- 1
- 2
-
Dobry Wieczór,
W końcu sensowniej jest nie podpisać umowy z klientem świadczacym BSA niż świadczyć to tylko na papierze.
Nie uważają Państwo? -
Anonim
powiedz, o co Ci chodzi? Tak Ci źle i tak nie dobrze. Jak Ci tak źle z TP lub BSA to idź zamów UPC albo ASTER. -
gdybym mógł zamówić UPC to bym zamówił.
Gdybym był pewny że mi TP w swej sieci udostępni BSA to byłbym spokojny.
Sprawa jest prosta. Chcesz ząłożyć BSA. Odpowiedź - brak możliwości technicznych.A za dwa trzy dni dzwoni Pani z CallCentre i pyta czy może chcemy Orange Freedom. Cud, poprawia się wszystko.
P.S. Jest to łamanie prawa. -
Wassyl
Hej,
Bardzo ciekawa sprawa, bo jeśli jest możliwość techniczna na neo w TP lub PTK (to w końcu jednen grzyb) to w uwolnieniu pętli też powinni podać - możesz wrzucić namiar na miasto i ulicę instalacji (bez dokładnych danych)?
A przy okazji co to jest BSA - bo nie znam tego operatora; )
-
-
Anonim
Bit Stream Access. Każdy operator alternatywny na łączach TP (także Orange). -
syk
ok słuchaj:
internet nie jest usługa powszechna - nie ma obowiązku jego świadczenia, m.in z racji braku możlwiości technicznych etc.
nim nie złożysz zamówienia i nei będzie wywiadu technicznego nikt, Ku... NIKT i jeszcze raz powtórze NIKT nie może Ci zapewnić że internet będzie! niewazżne co mówią Ci sprzedawcy,(zanotuj: mówią Ci SPRZEDAWCY) wstepne warunki mogą być w systemie ale na miejscu, na sieci okaże sie że:
- zbyt długi przebieg linii (im dalej tym niższa prędkośc może działać)
- brak wolnych portów
etc.
przy podłaczaniu BSA dochodzi jeszcze jednen powód - przeciążenie punktu styku sieci TP z siecią Operatora która nei może wtedy przyjąc większego obciązenia i kaplica:/ (wtedy operatorzy mówią swoim klientom że cytuję: "TP nie wyraziła zgody" krew manie zalewa.
tak to wygląda mniej wiecej w duzym uproszczeniu.
A i jaczecze chiałem powiedziec ze w TP usługi regulowane jak BSA WLR sa priorytetowe i maja pierwszeństwo przed usługami TP, więc skończ gadac o jakimkolwiek utrudnianiu, pozatym dla naszych firm partnerskiech - zlecenie na neostradę czy bsa nie ma róznicy - wykonują je jesli tylko jest możliwość.
co do propozycji telefonicznych to pamietaj ze oferta i działania marketingowe sa skierowane do wszystkich a nie ze ktos akurat wiedział ze chesz bsa a nei mozesz miec i do ciebie zadzwonił hahaha
przypadek, i ten pracownik też nie mógl miec pewności (patrz wyżej)ze bedziesz miał internet na tej linii.
-
c24p3Q
-
Anonim
aha. przy WLR, dla informacji niektórych, TP ma max 36h od zgłoszenia na rozwiązanie problemu. I ma działać. -
Anonim
Na szczęście niedługo sie rozpowszechni LLU, które oferuje dużo większe możliwości niż BSA np. wyższe prędkości transmisji ( centrale w technologii ADSL2+) już w chwili obecnej oferowane - 16Mb, usługi dodatkowe na tel. -
tak, tylko że alternatywni nie mają najmniejszej ochoty na inwestycje w LLU, zresztą chorą sytuacją jest marża 50% za BSA która nie uwzględnia interesów TP.
Takie tele2 nie ma żadnego routera brzegowego, żadnego szkieletu w Polsc ei żadnych punktów styku z tego co wiem z opentransit-frankfurt....
to jest chore.
A drugą rzeczą jest monopol UPC w danych miejscach i uke się nie czepia, nie reguluje...
