- 1
- 2
-
.m.
piszę pracę o samookaleczających się artystach. dlaczego oni się kaleczą. o body art, performance. może ktoś z Was zna literature polska w której znalazlabym coś ba ten temat? a moze artkuly albo jakies pomysly...? -
Anonim
np. prace Orlan
a artykuł..chociażby ten http://free.art.pl/pokazpismo/nr37/...
co do książek to może "Artystyczny wirus" Zydorowicza, to książka o sztuce krytycznej. -
Poray
wow body art i ciało to supermodne teraz haha. prorokiem byłem hihi.
z polskiego podwórka to polecam Suka Off grupe. http://www.sukaoff.com. tam są linki to artystów uprawiających rozne tam self-destrucion albo scaryfikacje, modyfikacje ciałą jak L Spiro i itp.
w Poznaniu byl juz chyba ostatnio taki festiwal org. przez Galerie Nienormalni. gdzie sie cała plejada pokazała takich właśne sztukmistrzów.
a z zagranicy to moze np. Gina Pane i jej perfo "Sang/lait chaud", Chris Burden "Trans-Fixed", no i z historii to oczywiscie akcjonizm wiedeński. vide Otto Muehl (skumajta nagrania jego akcji na http://www.ubu.com/film/muehl.html np. "Sodoma" itp.) -
-
-
TiroximiSu
mozesz np o mnie wczoraj deska ze sztalugi na głowe mi padła jak sie schylałam i prosto w ciemie dostalam moze nie sama to zrobiłam ale to sie samo zrobiło :)....o i jeszcze o siłach nadprzyrodzonych bo coś w tym musiało byc.........
........jak ja pie.....od rzeczy
sorki -
.m.
dzieki za wszystkie perelki (Tobie TiroximiSu tez;) jak napisze i ktos bedzie chetny to sie praca podziele, a jak cos Wam jeszcze do glowy wpadnie to piszcie -
olafur
sprobuj w bibliotece na akademii, jest dory album o body arcie tyle ze po angielsku, ale wszystkie najwazniejsze nazwiska sa, a potem to juz mozna cos w necie znalezc, ja nie zablysne teraz jesli chodzi o nazwiska...nie pamietam zabardzo...
-
.m.
le no jasne zapomnialam o bibliotece na akademii... ciemno pod latarnia.. -
Poray
bede wylewny i już walne.
najlepszy przekrój i kanon body artu (jako nurtu w performensie i w wielu innych działach sztuk wizualnych) pokazała niedawna giga wystawa w Berlinie pt "Into me/ out of me". szeroko pojęta tematyka cielesna.
http://www.kw-berlin.de/english/new...
The 137 international participating artists in the KW exhibition are Marina Abramovic, Vito Acconci, Bas Jan Ader, Kenneth Anger, Janine Antoni, Nobuyoshi Araki, Knut Åsdam, Matthew Barney, Otmar Bauer, Lynda Benglis, Anna Berndtson, Joseph Beuys, Nayland Blake, Keith Boadwee, John Bock, Liz Bougatsos, Louise Bourgeois, Leigh Bowery, Robert Boyd, Stan Brakhage, Günter Brus, Chris Burden, Jeff Burton, Paolo Canevari, Patty Chang, Jake and Dinos Chapman, Judy Chicago, Larry Clark, Mat Collishaw, Martin Creed, Gregory Crewdson, Henry Darger, Wim Delvoye, Walter De Maria, Jen DeNike, Rineke Dijkstra, Nathalie Djurberg, Cheryl Donegan, Marcel Dzama, Keith Edmier, Nezaket Ekici, Elmgreen & Dragset, VALIE EXPORT, Bob Flanagan and Sheree Rose, Andrea Fraser, Tom Friedman, Regina José Galindo, General Idea, Jean Genet, Gilbert & George, Robert Gober, Nan Goldin, Felix Gonzalez-Torres, Douglas Gordon, Richard Hamilton, Mona Hatoum, Noritoshi Hirakawa, Thomas Hirschhorn, Damien Hirst, Carsten Höller, Jenny Holzer, Jonathan Horowitz, Peter Hujar, Mustafa Hulusi, Alfredo Jaar, Mike