Teatr [6225]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

przeszukuję forum i nie mogę znaleźć wiele na temat teatru amatorskiego. niestety. dziwi mnie to, bo jest to bardzo prężnie działąjąca forma teatru. przynajmniej w regionie łódzkim, takich wydarzeń jest zatrzęsienie. To co obserwuję w teatrach zawodowych to świetna technika, dykcja, użycie środków teatralnego wyrazu itp itd... ale w wielu przedstawieniach u aktorów brakuje mi szczerego zaangażowania i wiary w to co się ze sceny mówi. Postaci są zbudowane bardzo dobrze, charakterystycznie, ale nie widać tego błysku w oku. Z t.a. jest inaczej, mimo braków technicznych (choć niektórzy aktorzy są dużo lepsi od tych 'profesjonalnych'), widać pasję, zaangażowanie, niesamowitą energię. I przeświadczenie,że o czymś istotnym chce się powiedzieć. To sprawia, że już nie przeszkadzają jakieś niedociągnięcia. Bije prawda, która powala. Mnie powala na kolana. Oczywiście nie chodzi mi o wartościowanie która forma teatru lepsza, bo w tych dwóch ruchach równie często znajduję cuda jak i totalną kupę. Natomiast nakłaniam do rozmowy. Co myślicie o teatrze amatorskim? Łódzkim, Wrocławskim, Gdańskim etc. Gdzie są ciekawe festiwale? Ja mogę zarekomendować Zgierskie Słodkobłękity (ogólnopolski przegląd teatrów am., który we wrześnie skończył 13lat), Łódzki przegląd teatrów amatorskich (właśnie wczoraj zakończyła się 20sta edycja; ) ) oraz Łódzkie spotkania teatralne (7-9 grudnia). A co w całej Polsce? Co lubicie w nim, co was kręci, jakie formy wyrazu, czego poszukujecie, czego się spodziewacie?
  • kaPpa

TEATR AMATORSKI JESZCZE NIE UMARŁ NA SZCZĘŚCIE:)
    TEMAT MOJEJ PRACY MAGISTERSKIEJ TO - CO CIĘ PEWNIE UCIESZY - "PRZEMIANY W TEATRZE AMATORSKIM PO 1989 R. NA PODSTAWIE ŁÓDZKIEGO PRZEGLĄDU TEATRÓW AMATORSKICH".:)
    PEWNIE MIJAŁYŚMY SIĘ NA KORYTARZACH NA OSTATNIEJ ŁÓPCIE, JEST TO MOIM ZDANIEM JEDEN Z LEPSZYCH FESTIWALI, WIĘC ZAZROSZCZĘ CI, ŻE MIESZKASZ W TAKIM ZAGŁĘBIU TEATRU AMATORSKIEGO. DO ZOBACZENIA NA ŁST!!!
  • kaPpa

GRATULUJĘ MONODRAMU...:)
  • Anonim

To ja też się z Wami mijałam na korytarzu przez całą ŁóPTĘ...=D
    W tym roku było chyba najlepiej z ostatnich 3 lat, chociaż nie mnie było sądzić=)
    Ciekawa jestem jak wypadnie w tym roku Lustro.Obraz.Iluzja i ŁST oczywiście;)Co sądzicie?
  • Anonim

Proszę, napiszcie (bo widzę, że jesteście zorientowane) jak jest z naborem do tych przefasjnnych, ambitnych grup. Jakoś trudno się o to dowiedzieć nie mając nigdzie znajomych.
  • ¤Aurea Mediocritas¤

hym.. tez mnie to interesuje.Nikt nie wie nic na temat zapisow do grup teatralnych?
  • Szymon Szypczynski

Widze ze nikt wątku dalej nie ciągnie :) tez mnie interesują amatorskie teatry w Łodzi. Przeniosłem się tutaj z Olsztyna gdzie współpracowałem z kilkoma teatrami offowymi i szukam alternatywy na miejscu :) trudno do nich dotrzeć jak widać :)
  • Nephele Solange

ja również jestem zainteresowana.
    szukam jakiegoś amatorskiego teatru w Łodzi, do którego przyjmują młodzież (jestem studentką I roku). czy ktoś może orientuje się czy i gdzie coś takiego instnieje.
  • m.K

w Jagiellońskim Ośrodku Kultury działa teatr amatorski (ul. Wspólna 6)

Teatr Dzieci Jagiełły - prowadząca Stanisława Mazurkiewicz (pt. 16.30-18.00, sob. 10.00-12.30)

Teatr Na Wspólnej: prowadzący Marcel Szytenchelm (śr. 18.00-21.00)

:)
| |

Czy Teatr jest opisywalny? Czy potrzebuje ułożenia w konkretnej semantycznej szufladzie znaczeń...

Fotki

Miejsca grona (15)