-
Anonim
jeśli chodzi o LLU mylisz się, Netia stawia na tą technologie bo jest perspektywiczna, w chwili obecnej jest 15 węzłów, do końca roku ta liczba ma się powiększyć do 70, w niedalekiej przyszłości LLU ma być oferowane na 4,5 miliona linii abonenckich.
nie wiem jak jest z kablówką niestety nie mam do niej dostepu; ] -
nie mówię o netii, na kaliskiej w Wawie jakiś czas długi temu uruchomili wspólnie z TP swój węzeł. Netia ma swój szkielet optyczny i nie miałem netii na myśłi bynajmniej, moja wypowiedź była nieprecyzyjna.
Mam na myśli rózne firmy krzaki typu "zdzisław und czesław net solutions gmbh corporation" ,które pasożytują na BSA nie mając żadnej infrastruktury....a takie też są i liczą tylko na dyktaty uke...
Są osiedla gdzie UPC ma wyłączność podpisaną z developerami, są miejsca - wiezowiec przy rondzie Radosława w Warszawie gdzie wyłączność ma jedyna siec komórkowa działająca poprzez Code Division Multiple Access...
Niedługo jak ruszycie z CDMA po 450 Mhz na dawnej NMT Centertela to nie będzie to problemem, aczkolwiek teraz... -
syk
zdaje mi sie raczej ze na LLU długiej kariery bym nie wróżył, FTTH ma przyszłość. pozatym obecna siec bez modernizacji starczy jeszcze na kilka lat maxymalnie. brak inwestycji w siec to jest biezacy problem, i najwiekszy. operatorzy nawet majac wlr bsa i llu daleko nei pociagną, jednak pare złotych dadzą radę jeszcze zarobić a potem wyjda z PL:) heh -
zastanawia mnie tylko jakie są plany na adsl2+ jeśli szkielet optyczny taki słaby a bsa, llu i wlr to hamulce inwestycji w szkielet? Po co tp ma inwestowac w rozbudowę sieci jak potem będzie musiała dzielić się z pasożytami?
PS. Zobaczcie ile w Niemczech kosztuje VDSL 50Mbit w Deutsche Telekom... A u nas, w Polsce....
A na światłowody do domu to chyba zbyt biedni jesteśmy... -
jakel
FTTH jesli już to experymentalnie ... na razie odpowiednie konwertery klienckie do tej usługi to spore pieniądze i tylko Tepse stać na szastanie kasą abonenta na takie projekty... no cóż jedni mają stare miedziaki i zrywanie synchro co chwile na 512ce, a jedni światłowodzik do domciu i wypas internet, ot cała polityka TP. -
Anonim
FTTH jest eksperymentalnie podłączone do 256 lokali na warszawskiej Woli. Prędkość to 50Mbit/s. -
oki, a zastanawiam się czemu vdsl nie ma w sieci TP? Szkielet optyczny?
a tutaj parametry... http://www.ofta.gov.hk/en/ad-comm/t... -
Anonim
>Wiktor napisał
>zastanawia mnie tylko jakie są plany na adsl2+ jeśli
>szkielet optyczny taki słaby a bsa, llu i wlr to hamulce
>inwestycji w szkielet? Po co tp ma inwestować w rozbudowę
>sieci jak potem będzie musiała dzielić się z
>pasożytami?
hmm... te pasożyty to tańsze ceny i konkurencja, a TP i tak na tym zarobi (no może trochę mniej na marży) a do inwestycji w szkielet nigdy sie nie paliła.... nawet dla własnych klientów.
Ja prawdę mówiąc mam nadzieję ze coś sie ruszy dzięki inwestycjom, alternatywnych np w tech. LLU,
a FTTH może stanie sie popularne za 15 -20 lat (mówię o realiach polskich)... xD
-
z tego co wiem radiolinie obsługują już prędkości 15Gbit/sec nawet, oczywiście przez propagację fal radiowych (a tutaj mamy pasmo mikrofal) na krótkie odległości to działa...Może pojawi się radioszkielet? Są podobno jakies zaawansowane badania TeliiSonery
-
Anonim
http://www.idg.pl/news/147805.html
niedługo ja przejmie FT i zaprzestana badań :P
- 1
- 2