Tatuaż [11140]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Shaer

Ten temat został poruszony gdzie indziej jako offtop. Warto o tym pogadać tutaj.
    Bodajże w stanach zapoczątkowano tatuowanie znaku nieskończoności(położona ósemka) na ramieniu jako wyraz chęci natychmiastowego oddania organów po śmierci. W Polsce wciąż nie jest on wiążący, wymagane jest pisemne oświadczenie. A szkoda, bo przy pobieraniu organów liczy się każda chwila, nawet taka potrzebna na identyfikację ofiary wypadku lub odnalezienie jej oświadczenia. Co gorsza w Polsce częstokroć lekarze przychylają się do próśb rodziny sprzeciwiającej się pobieraniu organów.
  • Anonim

Po pierwsze primo niestety mam juz plany na wykorzystanie powierzchni reklamowej moich ramion; ), a po drugie tez primo, w Polsce obowiazuje (a przynajmniej do niedawna obiwiazywala) zasada zgody domyslnej i nikt sie nie pierdzielil, brali co bylo potrzebne. Ale fakt faktem, ze rodzina moze sie niezgodzic.
  • Shaer

No właśnie w mentalności rodziny tkwi problem jak dla mnie. Przez zwyczaj wystawiania otwartej trumny przed pogrzebem brak jest organów. Bo po wycięciu pewnych części ciała taki delikwent nie wygląda zbyt dobrze(o ile dobrze można wyglądać będąc martwym).
  • www. rudymrw .com

hahahha no tak może niewygladać najlepiej będąc umrzykiem hahhaha
    ja sobie tez nie dziabne 8 bo mam inne plany na ramie to ktore mam wolne. ale organy moge oddac. tylko nie wiem ktore sie jeszcze nadadza hahaha
  • Anonim

To kwestia gosci od prosektorium - przeciez zazwyczaj pobiera sie organy wewnetrzne (no bo po co komu glowa?; ), wiec potem mozna nieboszczyka 'uzupelnic' jakims... hmmm, no czyms czym sie zazwyczaj uzupelnia nieboszczykow i nic nie bedzie widac, ubiora, umyja, polataja i jest git. W ostatecznosci trumna moze byc czesciowo otwara, sa takie, ze widac tylko twarz. Ale jak wiadomo mozemy se pogadac a beton i tak zrobi swoje.
  • Anonim

To link do znaczka o którym mowa, można go sobie walnąć gdzieś
    http://www.oswiadczeniewoli.pl/inde...

a to link to pobrania i wypełnienienia oświadczenia woli:
    http://www.oswiadczeniewoli.pl/img/...
  • Anonim

W Polsce jest takie prawo, że po śmierci mogą pobrać co chcą, ale muszą czekać na decyzję rodziny a po takim upływie czasu organy nadają sie już tylko do... trumny. Tak więc wypełnienie Oświadczenia Woli i noszenie go przy sobie "zapewnia" nas, że nasze oragany pójdą do "odzysku" zgodnie z ich celem. Poza tym w starych dowodach osobistych (jeszcze taki mam :P) Urząd Miasta wstawiał bodajże taką specjalną pieczątkę, która informowała, że ta osoba jest dawcą organów, nie wiem jak to jest z nowymi ale podczas wyrabiania nowego sie dopytam.
  • Super_Szymek

