-
Catherine
Mam do was pytanie odnosnie wyboru sztuki walki :P Ja właściwie od jakichś 3 lat chcę się na coś zapsać ale zawsze były ajkiś przeszkody; / Ale tearz ndszedł czas ay to zrealizować. Tylko nie iwem co wyrać o_O Wiem, że nie wyćwiczę sie jak Japończyk... ale zawsze będe miała coś z tego :] -
Anonim
Jak już zadajecie pytania co wybrać to mówci konkretnie oco wam chodzi.Niewiadomo czy interesuje Cię sztuka czy sport. -
EvE
-
Catherine
eee trudne do określenia .... chyba raczej żebym mogla się obronić; p -
-
Anonim
Jeśli chodzi żeby się bronić to najlepiej iść na Brazylijskie jujitsu albo judo. -
EvE
"Albo uczysz się sztuki walki, albo biegania" - jak mawiał mój trener. Kursy samoobrony jak dla mnie nic nie dają. Nie można opanować sposobów samoobrony bez wyćwiczonej zwinności, szybkości, którą dają własnie sztuki walki. Ja mimo, że trenowałam, powiem szczerze, że w sytuacji zagrożenia wybrałabym biegi, mimo, że mieliśmy też treningi dotyczące obrony. To wszystko ładnie wygląda, ładnie się to ćwiczy "na sucho", ale gdy przychodzi taka sytuacja... oj... nie życzę nikomu... -
Anonim
Zgadzam się z EVE SAJZLO .Samoobrona to tylko wycinek.Poprostu trzeba nauczyć się walczyć.Trzeba cos konkretnie trenować.Wybierać style które nie są skomplikowane, rozwijają technicznie, fizycznie i psychicznie.Najlepszą obroną jest uderzenie w krocze i ucieczka.
-
EvE
Heheheh, dokładnie, nie ma co kombinować, nawet ludzie z czarnymi pasami czasem skorzystaliby z ucieczki (no... może poza Chuckiem Norrisem :p). Nigdy nie wiemy jaką wiedzę posiadł nasz przeciwnik i co ma wyposażeniu. A druga ważna sprawa... sztuki walki nie uczą "bić się" (to takie dresiarskie :p), ale właśnie... "walczyć", a walki są cudowne, szczególnie jak się na czworaka schodzi z dojo i wie się, że dało się z siebie wszystko :) Najlepszy sposób obrony - nie doprowadzać do sytuacji, w której trzeba lub przydałoby się z niej skorzystać. Peace & make love not war -
Anonim
Czasami przychodzą na treningi cwaniaczki nauczyć się parę ciosów i kończą ''edukacje wojenną''. -
EvE
...bo na pierwszym treningu wysiadają z językiem do pasa, a technicznie są cieńcy jak barszcz i można się z nimi ładnie bawić w kotka i myszkę, są strasznie wolni i nie mają pomysłów na zmyłki, poza tym jedyny ich sposób obrony w walce z dziewczyną, od której notabene dostają niezłe wciery, to ciosy na klatę... ale ileż można :p -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
Degenerado
-
luwi
Witaj!
Jesli chodzi ci o to aby sie nauczyc bronic to tak jak przedmowc mowili nie da sie na kursie samoobrony tego wycwiczyc tam poznasz tylko podstawy gdzie w sytuacji zagrozenia nie jestes w stanie ich zastosowac przez strach. Sztuki walki ucza i wyrabiaja psychike. Taki proces jest dlugi. Ale nie przejmuj sie nie ma nic niemozliwego;)
Jesli chodzi o obrone to polecam dwa systemy walk (nie mylic ze sztukami walki) Krav-Maga i Combat 56 sa one bardzo brutalne ale skuteczne polegajace na szybkim uszkodzeniu przeciwnika. Nie chce opisywac zabardzo co dzieje sie na treningach bo mozna sie zrazic najlepiej jak pojdziesz na jeden dwa treningi i zobaczysz na czym to polega moge jedynie powiedziec ze nie ma tam czegos takiego nie cwicze bo boli.
Oczywiscie najlepsza obrona jest dyplomacja a jesli ona nie skutkuje to ucieczka lub oddanie tych 10zl dla odczebki walka to jest ostatecznosc jesli nie mamy juz innego wyjscia a wtedy modl sie aby przeciwnik byl wolniejszy od ciebie i mniej sprytny bo od tego zalezy kozystny wynik walki dla ciebie.
Pozdrawiam.
-
Olo
Ale gadacie.. dziewczyna prosi aby jej pomóc wybrac sztukę walki, a wy tu jakieś filozofie. Elonek Krav maga i Combat 56 to systemy walki. Pozatym jak sam mówisz nie ma, że boli na systemach walki. Więc dla dziewczyny? Hmm ja bym odradzał systemy, bo czesto dochodzi do kontuzji i sie niefajnie wygląda (co chyba b. ważne dla dziewczyny).
Do autorki tematu.
Najlepszym wyjściem bedzie poprostu "wycieczka" po klubach w twoim mieście i zobaczenie co i jak. Co Ci pasuje, jak z godzinami, opłatami itp.
-
Anonim
JA nie lubie takich niekonkretnych pytań.To jest tak samo jakbym zadał pytanie: jaka dziewczynę byście mi doradzili.... -
luwi
I tu popieram przedmowce.. Najlepiej jesli sama poczytasz troche na temat sztuk walki i sama zobaczysz co Ci pasuje co nie i dopiero potem mozna cos doradzic jak wymienisz kilka stylow..
Bo teraz to jak Ci juz radzilem moze byc K-M lub Combat 56 (tam tez chodza dziewczyny) a jesli chodzi o cos lagodnego to Aikido ale tego nie polecam bo aby czegos sie nauczyc trzeba bardzo duzo czasu aby swobodnie stosowac dzwignie na wiekszych od siebie osobach. Moze tez byc Karate ale to tez zalezy jakie. Judo jest to walka sportowa i malo skuteczn na ulicy. Kung Fu hmm moze tu bys sie odnalazla. Moge tak wymieniac bez konca. Tak jak juz mowilem musisz poczytac troche co na czym polega i zobaczyc jakie szkoly sa tam gdzie mieszkasz. -
Anonim
-
Neo^^