Kelley, Jeff Koons, Kurt Kren, Elke Krystufek, Shigeko Kubota, Bruce LaBruce, Sigalit Landau, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Maria Lassnig, Manfred Leve, Lee Lozano, Teresa Margolles, Monica Majoli, Piero Manzoni, Robert Mapplethorpe, Gordon Matta-Clark, Paul McCarthy, Adam McEwen, Ryan McGinley, Alex McQuilkin, Ana Mendieta, John Miller, Frank Moore, James Morrison, Otto Mühl, Vik Muniz, Tracy Nakayama, Bruce Nauman, Trine Lise Nedreaas, Hermann Nitsch, Catherine Opie, Orlan, Tony Oursler, Gina Pane, Mike Parr, Raymond Pettibon, Jack Pierson, LA Raeven, Reynold Reynolds and Patrick Jolley, Pipilotti Rist, Alexis Rockman, Ugo Rondinone, Aura Rosenberg, Aïda Ruilova, Fumie Sasabuchi, Christoph Schlingensief, Gundula Schulze El Dowy, Carolee Schneemann, Gregor Schneider, Rudolf Schwarzkogler, Andres Serrano, Cindy Sherman, Ann-Sofi Sidén, Santiago Sierra, Katharina Sieverding, Lorna Simpson, Barbara Smith, Kiki Smith, Smith/Stewart, Elizabeth Stephens and Annie Sprinkle, Tony Tasset, Paul Thek, Rirkrit Tiravanija, Ulay, Kara Walker, Andy Warhol, Lawrence Weiner, Hannah Wilke, Sue Williams, David Wojnarowicz, Chen Zhen, and Andrea Zittel. -
achromatic
-
karola
czytałam o nim juz wcześniej w magazynie o sztuce" Arteon"
nr10(66) październik 2005...'hard core performence' kontrowersyjna postać, mówcie co chcecie ale działania w których świadomie ryzykuje się utratę życia, nie przkonują mnie, aby nadawać temu miano sztuki...nie sądzę abym dla sławy chciała się oszpecać...utrata przytomnośći na skutek licznych obrażeń m.in nadzienie sie na dwa bambusy, złamanie dolnej szczęki, dwóch żeber, uszkodzenie mostka...jego argumenty nie przemawiają do mnie...no cóż... -
Poray
-
achromatic
Nadzienie sie na dwa bambusy, złamanie dolnej szczęki, dwóch żeber, uszkodzenie mostka...wszystko na nic, dalej ludzie nieprzekonani co do autentyczności wyrazu. Co za świat okrutny! -
-=videoSTarter=-
moim zdaniem zabrakło w tym wszystkim najważniejszaj postaci dla body art i STELARCa http://www.stelarc.va.com.au/
jako kontekst krytyczny polecam
http://galeria-bwa.karkonosze.com/w... -
Poray
no stelarc wymiata
a videomasochizmy robakowskiego to widziałem. i takie nijakie to dla mnie. forma mało przemawiająca do mnie. i wogóle nudne dziwactwo troche hehe :P
-
Anonim
-
Poray
-
wariatka
ja maluję i interesuje się sztuką w końcu sama ją tworzę
i miała taki okres w życiu że się kaleczyłam
z resztą może znowu bym to robiła ....ale mam pewne przeszkody
kaleczyćjest siębardzo łatwo gorzej z konsekwencjami
a powody są różne i nie tylko malarze sięokaleczają
peace -
Poray
"ja maluję i interesuje się sztuką w końcu sama ją tworzę"
dobrze ze masz taką świadomość. ale czy wychodzi ona u Ciebie z wewnątrz czy z zewnątrz?
uważasz, że tworzysz sztuke bo robisz coś co za "robienie sztuki" się uznaje (np. malowanie) czy bez względu na okoliczności i otoczenie określasz to takim mianem ?
jest wielu artystów , którzy tworzą gnioty bez duszy i obłudną beznadzieje, ale im wmówiono ze to sztuka więc są samozadowoleni z zewnątrz.
co do samookaleczeń to w sensie artystycznym to nie chodzi raczej o ból i cierpienie jako cel, najwyżej środek. najlepiej zeby chodziło o tzw. transgresje -
Lanoklak
- 1
- 2