Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kay :* Oh..

Czy ktoś z was chodzi na Tai Chi?? Jak tam jest? Na czym to polega? Są specjalne stroje?
  • megablasta von bigshoot'a

ja byłem na jednym treningu tai chi, nie zmęczyłem się, były jakieś pozycje vel kroki czy jak to tam się nazywa i jak dla mnie to było bardzo nudno... myślę że jak ubierzesz się w powiewne purpurowe szaty, przewiążesz się złotym pasem, strzelisz sobie fryz jak gejsza i założysz pantofle od Dolce&Gabany to chyba możesz się tam pojawić.
  • ◄ Michal ™ ►

Jakos regularnie nie chodze na tai chi, ale znam wietnamska odmiane Tai chi. Bylem na kilku treningach jako bonus do sztuki walki.; ] Cwiczyc mozna w zasadzie w czym sie chce, byle pozwalalo na w miare swobodne ruchy.
    Sam trening polega na robieniu roznych pozycji z zasady w jakiejs konkretnej kolejnosci. Nie mozna tez powiedziec, ze Tai Chi zawsze jest relaksujace i spokojne, bo sa rowniez formy dynamiczne oraz wymagajace naprawde niezlej kondycji. Zaleznie od form mozna sie zrelaksowac, albo spocic. Przy wykonywaniu niektorych ruchow jest wrecz powiedziane, ze poczatkujacy powinien je wykonywac mniej energicznie niz zaawansowany, zeby sobie bardziej nie zaszkodzic niz pomoc. Cwiczysz to co lubisz, wzglednie co Ci jest aktualnie potrzebne, np. rano lepiej cwiczyc cos co Cie pobudzi do zycia a nie polozy do lozka.

Jezeli trener zna sie na rzeczy bedzie rowniez dodawal do pozycji i form ich historie, przez co samo wykonywanie ruchow bedzie ciekawsze. Dodatkowo, moze przyblizyc np. techniki masazu, (wykorzystujac uciski na meridiany ale nie tylko).
  • Krzysiek

Ja bym z wielką chęcią ćwiczył Tai Chi lub Kung Fu (Wu Shu)... Jeżeli ktoś wie czy w Olsztynie jest możliwość ćwiczenia tego to bardzo proszę o podanie informacji.. Pozdrawiam.
  • .

zgadzam sie w pelni z przedmowcami - grunt to dobry trener - bylem dzis na treningu zapasów i akrobacji - zmienilem zdanie
  • Aga Łamaga

>◄ Michal ► napisał
    >Jakos regularnie nie chodze na tai chi, ale znam wietnamska
    >odmiane Tai chi. Bylem na kilku treningach jako bonus do
    >sztuki walki.; ]

Możliwe, że bylismy u tego samego trenera. Ja osobiście nie trenuję sztuk walki, ale mam poniekąd z tym styczność i trochę ćwiczyłam Viet Tai Chi. Podobało mi się. Podobno gdzieś w Warszawie jest sekcja. Ale nie wiem czy nie jestem za leniwa na to... hi hi hi
  • Zbyszek

Np. Olsztyn:
    http://www.ymaa.yoyo.pl/news.php

Wiem, że są zajęcia w budynku Filharmonii Olsztyńskiej bodajże w każdą niedzielę o 8:00 rano.
  • Lui

Musze sie przyznac ze chodzilam na tai chi i to regularnie w zaszlym roku akademickim.Super sprawa.Jak dla mnie ta sztuka walki jest niesamowita.Kazdy trening podnosil mi nastrój.Nawet jak mialam gorszy dzień trening pozwalal mi wrócic do równowagi psychicznej.A jaka to satysfakcja kiedy już się czegos nauczysz.Wiadomo ze na takie prawidlowe poznanie tej sztuki walki potrzeba bardzo duzo czasu bo jest ona przeznaczona raczej dla cierpliwych i wytrwałych ale nie zmienia to faktu ze tai chi nawet ćwiczone nieumiejętnie relaksuje.Trzeba sie po prostu wczuć.
  • Anonim

Kasieńna, tajczyści mają na gronie swoje własne grono, ono znajduje się tu: http://grono.net/forum/5204/0/
    Myślę, że to jest znacznie lepsze miejsce do zadawania jakichkolwiek pytań niż tu.
  • Anonim

Ups, zrobiłem literówkę w nicku, przepraszam, miało być oczywiście "Kasieńka".
  • sajo

Kasieńka pewnie od stycznia tu nie zagląda; ))
  • Anonim

Shit :)
    Wina archeologa powyżej oraz wrodzonej ślepoty :)
  • Lui

Czy ktoś z was trenuje tai chi juz dłuższy czas?Jeśli tak to jak długo.
  • karolinat karolinat

Kursy instruktorów rekreacji ruchowej

Po raz pierwszy w Polsce Kursy instruktorów rekreacji ruchowej ze
    specjalizacją:

* Mixed Martial Arts (MMA)
    * Techniki interwencyjne

*Organizatorzy:Akademia Trenerów i Instruktorów Sportu, Wyższa Szkoła
    Trenerów Sportu w Warszawie oraz Kampuni Sp. z o.o.
    *Patron medialny:Fundacja „My Wojownicy”
    *Miejsce:Warszawa
    *Rozpoczęcie kursów:14 listopad 2011
    *Całkowity koszt kursów:1800 zł
    Dla posiadaczy uprawnień instruktorskich w innych dyscyplinach sportu
    lub rekreacji ruchowej – zniżka 350 zł.

*Warunki uczestnictwa:

* wykształcenie średnie
    * brak przeciwwskazań zdrowotnych do udziału w kursie
    * wpłata zaliczki w wysokości 500 zł na konto organizatora do dnia
    10 listopada 2011 r. (po zgłoszeniu zostanie wystawiona faktura
    proforma)

Więcej szczegółów na mywojownicy.com
| |

Sztuki walki, a także sporty i systemy, oraz wszystko co ma związek z tematem: sprzęt, dieta, pr...

Fotki

Miejsca grona (1)