SZTUKA MIEJSKA [1457]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

trochę smuci mnie fakt, że sztuka miejska ogranicza się przeważnie do vlepek (nie to, że mam coś do vlepek, wprost przeciwnie).
    czy ktoś wie może o tym co się dzieje na mieście poza vlepkami? czy ktoś coś tworzy?

bo jeśli nie, to może coś trzeba wymyślić, żeby wawa nie była taka martwa, no i inne miasta też, of course.
  • Anonim

Wiesz, jedna opcja to jest sztuka miejska w formie takich małych interwencji, jak własnie vlepki, graffiti, szablony, jakieś małe zabawy ze zmianą architektury, świateł etc -- i myslę, ze to u nas istnieje całkiem nieźle, bo ludzie mają zajawke i to robią.

Natomiast druga sprawa to sztuka publiczna, która w warszawie (nie mówiąc o innych miastach polski) istnieje minimalnie. w ogole nie ma świadomości we władzach miasta, a także w społeczeństwie jak bardzo taka sztuka dobrze robi dla przestrzeni. sztuka miejska to w polsce smutne pominiki. a co z innymi bajerami? wystarczy pojeździc po europie i widać kolosalną różnicę. a u nas jak rajkowska zrobiła palmę - to wielki skalnadale. smutne to.

• Anonim

czyli jednak mialam dobre przeczucie.

w takim razie trzeba cos z tym zrobić.

bo jak ja nie zrobię, to kto?

;-))))))

dajcie mi troche czasu i cos wymysle, by prawie na kazdym rogu byla jakas forma sztuki dostepna. na razie warszawa, ale inne miasta moga sobie sciagnac pomysl, albo sami cos wymyslic.
  • Etocyna

wg mnie bilbord jest ciekawą opcją i sam chcę jej użyć
  • Anonim

no tylko bilbord jest kosztowny i nie kazdego na niego stac, a ja chce, by ' na kazdym rogu' byla nasza sztuka.
  • Anonim

już chyba wiem, jak to zrobić. plan już mam gotowy, tylko potrzebuję jeszcze do tego kilku ludzi...
  • Anonim

hahaha.
    a co to jest "nasza sztuka"?
  • Etocyna

jak nie bilbord to np. ciuchy
  • Anonim

mowiac "nasza" mam na mysli polska.

juz sie tym zajęłam. czekajcie na efekty.

może nie tak od razu, nie od jutra, ale... maszyna już ruszyła. zbieram teraz kasę na realizację i jak już będę miała potwierdzenia, to oficjalnie poinformuję.

ale to będzie dobre. obiecuję :)))))
  • YETI

>מגדה napisała:
    >dajcie mi troche czasu i cos wymysle, by prawie na kazdym
    >rogu byla jakas forma sztuki dostepna.

Dzięki Ci Panie za taką wizjonerke jak מגדה! Gdyby nie ona to pewnie wszyscy streetartyści plaszczyliby nadal dupy przed telewizorami i nic by nie robili (jak dotychczas)

Cóż, o wspaniała, za narzędzie chcesz dać swemu ludowi aby móc lepiej niż dotychczas pokazywać sztuke innym?
  • Anonim

z nieba przybyła różdżkę zdobyła zesrała się listkiem podtarła i do góry głowę zadarła

przystąpiła do analizy domacalnoulicznej i do myśli przypięła wątek szarej ulicy warszawskiej

postanowiła wspomóc nieco zamieszkałe plemię ludzkie warszawskie co by samo nie było w mrokach tego świata

czekajcie, a się końca dowiecie
  • Chrzanik vs. Schematy.

