Telekomunikacja Polska - grono pracowników [396]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Stepien

Drodzy pracownicy TP SA...
    Piszę do was z poważnym pytaniem. Otóż...
    Mieszkam w Warszawie na Bielanach. Złożyłem do TP SA wniosek o założenie telefonu, następnego dnia pojawili się pracownicy i powiedzieli że trzeba 3 słupy postawić i dopiero będą mogli założyć linie telefoniczną, powiedzieli też aby co 2 miesiące składać wniosek do TP SA to niby się pośpieszą. Dwa miesiące po wizycie też złożyłem wniosek ta sama sytuacja tylko że tydzień po wizycie przysłali list że TP SA ciągle inwestuje pieniądze w rozwój firmy ale nie mogą mi teraz założyć linii i wpiszą mnie na listę oczekiwanych osób.

Co mam teraz zrobić nadal składać wnioski ?? Czekać aż może kiedyś mi założą(a jak założą to kiedy ?? Nie wiem co robić, może da się to jakoś przyśpieszyć proszę o pomoc, z góry dziękuje.
  • Anonim

Nic nie zrobisz. Pisz i tyle.
  • Krzysztof

>Truteń napisał
    >Nic nie zrobisz. Pisz i tyle.

A po 18 miesiacach od zlozenia pierwszego wniosku przysluguje ci comeisieczne odszkodowanie. poza tym po co ci tpsa, za zapytam? :)
  • Stepien

do internetu, mam radiówkę z sferii i niedługo się pochlastam z tym internetem jak ściągam jakiś plik to mam prędkość max 12 Kb/s a niby prędkość na umowie jest 2mb/s a po 45 minutach mi się zawiesza, służy mi to tylko do przeglądania stron i gadu gadu a chciałbym czasami pograć przez neta ściągnąć muzykę a rodzice za tego neta płacą 160 zł miesięcznie :/ to coś nie tak jest.
    Najbardziej chciałbym mieć hello ale oni mi na pewno nie założą a żeby mieć w czymś innym nie wiem w orange np to trzeba mieć tą linię.
  • karramba

dla waszej informacji nie ma już umów 18-miesięcznych, teraz są 10 miesięczne, ale to tak na marginesie
  • Krzysztof

>ev napisała:
    >dla waszej informacji nie ma już umów 18-miesięcznych,
    >teraz są 10 miesięczne, ale to tak na marginesie

no dobra, tyle o umowie, a ustawa nadal przewiduje 18 miesiecy. z ciekawosci: jakie sa skutki w przypadku, gdy 10 miesiecy minie a telefonu jak nie bylo tak nie ma?

i pytanie: jak wyglada dalej procedura od technikow zaczynajac? technik otrzymuje nowy adres i sprawdza mozliwosc techniczna. a jesli sprawa dotyczy przeniesienia niesprzedawanego juz abonamentu to czy tpsa moze sie potem wykrecic, jesli technik uzna, ze sa warunki?
  • Anonim

tepsa może wykręcić się od wszystkiego. Przysyłają pismo że coś można. Jak się okazuje potem że nie można - to przysyłajapismo - przepraszamy za pomyłkę pracownika.

Nic nie można zrobićbo UKE nie zajmuje sie takimi drobiazgami. UKE odpisuje że nie ma instrumentó prawnych i że może klient się sądzić.
  • Wassyl

Jeśli podpisałeś umowę 10-cio miesięczną a po jej upływie nie zamieniono ci dostępu NMT (lub w ogóle nie podłączono ci lini) to przysługuje ci "z marszu" odszkodowanie w kwocie 42,70 PLN miesięcznie.

Osobiście znam 2 osoby z moich okolic, którym TP płaci takie odszkodowanie - akurat pokrywa im rachunek z radiówki od innego operatora; )

BTW. oczywiście, że UKE i UOKIK zajmuje się takimi sprawami. Należy napisać zażalenie do tp z kopią do UOKIK i zaraz sprawa znajduje się na interwencji. Polecam pisemne zwrócenie się do tp w o przyznanie świadczeni podstawowej usługi telefonicznej z kopią właśnie do UOKIK.

pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Anonim

w kwestii wcześniejszej wypowiedzi - w moim przypadku tepsa napisała że sprawa jest bezprzedmiotowa a UKE stwierdził iż nie będzie wszczynał procedury administracyjnej, gdyż jest to pojedyńczy przypadek i że sprawę monitorują i jesli będzie to bardziej nagminne to wtedy zainterweniują...

czyli innymi słowy - drogi potencjalny kliencie, pocałujże nas w d.

miło mi słyszeć iż gdzieś indziej tepsa zachowuje się inaczej a uke wie jak działać.
  • Keny

Czas oczekiwania jest bezpłatny
  • szafir

ja znalazłem takie coś... http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp...
  • Pedros/ Netia S.A./

>Stepien napisał
    >Najbardziej chciałbym mieć hello ale oni mi na pewno nie
    >założą a żeby mieć w czymś innym nie wiem w orange np
    >to trzeba mieć tą linię.

zadzwon do Netii zeby wysłali techników i zeby Ci sprawdzili na dostepność na WiMax'a

• ...:::KrzysieK:::...

