- 1
- 2
-
kenna
Czy widzieliscie ostatnią wystawę Doroty Rabczewskiej?
Dorota Rabczewska jest bez wątpienia jedną z największych współczesnych polskich artystek.
Rabczewska( której pseudonim DODA świadczy o głębokiej znajomości europejskiej sztuki XX wieku -Doda to pseudonim znanej modelki z MONTPARNASSE, muzy takich arystów jak Modigliani,Picasso ,oraz ,co ciekawe Max Ernst i Duchamp - tego ostatniego była nawet kochanką ) łaczy wydawałoby sie przeciwne kierunki takie jak: sztuka krytyczna, minimal-art i konceptualizm ( te dwa ostatnie kierunki oczywiście w ich amerykańskim wydaniu).
Jest to sztuka synkretyczna, prawdziwie postmodernistyczna w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Ilekroć zetkniemy się z jej obrazami , których zawartośc zdaje sie rozsadzać przestrzeń płótna ,czy też zainteresują nas jej niemal hieratyczne w swej konstrukcjii fotogramy ,jesteśmy jakby ZMESMERYZOWANI, musimy po raz kolej i kolejny zetknać się z jej sztuką
Dobrze , że na Polskiej scenie artystycznej jest tak wybitna, niezależnie myśląca artystka.Nie stroniąca od trudnych tematów, idąca pod prąd, nie zainteresowana pochlebianiem tanim gustom.
Dorota Rabczewska- wystawa
Galeria Foksal , Warszawa
-
-
Anonim
-
skafander
śmieszna bezradność ! nic innego nie przychodzi mi do głowy - kiedy myśle o poglądach pani Kenny ale ok to jej indywidualna sprawa , skoro ma swój wymyslony świat ... -
-
Anonim
>skafander wrote:
>śmieszna bezradność ! nic innego nie przychodzi mi do
>głowy - kiedy myśle o poglądach pani Kenny ale ok to jej
>indywidualna sprawa , skoro ma swój wymyslony świat ...
czytaj dalej fakt i teletydzien.
oraz naprawde jest jej wystawa? musze się wybrać. -
b o r y s
-
Kasia
-
Anonim
-
Monika
-
Anonim
"śmieszna bezradność ! nic innego nie przychodzi mi do głowy - kiedy myśle o poglądach pani Kenny ale ok to jej indywidualna sprawa , skoro ma swój wymyslony świat ..."
o fuck... -
skafander
-
Anonim
-
skafander
no wiem przeciez , tylko bawi mniee jaranie sie taką osoba przez kennę bo to chyba cos wymyslone historyjki co ? -
Anonim
-
Kasia
jak widac kazdy kicz da sie sprzedac...czy ktos mi moze powiedziec czego jeszcze nie robila DODA? -
-
Anonim
-
-
to ściema sprawdziłam
Gratuluję pomysłu na żart
Ps.to podchodz pod nowy rodzaj sztuki - internetowy happening...wrzucasz na groną kontrowersyjna prowokującą informację i obserwujesz reakcje ludzi
jesteś prekursorką! -
-
-
- 1
- 2