- 1
- 2
-
NowakDexter
Jestem wdzięczny Szkiełku, bo nauczyło mnie poprawnie mówić po polsku.
A was? -
Trayler
-
Husky
Szkiełko dało wiele wskazówek jeśli chodzi o poprawną polszczyznę, a ja się staram do nich stosować:) -
Karolina Adrianna
zgadza sie szczgólnie politycy wsytepujacy w tym programie np nasz prezydent uzywa tylko takiego słownictwa; ] -
-
Paweu
-
cykuta
Szkło ma swoje zasługi w krzewieniu poprawnej polszczyzny. Szkoda, że politycy rzadko wykorzystują zawarte w programie wskazówki :P -
...mateusz...
mnie zawsze rozwala jak ktoś dzwoni i go poprawią a on i tak cały czas mówi jak wcześniej... -
Marcin.
Moja polonistka "kontynuuje dalej", mówi nam, żeby "wziąść" zeszyty i pokazuje, co znajduje się "tutej" :/
A ja az się gotuję ^^ -
ICH
-
NowakDexter
Ja tam poprawiam nauczycieli jak coś żle powiedzą. Niech się uczą.
Moja nauczycielka od fizyki notorycznie mówiła "włanczać" zamiast "włonczać". Jak ją poprawiałem to odpowiadała "Nie mędrkuj tylko pracuj na lekcji" Ale w końcu się nauczyłą i mówi poprawnie.
A propos, wiecie że nie powinno się mówić "przekonywujący", tylko "przekonywAjący". Tak samo "zadawalający". Słyszałem o tym kiedyś w radiu, ale nawet w Szkiełku nie mówią tego poprawnie. -
nowELIZAcja
-
Paweu
>Nowak napisał
>Ja tam poprawiam nauczycieli jak coś żle powiedzą. Niech
>się uczą.
>Moja nauczycielka od fizyki notorycznie mówiła
>"włanczać" zamiast "włonczać". Jak ją poprawiałem to
>odpowiadała "Nie mędrkuj tylko pracuj na lekcji" Ale w
>końcu się nauczyłą i mówi poprawnie.
jak ja poprawie nauczyciela od jęz. Polskiego to mogę spodziweć się takiej odpowiedzi:
" A czy ty chcesz uwagę dostać młodzieńcze?" -
Marcin.
A ja mogę się spodziewać zeszytu wyrzuconego do kosza na śmieci lub za okno :/ -
sbit
moja polonistka o mało piątki mi nie postawiła za poprawienie jej polszczyzny :) skończyło się na plusie, ale też jest dobrze :)
ostatnio któryś z polityków powiedział :
"cofnę się wstecz" <-- wiem, że popularne owe słowo wśród Polaków, ale jeszcze bardziej razi niż "przekonywujący" :) -
Chris
Z tą poprawną polszczyzną to bym nie przesadzał, "Szkło" wprawdzie tropi i piętnuje polityków za ich wpadki językowe, ale do samego TVN 24 można mieć wiele zarzutów pod tym względem. Na portalu aż roi się od byków, aż się na usta ciśnie pytanie, czy ktokolwiek czyta teksty, które są umieszczane na stronach internetowych przed ich publikacją. Pomijam już wpadki językowe prezenterów TVN-u, które zdarzają się właściwie codziennie. Czasami z otwartymi ustami podziwiam inwencję językową niektórych redaktorów:) Mimo tych małych niedociągnięć i tak uwielbiam tę stację, która rzeczywiście leci u mnie 24 godziny na dobę, przynajmniej wtedy gdy mam pilota w zasięgu ręki:) -
Husky
>Nowak napisał
>Ja tam poprawiam nauczycieli jak coś żle powiedzą. Niech
>się uczą.
>Moja nauczycielka od fizyki notorycznie mówiła
>"włanczać" zamiast "włonczać". Jak ją poprawiałem to
>odpowiadała "Nie mędrkuj tylko pracuj na lekcji" Ale w
>końcu się nauczyłą i mówi poprawnie.
>
>A propos, wiecie że nie powinno się mówić
>"przekonywujący", tylko "przekonywAjący". Tak samo
>"zadawalający". Słyszałem o tym kiedyś w radiu, ale
>nawet w Szkiełku nie mówią tego poprawnie.
Nie "włonczać" a "włączać" :) -
nowELIZAcja
>
>Nie "włonczać"
- eee, jest ok, mam wrażenie, że nasz rozmówca celowo zapisał fonetycznie, aby podkreślić różnicę w brzmieniu obu wyrazów
i doskonale zdaje sobie sprawę, że piszemy "włączać" :)
-
NowakDexter
-
Luki
owszem, Szkło uczy nas mówić
na półtorej dnia, czy okres czasu to mi normalnie skóra cierpnie
a używają tego nawet profesorowie -
NowakDexter
Np. Lechu jest profesorem a mówi polszczyzną na poziomie kasjerki z Biedronki na nocną zmianę
- 1
- 2