-
::Paulhus::
Mam pytanie może ktoś wie...
Co jest głównym szlakiem komunikacyjnym miedzy dwiema półkulami:
a) spoidło wielkie
b)bruzda środkowa
c) gałka blada
d) zwój podstawowy
Kurcze nie mam pojęcia a nigdzie nie moge znaleść -
fiona
moim zdaniem spoidlo wielkie... ale moze niech ktos to jeszcze potwierdzi;] -
a no dzieki, ja nie potwierdzam jeszcze tego, ale też mi sie tak wydaje -
sowa
-
-
sowa
-
a no dzięki
No wieć tak jak sie podoba to nie omieszkam zapytać jeszcze o to
Uczenie się asocjacyjne polega na:
a)tworzeniem związku między bodżcem i reakcją
d)wykorzystaniu zbieżności dwóch bodźców w czasie
Na zdrowy rozsądek i z notatek wynika mi że A ale w książce raczej sugerowana odpowiedź to ta druga -
.
z tego co sobie przypominam to własnie jest ta druga odpowiedź.
pozdr
-
hmmm no to teraz mi daleś, kurcze bo na zdrowy rozsądek to ta pierwsza , najbardziej odp warunkowaniu klasycznemu.. -
sowa
-
Korzystając z okazji jeszcze jedno, ale to już normalnie nie wiem bo wogóle tego nie ma nigdzie
Kora nowa po raz pierwszy pojawiła się u:
a)gadów
b)ssaków
c)naczelnych
d)pratchawców -
sowa
-
o dzieki bo nigdzie tego znaleść nie mogłem.Ok narazie nie zawracam głowy i działam dalej jak bede miał wątpliwości to pozwolicie że będę pytał. Dzieki -
tita
hmm... co do II pytania... to bym się z diabełkiem zgodziła, że B... (w I A, a w II u naczelnych - prawda!)...
ale z tego co pamiętam asocjacjonim głosił prymat części nad całościa czyli wrażenie + wrażenie = spostrzeżenie... trzeba by to gdzieś sprawdzic... pytanie dziwnie sformułowane..ale jakoś tak B mi pasuje... -
tita
aż sprawdziła... nie cierpię nie wiedzeć... okropne uczucie;)... B:)... Asocjacjonista Arystoteles sformułował przecież Prawa Kojarzenia: pierwsze z nich to własnie styczność w czasie:) -
sowa
-
tita
-
sowa
Uczenie się asocjacyjne polega na tworzeniu związków między bodźcami (np. warunkowym i bezwarunkowym), między cechami bodźców, między bodźcem a reakcją. -
hmmm... no własnie ale skolei uczenie sie asocjacyjne to warunkowanie klasyczne, idąc dalej warunkowanie klasyczne polega na tworzeniu związku pomiędzy bodźcem a reakcją ale można również zinterpretować to własnie jako wykożystanie dwóch bodźców w czasie no bo dzwoneczek i jedzonko dwa bodźce w tym samym czasie itd itd ...jak dla mnie dwie odp prawidłowe ale niestyty tylko jedną trzeba wybrać -
sowa
nie wiem :'(
niektore te pytania sa naprawde nie sprecyzowane, poza tym jak mozna sprawdzac wiedze np z psychopatologii testem! -