Znowu widzę straszną nagonke na naszą kochaną firmę :)

Ale z tego co widzę Twoja inwestycja nie bardzo sie tp opłaca:(
    3 słupy telekomunikacyjne plus ok. 200 m kabla, zakończenia, być może trzeba rozbudować jakieś urządzenia........

Proponuje poszukać sąsiadów którzy mają podobny problem i razem złożyć pismo.

A swoją drogą współczuje sferii............aż żal d...ę ściska jak się z tego korzysta:)
  • Anonim

No cóż. Jeśli w centrum Warszawy TP nie jest w stanie świadczyć ADSL...
  • Pedros/ Netia S.A./

>Truteń napisał
    >No cóż. Jeśli w centrum Warszawy TP nie jest w stanie
    >świadczyć ADSL...

co prawda nie jestem zwolennikiem TP (delikatnie mowiac) ale jestem w stanie zrozumiec podejście TP. W momencie jak maja podlaczyc klienta ktory miesci sie jakies kilkanasce metrow od najblizszego zlacza to dla typowego abonenta to tylko przeciagniecie kabla ale dla technikow z TP ktorzy maja pewne wytyczne sprawa wyglada nieco gorzej bo taki kabel trzeba odpowiedni zabezpieczyc a niedaj Boze jeszcze przekopac droge/chodnik , dadac nowe porty na RSU pod DSL'a to generuje i mnozy koszty a nie da sie ukryc TP nie jest fundacja non profit i musi dzielic takie koszty na zyski :)
    ...i jak to mowia najciemniej jest pod latarnia; )
    tak czy inaczej powodzenia bo takie sytuacje sie zdarzaja :/
  • Anonim

A co jeśli porty są?
  • Pedros/ Netia S.A./

>Truteń napisał
    >A co jeśli porty są?

widocznie koszty sa zbyt duze , na to nie ma mocnych ,
    no chyba ze klient bedzie partycypował w kosztach; )
    ale nie wiem czy sa tacy ryzykanci :]
  • Wassyl

Nie wiem czy nawet jest teraz taka możliwość... SKT (społeczne komitety Telefonizacji :) już nie istnieją i nie da się ich zarejestrować. Chyba, że klient sam pociągnie linie... albo tak jak już pisałeś - i to jest opcja najlepsza - skrzyknie kilku sąsiadów, napiszą pismo do Działu Inwestycji Pionu Sieci (nie wiem czy tak to się teraz a Wawie nazywa) i spróbują.

życzę powodzenia i trzymam kciuki.
  • ReS

Prawda że TP musi przez jakiś czas dostarczyć telefon.
    Prawda jest też taka że TP SA się to kompletnie nie opłaca.
    Tak jak pisał poprzednik + postawienie paru słupów - wnioski geodeci plany koszt idzie w miliony a później 1 czy 2 abonentów generuje taki przychód który ledwo co pokrywa utrzymanie łącza ...

Niestety można jechać na TP ale trzeba zrozumieć. W UK Linie telekomunikacyjne idą pod budżet Państwa i są opłacane z podatków. W Polsce nie bierzemy takiego obowiązku na siebie tylko spada ona na TP ... Inna sprawa to mieć linię w centrum miasta a inna prowadzić linię do wsi gdzie koszty idą w XX milionach zł ... a abonentów z tego jest 10 ...
    UKE atakuje TP się broni bo się im to nie opłaca ...

Jeżeli linie to taka bajka dlaczego inni operatorzy ich nie zakładają ??

Inni operatorzy korzystający z linii powszechnej którą administruje TP mają obowiązek po paru latach założyć własną .. a prawda jest taka że przepisy łatwo obejść mają w większych miastach skrawki własnych linii a resztę dzierżawią od TP i nie ma problemu ... z technikami utrzymaniem złamanymi słupami czy zerwanymi kablami.
  • katarzyna k

czy jest tu ktos kto sie zna na kotle w tpsa? zlozony zostal wniosek 10 lat temu o podlaczenie telefonu, do tej pory nie potrafia tego zrobic, hello? kto wogole zawiaduje tym burdelem?
  • 1
  • 2