W polsce jakbys sobie cos takiego wydziarał to by cie zabili przy wyjsciu ze studia tatoo :P i odrazu bys stracił 2/3 organów :/
  • Flyte ♥

ja bym sobie chętnie wydziabała taki znaczek, ale znając Polskę, to zdążę się już popsuć, nim mi coś wytną; )
    z resztą... wątroba się chyba już teraz nie nadaje; ), mam wadę serca i zniekształcone płuca.... czyli trochę istotnych narządów odpada.... ale mogą zrobić przesczep twarzy, nie mam nic przeciwko. czytał ktoś coś na ten temat? bo ja tak, i przyznam, akurat mnie nie stresuje taka opcja; ) [byleby tylko nie wpadli na pomysł przeszczepienia moich dziar; )
  • Sadek-DC4LIFE

albo czujcie taką akcje...śmierć kliniczna...stwierdzają,że zmarliście i wnioskując z dziary zaczynają was wypruwać...nagle sie budzicie i stwierdzacie,że wynoszą wam "dobrobyt" :)))
  • Super_Szymek

nie no ale penisa nei oddam!!!!!!
  • Shaer

Z twarzy mogą Ci wziąć rogówkę, co do reszty nic mi nie wiadomo:-). A np. po pobraniu serca wygląda to tak sobie bo przecina się mostek, a czasem i wyłamuje żebra dla lepszego dostępu. Kości nie tnie się lekko i nie sądzę by się ktoś przy cięciu trupa starał, więc wychodzi krzywo. Poza tym nawet wypchany bandażami i innymi śmieciam i tak jest zapadnięty oraz nierówny. Aha, płuc się nie przeszczepia - więc ich lepiej nie psuć; -P.
  • Sadek-DC4LIFE

>FlyTe napisała:
    mam wadę serca i zniekształcone
    >płuca.... czyli trochę istotnych
    >narządów odpada....

zniekształcone płuca?...przesadzasz... :)
  • Anonim

Ja nie mam zamiaru sobie tego robić, bo mam w planie do swoich dziar coś jeszcze dołożyć, ale jako ciekawostkę, moge powiedzieć, że któregoś dnia, moja matka wróciła do domu z tym właśnie znaczkiem, stawiając wszystkich przed faktem dokonanym. Była zadowolona z tego co zrobiła i taka była jej decyzja i wolna wola.
    Trzeba było tą decyzje uszanować.
  • Cloud

pomysl niezly... ja sobie moze zrobie i grupe krwi przy okazji

tylko ze ramienia lekarze raczej nie ogladaja przy wypadku np wiec lepiej chyba na klatce...
  • Anonim

Akinom1 - szacun dla mamy:)
  • Cloud

Moja matka tez ma takie podejscie, z reszta jak cala rodzinka:

Jakby co to bierzcie co sie przyda a reszte spalic.
  • Anonim

właśnie po co ludziom cmentarze, kolejny przeżytek, może dojdą do tego gdy cmentarze rozrosną się do wielkości wsi albo mniejszych miast. ja bym sobie to wydziarał bo nie mam nic przeciwko bycia dawcą, potem i tak mnie spalą więc nieistotne jest dla mnie jak bede wyglądał jako pył w urnie, a raczej rozsypany gdzieś. musi.
  • ~~Asiaaa~~

dokladnie, ja juz zapowiedzialam rodzicom zeby wzieli co sie da bo i tak nie chce miec trumny tylko licze na kremacji...zreszta moi starsi tak samo chca....
    co do grupy krwi to na zachodzie jest to popularny tatoo u motocyklistow....nigdy nie wiadomo co sie zdazyc moze jak sie smiga...a tak masz pewnosc ze ratujac Cie nie dadza...(a przynajmniej nie powinni) dac zle krwi:)
  • ~~Asiaaa~~

hmm niestety nie spelni sie marzenie moje zeby czesc prochow rozsypali na morzu czesc w górach a czesc zakopali, albo wyrzocili z helikoptera. ewentualnie mogliby mnie postawic na kominku w salonie.....ale w naszym kraju jest to karalne, jest obowiazek zakopania urny na cmentarzu, nie wchodzi w gre nawet zakopanie w innym miejscu niz cmentarz typu las czy cos takiego....szkoda....
| |

Sztuka najbliższa ciału. Tutaj dowiesz się co, gdzie, jak i dlaczego. Najpierw jednak przeczytaj ...

Fotki

Miejsca grona (9)