SWPS [6163]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy ktos moze mi powiedzec co to jest erozja wzmocnień i sztywna spójność? pamiętam, że były takie pytania na egzaminie u niej.
  • Anonim

No i na czym polega anoreksja w teorii relacji z obiektem??

dzieki bardzo co odpowiedzi :)
  • Anonim

No i jak ktos wie:) w jakiej fazie (wg Mahler) jest prawdopodobieństwo wykształcenia się osobowości borderline??

dzieki :)
  • Mar

erozja wzmocnien- to było w terapii par, że po prostu wzmocnienia, ktore wczesniej w parze dziaalaly to juz nie dzialaja po porstu traca swoja moc
  • Mar

a u Mahler to nie byla przypadkiem faza ponownego zblizenia?choc nie jestem pewna
  • Anonim

tak zgadza się u Mahler będzie faza ponownego zbliżenia :)
  • SANFI

Czy ktos pamieta jeszcze cos z egzaminu? czego mozna sie spodziewac... jakiego typu pytania, czy faktycznie cala literatura jest niezbedna, czy wystarczy np namyslowska...

Z gory dzieki

Pozdrawiam
  • Mar

ja mialam w zeszlym semestrze
    zdalam na 4 ale mialam bardzo dobre notatki hand made i rzeczywiscie pyta z literatury obowiazkowej i tez tej dodatkowej- trzeba niezle wiedziec a poza tym dosc podchwytliwie i ciezko formuluje pytania. z lektur przecyztalam tylko namyslowska i satir aLe jak mowilam poniewaz mialam dobre notatki..diabel nie taki straszny ale trzeba sie orientowac i to dosc dobrze. nie chce straszyc bo nie ma [po co ale dziewczeta przygotujcie sie..
    pytala o pytanai cyrkularne mi sie wydaje o schizofrenie..pytala o systemy i głównie szkoly terapii rodzin. najlepiej wiedziec wszystko :-) jak zawsze hihi; )
  • Anonim

jakie książki najlepiej przewertować, te najwazniejsze do niej na egzamin??
  • Mar

namysłowska, de barbaro (chyba tak się nazywa) ale w sumie to nie ma która jest ważniejsza najlepiej sie we wszystkim orientowac- ja nie przeczytalam wiekszosci ale moglam sobie na ten luksus pozwolic bo mialam bardzo dobre notatki...ale wiem ze ludzi z sama literatura zdawali, ale byli tez ci ktorzy nie zdawali wiec trudno powiedziec :-)
  • Anonim

1.) Jaką funkcję pełnia mity rodzinne;
    2.) Teoria systemowa była skonstruowana przez,( dotyczy wszystkich teorii i ich twórców)
    3.) Jakie są żony alkoholików
    4.) Jakie są matki alkoholików
    5.) Dlaczego powstaje osobowość Border-line
    6.) Co to jest erozja wzmocnień
    7.) Koncepcja Double Bite – na czym polega
    8.) Czym charakteryzują się osoby mające predyspozycje do chorób nowotworowych
    9.) Czym charakteryzują się rodziny psychosomatyczne
    10.) Jak należy się zachowywać w żałobie- po stracie bliskiej osoby
    11.) Eksperimental – kto stworzył
    12.) Społeczna charakterystyka rodziny przy wykorzystywaniu seksualnym dziecka
    13.) Jakie związki będzie tworzyć osoba z Border-line
    14.) Anoreksja w teorii relacji z obiektem polega na
    15.) Rola terapeuty w teorii(wszystkie teorie)
    16.) Kontrakt równoległy polega na
    17.) Według terapii eksperimental człowiek jest istotą zdolną do
    18.) Celem terapii(poszczególnych terapii) jest
    19.) Założenie ogólne terapii strukturalnej polega na
    20.) Cele terapii strukturalnej to

• Anonim

- jedyne pytanie z książki HERMAN: dlaczego maltretowane kobiety pozostają przy swoich mężach, którzy je maltretują? (możliwe odp.: bo są chore psychicznie- naprawdę tak było napisane; bo mężowie wywierają na nie wpływ poprzez zwiększanie urazu; bo kochają patologicznie)
    - który system jest zamknięty: suszarka do włosów; jabłka w cieście, rozbitkowie na bezludnej wyspie; grupa dzieci na koloniach
    - były 2 głupie pytania o teorię Bowena (???)- jedno z nich dotyczyło tego, co oznacza „ja mało zróżnicowane”
    - jak teoria psychoanalityczna wyjaśnia depresję
    - na pewno było pytanie o fazy wg Mahler, ale nie pamiętam już czego dotyczyły- coś o tym, co się dzieje w danej fazie i w której fazie jest prawdopodobieństwo wykształcenia się osobowości borderline
    - jakie właściwości mają zaburzone rodziny wg psychoanalizy
    - człowiek nie jest zdeterminowany swoją przeszłością, czy konstrukcją- czyje to słowa?
    - Samoocena w związku wpływa na relacje między partnerami- czyje to słowa? (moim zdaniem Satir)
    - Jakie, wg Satir, zmiany mają się dokonać w rodzinie zgodnie z podejściem experiential?
    - Terapeuta narzędziem zmiany- jakie to podejście (na pewno experiential)
    - Mechanizmy zaburzenia wg behawioryzmu
    - Jak funkcjonują rodziny, w których występuje uwikłanie?
    - Było jakieś pytanie (dokładnie nie pamiętam), w którym ważne było w udzieleniu prawidłowej odpowiedzi, czy w terapii strategicznej potrzebny jest wgląd
    - Co oznacza zdanie, że ludzie mają skłonność do arbitralnej punktacji zdarzeń
    - Które strategie związane ze śmiercią bliskiej osoby są dysfunkcjonalne?
    - Co DOKŁADNIE dzieje się z człowiekiem, który jest w fazie depresyjno- agresywnej żałoby?
  • Anonim

