-
Anonim
co lubicie czytać o sztuce?
ja ostatnio złapałam fazę na kolory: Historia Koloru Rzepińskiej, Kolor Parramona (niby prosta książka dla młodzieży, ale fajnie wydana i wiele tłumaczy na przykładach).
a Wam, jakie lektury pomogły w zrozumieniu sztuki nowoczesnej? i sztuki w ogóle? -
"Malarstwo Białego Człowieka" W.Łysiaka, traktuje o różnych epokach w malarstwie- a dokładnie mówi wiele o artystach i ich twórczości. Nigdy nie czytałam jeszcze tak panoramicznych, a zarazem pieczołowitych egzegez malarskich. Brawa dla Łysiaka, jest genialny :)
-
Trotula
-
E
ogolnno przekrojowa ale dobra karol eistreicher "historia sztuki w zarysie" . fajnie czasem krytykuje innecyh znawcow hist.sztuki buehehh:) -
-
Anonim
Za to wszyscy Profesorowie krytykują tę książkę... nie przyznawać sięlepiej,że z tego sięczłowiek uczył czegokolwiek... "historia sztuki w zarysie" budzi obrzydzenie wśród tych ludzi -
Teraz ja powiem rajt,mam osobiście tą dziwną cegiełkę i już w podstawówce zauważyłam,że tam brakuje wielu epok malarskich tudziez dużo pominiętych jest stylów. Z tej ksiązki uczyła się moja mama konstruktor mechanik :) i niech tak zostanie,humanistom i zaintersowanym sztuką tego nie polecamy!!!
-
Anonim
tak tak, zarys niechętnie.
polecam cenniejszą niż złoto białostockiego. -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
michalina
ooo Bialostocki jest w deche. i ladny ma tekscik 'lysa glowa biskupa na dlugo zapada w pamiec" -
angelika
-
Panie wypowiadające się pejoratywnie o wybitnym dziele Łysiaka najpierw niech lookną do środka,a później niech wysuwają swoje fasadowe interpretacje!!!
A ponadto pani Pi to pogratulować tylko,że nie wie nic o tym elitarnym wydaniu!!! -
Anonim
Bilaostocki jest rzeczywiscie ok, co do "hisorii sztuki w zarysie" - tak, to jest maksymalnie dziwna książka, o czym ona w ogóle jest?
Ja ze swojej strony polecam Barthesa i Gombricha "Art and illusion". -
*Marzena*
jak dla mnie to karol estreicher-"historia sztuki w zarysie"....jak dla mnie to biblia
a co do sztuki współczesnej to chyba Bożena Kowalska "Od inpresjonizmu do konceptualizmu" -
Anonim
--> evka, rozmowa byla o hist szt w zarysie, a nie lysiaku, czytaj prosze uwazniej i wypowiadaj sie kulturalniej.
moja wypowiedz byla do vanilla dada, lysiaka znam i cenie.
ton Twojej wypowiedzi pomijam, ale gratuluje. -
Anonim
-
Anonim
drodzy gronowitche, mam questiones:
arnheim - jak wam podchodzi
czy czytal ktos eseje kuryluk, leza na polce i nie wiem, czy sie za nie zabrac,
i kandinski. jak idzie.
bizu. -
Vanilla dada-"Malarstwo białego człowieka" - nie tykam za sam tytuł (przyp.jedyna wypowiedz w tym temacie owej pani)
odp.:
pi
--> vanilla dada
nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje, koszmar
Droga pi na wstępie przepraszam,że Cię tak zwyzywałam heh tylko wskaż mi, w którym frag. mojej wypowiedzi bo nie wiem do czego pijesz.
Po drugie i co ważniejsze ewidentnie dla Twojej wypowiedzi wątkiem kauzalnym była wypowiedz jw.vanilli,więc owa nieścisłość z mojej strony jest dość enigmatyczna dla mnie!!!!
-
Anonim
czasem niestety zdarza mi sie nie skojarzyc tytulu ksiazki, ktora kiedys czytalam, nigdy (o zgrozo) nie zwrocilam uwagi na slowo BIALEGO. dlatego napisalam, ze nie slyszalam o tym, i ze koszmar. widac niedokladnie sie wyrazilam, nie spodziewalam sie, ze moja wypowiedz tak kogos poruszy. dawno czytalam, no.
chodzilo mi o ton Twojej wypowiedzi, ktory uwazam za taki, jak napisalam, nie o fragment.
nie chcialam tutaj jakis takich sporow, ale jak zostalam wezwana po imieniu (i od razu publicznie oceniona) za skomentowanie jednego tytulu to nie moglam milczec:)
no nic, wrocmy do ksiazek.