- 1
- 2
-
::Paulhus::
Potrzebna krew dla mojego cierpiącego braciszka ciotecznego. Jak ktoś chetny pomóc to w Stacji Krwiodawstwa na Saskiej , trzeba podać że krew dla Adrianka Wykrętowicza ze szpitala na Niekłańskiej.
Z góry dzięki -
Dr.Feelgood
-
Anonim
a jakaś konkretna grupa krwi? i moze podasz dokładniesjzy adres tej stacji bo ja juz od paru miechów sie wybieram oddac krew... jakie tam sa zasady?
-
::Paulhus::
ARh-, ale jest to rzadka krew , więc nie ma znaczenia jaką grupe oddasz, stacja jest na saskiej , nie znam dokladnego numeru budynku, ale wiemże jest tam przystanek "stacja krwiodawstwa" z centrum można dojechać tam 111. Zasady - idziesz, mówisz że chcesz oddać krew , robią ci badania podstwowe i już, dostajesz kilka tabliczek czekolady na droge co bys nie zemdlała podrodze. Ja jutro ide oddać, sprawa wyszła dzisiaj. Też się zbierałem z oddaniem krwi od kilku miesięcy, a tyeraz sytuacja mnie zmusza żeby to zrobić... -
-
Anonim
ARh- jest rzadka? ja mam taka :| tyle ze ja nie ufam sluzbie zdrowia i boje sie ze mnie zoltaczka albo hivem zaraza... poza tym boje sie igiel.... ale gratulacje dla odwaznych; ) -
El Pełasso
po wypelnieniu kwestionariusza krew oddaje zwykle 5 na 20 chetnych bo sa jakies dziwne kryteria.... zeby bezpieczniej bylo. no to zdrowia malemu.. -
Anonim
Ja oddawałam krew w Centrum Zdrowia Dziecka. Ktokolwiek się waha jadąc tam, na pewno utwierdzi się w przekonaniu, że warto, bo idąc w miejsce, gdzie oddaje się krew, przechodzi się przez pół szpitala i się widzi małych biednych pacjentów. Pierwsza myśl : 'może właśnie to dziecko potrzebuje pomocy'.
Najpierw wypełnia się ankietę, potem badają Ci próbkę krwi - czy nie za mało hemoglobiny przede wszystkim i czy jest równowaga krwinek (inne badania odbywają się później). Następnie jest sam na sam z lekarzem, który zadaje kilka osobistych pytań i bada, co trzeba. Potem się zjada batonika i pije gorącą czekoladę. Wchodzi się do salki, gdzie są 4 bodajże fotele ze osprzętowaniem do wysysania krwi - są dla tych, co oddają z prawej i co oddają z lewej ręki, żeby było wygodnie. Panie pielęgniarki są wesołe i rozmowne i zanim się człowiek zorientuje, ubywa mu 450ml krwi. Potem jest wskazane, żeby trochę posiedzieć, nawet jak się dobrze czujesz - tak profilaktycznie. Potem odbiera się osiem czekolad i można wracać do domu. Ja niestety pod szpitalem zasłabłam, bo zbyt gwałtownie spadło mi ciśnienie, ale coż - zdarza się. Było warto, ale niestety zabroniono mi oddawać krew na przyszłość. -
just me.
oddanie krwi fajna sprawa, bardzo chciałabym kiedyś to zrobić, tylko, że zawsze mam tak "fantastyczne" wyniki, że gdyby zbadali tą krew to zamiast jej pobrać zrobili by mi transfuzję chyba; ) niestety :( -
Anonim
ja tez bym chciala oddac ale ktos kiedys mi rzekl ze jak mam tatooo to nie moge...
to pravda? ktos sie oreintuje? -
Grono.Net
ja oddawalam na saskiej..na poczatku krew a potem tylko plytki-to jest opcja....jak sie nie jadlo mieska to wyniki poszly w dol toi krewy oddawac nie mozna bylo...za jakies pol roku mamznow sprobowac..a wtedy siup na saska.. -
Anonim
z tym tatuazem to chyba do roku od zrobienia tatuazu nie przyjmuja krwi. -
Anonim
taaak? ale Ola pevna jestes?
ja mam juz kilka lat ale nie mam zadnego paperka ze studia kiedy byl zrobiony itd -
Anonim
nie na 100%...plotki ploteczki
tez nie mam zadnego papirusu, aczkolwiek nie oddaje krwi dobrowolnie bo konczy sie to automatyczna utrata przytomnosci albo wymiotami.
-
Anonim
guarana: na saskiej jest podobnie, tylko zamiast batonika jest drozdzowka+kawa lub herbata, stanowisk jest 6 a oprocz czekolad jest obiad.
oprocz czerwonych krwinek robia tez anty-hiv, i wzb (i bog raczy wiedziec co jeszcze), na pewno za pare zlotych (5?) mozna dostac pelna morfologie. dawniej byla za darmo....
na stronie http://www.krewniacy.pl/ znajduja sie informajce o krwiodawstwie.
a na tej podstronie tego serwisu
http://tinyurl.com/4ksta
sa szcegolowe informacje nt. ograniczen.
pozdr.
andrzej, 1,5 litra 0Rh(-) -
Anonim
dzieki Andrzejuu za linki; ) milo z Tvojej strony...
a gdzie dokladnie na saskiej?
-
Di; )
Jeszcze jeden drobiazg- trzeba ważyć pełne 50 kilogramów, żeby w ogółe chcieli od Ciebie wziąść krew...niestety nie mają juz tak jak kiedyś mniejszych woreczków na krew i warunkiem koniecznym jest taka waga...ale jeśli ktoś może to naprawde namawiam,bo warto pomóc! Miłego dnia;) -
Anonim
-
Anonim
merci ale i tak dalej nie viem... oczekivalam ze mnie pinstruujesz a Ty na latvizne znovu...
i znovu linki heheheh :P -
Anonim
-
Anonim
- 1
- 2