- Czym jest objaw w terapii podejściu systemowym?
    - Ivan B- Nagy związany jest z ... (ja napisałam, że z lojalnością rodzinną)
    - Jak podejście związane z lojalnością rodzinną rozumie człowieka dojrzałego?
    - Czym są mity rodzinne
    - Było dużo pytań o to, czy w danej terapii terapeuta ma się włączać, czy zostawać z boku (metapozycja, czy nie)
    - wagę kontekstu podkreśla podejście....
    - na czym polega nieobronne słuchanie
    - gra rodzinna polega na... (były tu b. głupie odpowiedzi- wszystkie były o tym samym- np. że rodzice bardzo się kłócą, rodzice się zupełnie nie dogadują bo prowadzą swe taktyki, rodzice nie mogą się dogadać bo mają inne potrzeby więc się specyficznie zachowują, itd.)
    - ogólnie były ze 4 pytania o konstruktywizm (założenia)
    - jakie zasady doboru partnera nie są wskazywane przez psychoanalizę
    - człowiek jest wolny i odpowiedzialny to podejście: (strukturalne, analityczne, fenomenologiczne, ...)- ja myślę, ze fenomenologiczne
    - jakie cechy nie odnoszą się do rodzin psychosomatycznych
    - badania amerykańskie pokazały, że przyszli alkoholicy wyróżniają się cechami takimi jak (i tu były w odpowiedziach wszystkie cechy alkoholików)
    - uwarunkowania genetyczne alkoholizmu związane są z ...(odpowiedzi dot. spalania alkoholu, itd.)
    - jakie czynniki chronią przed depresją kobiet (to akurat było b. proste- dokładnie to, co na folii)
    - badania nad depresją kobiet, wykazały, że ich małżeństwa charakteryzują się.... (tu z kolei były odpowiedzi, o których na foliach za cholerę nie było mowy)
    - wykorzystywanie seksualne dziewczynki w rodzinie ma dużą szansę wystąpić jeśli... (matka pracuje/ nie pracuje; ojciec alkoholik; matka była w dzieciństwie wykorzystywana przez swego ojca; rodzina jest wyizolowana społecznie, itd.)
    - symptomy osobowości borderline (ale moim zdaniem wszystkie odpowiedzi były prawidłowe)
    - na pewno było jakieś pytanie o choroby somatyczne (uwarunkowania), ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć- sorcik
    - największym wyzwaniem dla młodego małżeństwa bez dzieci jest....

• Anonim

Generalnie było bardzo dużo z folii, ale nauczcie się ich dokładnie, bo odpowiedzi były skonstruowane bardzo zawikłanie i szczegółowo- np. różniły się tylko 1 wyrazem i były bardzo zróżnicowane- więc nie wystarczy wiedzieć tylko, o co tam chodziło, tylko trzeba dokładnie wiedzieć słowo po słowie. Poza tym każda odpowiedz zajmowała jakieś 3 linijki przeciętnie. Było sporo odpowiedzi, gdzie na 100% wszystkie były dobre, ale trzeba było wybrać NAJWAŻNIEJSZĄ!
    Było sporo pytań o nazwiska (ale te nazwiska to były z folii, oprócz tego jakiegoś Nagiego i Bowena, czy jak mu tam).
    Z książki Herman tylko 1 pytanie.
    Moja rada: nauczcie się porządnie folii- ale tak na fest porządnie!!! Na pamięć nieco!!! A z lektur bardzo dokładnie o wszystkich podejściach
  • Mar

ale na tych foliach czy slajdacjh nic ni ma..smae odnosniki..moja rada..na bank lektury hcyba z maci dobre notatki od kogos..bo jak na slajdzie o np. alkoholikach jest 5 zdan a ja mam 5 kartke notatek to w sumi nic z tego nie wynisicie
  • SANFI

Dzięki dziewczyny, jesteście wielkie. Bardzo mi pomogłyście. Jak sobie cos przypomnijcie- piszcie:)
    Pozdrawiam
  • Anonim

Ja zdawałam ten egzamin kilka semestrów temu, więc nie wiem czy wiele się zmieniło... W każdym bądź razie pytania z folii "żywcem" wyjęte były... A co do literatury to oczywiście, że trzeba znać, bo w końcu powyższe pytania są przede wszystkim z lektur :)
  • Mar

hihi to sie zmienilo bo teraz na folii to same odnosniki sa bez zadnych wytlumaczen, a pytania z konkretów. ale w sumie nigdy nic ni wiadomo :-)
  • K&E

mam pytanie macie może odpowiedzi do tych zagadnien co sa wypisane powyżej? nie zdaze ich opracowac wczesniej mam 2 egz:( jesli ktos ma opracowane odpowiedzi , prosze przeslijcie mi na maila

chmura18@poczta.onet.pl dzieki serdeczne.
  • Kuba K.

ponawiam watek.
| |

czyli... Szkoła Wyższa Patologii Społecznej, Szkoła Wyższa Psycholi i Świrów, a wszystko t...

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (7)