a druga do tyłu może zrobić prawie każdy- natomiast siad turecki czyli rozstawienie nóg w taki sposób z siadu rozkorocznego,aby tworzyły one sznurek jest możliwy tylko w przypadku pełnej ruchomości stawów biodrowych.Nie jestem ekspertem i nie czuje się upoważniony do wydawania takich opini,ale jest to informacja,która do mnie dotarła.Najlepszy jest na rozciągnięcie nóg streching - nalezy tylko pamiętać o pewnej kolejności wykonywania ćwiczeń.Jest to o tyle ważne,iż mięśnie się szybciej przyzywyczajają i regenerują. Jednak najwazniejsza ponad wszystko jest systematyka! pozdrawiam -
DerHase
sluchaj a masz moze taki trening pokolei opracowany co i jak pokolei sie robi .. najlepiej ze zdjeciami .... bo ja to sie rozciagam w taki sposob jak treningach krav magi -
KonraD
Ja też... :P ale zajrzyj na sam początek strony bo tam wpisałem takie dwie. I zajrzyj też do tego co napisała Sou Nuk Su :) bo ma w tym dużo racji i to są bardzo cenne rady. Życzę mimo wszystko powodzenia w trenningach i skutecznych ćwiczeń rozciągających. Pozdro -
-
KonraD
Karolino to było naprawdę niesamowite przeżycie.; ) myślę,że wszyscy byli równie zadowoleni jak Ja. dziękuję Ci bardzo :P -
Przestań :)... mam wrażenie, że każdy z osobna chce się ze mną rozprawić za te "męki" :)
Ale to wszystko dla waszego dobra przecież...; ) -
KonraD
Ja tak nie myślę (..:szczerze:..) . Może Ci co twierdzą inaczej nie lubią się po prostu rozciągać. :P Ja dziękuję Ci również w ich imieniu. :)))
pozdro -
-
Anonim
a gdzie Wy sie rozciagaliscie....zorganizowal iscie grupowe rozciaganie......hehehehehe... ....super... -
KonraD
http://www.sfd.pl/temat134922/ znalazłem ten link na jednej ze stron o sportach walki.To program trenningowy ( rozciągający oczywiście) pewnego zawodnika. Mam nadzieję,że coś z niego zaczerpniecie. Zastanawiam się tylko:
- czy rozgrzewka nie jest za długa ??
- czy nie za mało ćwiczeń jest poświęconych za samo rozciąganie??
- i czy wam sie spodoba?? :P
Sou co o nim myślisz ??
Pozdro -
Marek
Przejrzalem ten plan i pozwole sobie sie wypowiedziec :)
1. Rozgrzewka. Raczej nie jest taka dluga, szczegolnie jesli brac pod uwage, ze najlepiej sie rozciagac jak miesnie sa naprawde dobrze rozgrzane (alternatywa jest zestaw cwiczen rozciagajacych rozciagajacych stopniowo, a ten taki raczej nie jest).
2. Samo rozciaganie jest, moim zdaniem, malo zroznicowane (czyli malo tych cwiczen) - nacisk polozony na robienie sznurka, a otwieranie miednicy (badz co badz przydatne przy kopaniu, szczegolnei wysoko :)) moze wspomagac bardzo roznymi cwiczeniami. Poza tym osobiscie umieszczenie w zestawie sznurka, a nieumieszczenie szpagatu prostego z wariacjami, za chybione (Sou wie dlaczego); ) :D
3. Nie probowalem, wiec trudno mi ocenic skutecznosc, ale biorac pod uwage moje powysze uwagi, to na pierwszy rzut oka, tak srednio sie podoba :).
Pozdrawiam
- 1
- 2