מגדה - za całym szacunkiem do Ciebie

ale sztuke miejską widać, tylko trzeba umieć spojrzeć
    to jest architektura, pomnik wszytko, co odbiega od szarej codzienności.
    po porstu popatrz dobrze, to zobaczysz
    w Poznaniu też tak myślałem, że jest, ale potem zacząłem dostrzegać wiecej form.

pomalowane schody, słup, jakiś drążek na różowo ( nie sprawka suczegoruzu)

namalowany sprejem cień hydratnu
    polecam okolice Asp, bo tam zawsze coś znajdziesz
    czasem napis kredą
  • Anonim

no ale coś za mało tego, artystów tyle, a ulice szare i nudne... trzeba to zmienić, dlaczego mamy najbardziej szarą stolicę na świecie???
  • Chrzanik vs. Schematy.

jak wam postawią pomnik upamietnający gejów zamordowanych w Holocaust'cie (różowy trójkąt czy jakoś tak) to już bedzie kolorowo
    po za tym kochaniutka w Twojej stolicy masz palme!
    i 2 prezydentów (jak 2 krople wody)
    trzeba zauważyć pozytywne strony życia :)
    ja mój pobyt w wuwa wspominam stuprocentowo dobrze i nie narzekałem.
    Po za tym zamiats zadawać pytania, wyjdź na ulice i rów szalone rzeczy jak East Eric !

z całego serca pozdrawiam
  • מגדה, sprawiasz wrażenie sfrustrowanej nastolatki, która chce wyruszyć na podbój świata z pudełkiem kredek, ą ę ...
  • Anonim

:)

ale ja już mam gotowy projekt zmiany i już nad nim ludzie pracują.

spokojnie... dopiero dzisiaj zaczelam. dajcie mi chwile czasu a wawa bedzie kolorowa
  • YETI

>מגדה napisała:
    > :)
    >
    > ale ja już mam gotowy projekt zmiany i już nad nim ludzie pracują.

wow, jesteś genialna! ja też mam pomysł! nakarmie wszystkich ludzi i zakończe wszystkie wojny! Dzięki mnie świat będzie lepszy... mam gotowy projekt zmiany i już nad nim ludzie pracują.

Twoi ludzie już pracują nad twoim projektem, a ja nadal nie widze nic szczególnego w Warszawie. Za oknem nadal mam to samo miasto, chociaż w moim odczuciu nie jest ono takie szare jak w twoich wizjach.

...tak ja też widze dziewczynke z kredkami :-/
  • El comendante Semp

No ja po prostu poczekam.
    Wygląda to wszystko nieco idealistycznie.
  • Pani Prezes Brazylijski Serial

a może sie wszyscy zmobilizujemy do jakiś akcji i każdy coś...
    oczywiście
    nie razem
    ale mniej więcej
    w podobnym czasie coś zrobimy.
    pamiętacie jak wszyscy [kto był w wawie i chciał] poszedł pod metro centrum by poklaskać i powitać wiosne - byliście?
    można i tak.

vlepka-plakat-instalacja -zamalowane-pomalowane-z mienione-napisane... kto co chce

CO WY NA TO?
    ...ja to należe do tych którzy potrzebuja po prostu kopa w d. a pomysły w głowie się rodzą...
  • El comendante Semp

>Pani Prezes Brazylijski Serial napisała:
    >pamiętacie jak wszyscy [kto był w wawie i
    >chciał] poszedł pod metro centrum by
    >poklaskać i powitać wiosne - byliście?

To akurat moim zdaniem ssało, bo była to skandaliczna reklama coca-coli light, gdzie dziesiątki osób nieświadomie posłużyły jako żywe narzędzia reklamy w wydarzeniu, które można by nazwać nędzną podróbką prawdziwego flash moba.

>można i tak.
    >
    >vlepka-plakat-instalacja -zamalowane-pomalowane-z
    >mienione-napisane... kto co chce
    >CO WY NA TO?
    >...ja to należe do tych którzy potrzebuja po
    >prostu kopa w d. a pomysły w głowie się
    >rodzą...

Ale pomysl zmasowanej akcji calkiem sympatyczny.

| |

SZTUKA MIEJSKA => co się jeszcze nie przejadło... ------------------------------ ---------- -------...

Fotki

Miejsca grona (0)