-
asco
Ma ktos jakies doswiadczenie/wiedze w budowie kortu tenisowego? Przymierzam sie do przygotowania swojego prywatnego kortu . Przyzanm ze jestem w poczatkowej fazie zbierania informacji. Wiem ze utrzymanie trawiastego jest czasochlonne a ze jestem leniem to chyba sobie odpuszcze. Zostaje ceglany (ku temu sie sklaniam) i beton/asfalt. Najbardziej pomocnych zapraszam na meczyk... -
Greg
Raz, ze nie chciałbym ze mną grać , drugie, ziemny kort bedize Cię kosztował ok 50k -
Anonim
aż tyle?? niemożliwe....a sztuczna trava? przecież nie trza tak dużo pielęgnować... -
asco
50k czego? Bo chyba nie zlotych. Rozumiem ze ceny materiałów budowlanych poszly w gore ale bez przesady.
Skad masz taka informacje? -
-
Anonim
jeśli coś profesjonalniej chcesz zrobić i nie sam to może tutaj znajdziesz pomoc. http://www.tenis.com.pl/
W sumie temat ciekawy... sama chciałabym zrobić coś na wzór kortu - na profesjonalny raczej nie będzie mnie stać. Poza tym w miejscu gdzie miałby powstać, bałabym się, że ktoś zniszczyłby mi nawierzchnię, bo sama nie będę tam zbyt często. Choć najbliższy termin to może przyszły rok, ale chętnie wysłucham doświadczeń i sugestii na temat takiego przedsięwzięcia. U mnie raczej będzie to coś do poodbijania o wymiarach kortu. Ale to dopiero plany. -
..:: Ludwik ::..
Bardzo ciekawy temat... chetnie tez posluchaam...
Z mich informacji wynika, ze ceglany kort mozna wybudowac przez firme zewnetrzna juz za 30-40 tys. zł.
np. na allegro http://ssl.allegro.pl/item188986034... koszt to 40 tys. zł. Jest to kort bez osprzetu !
Jednak budujac samemu kort na pewno mozna duzo taniej wybudowac.
Trzeba tylko wiedziec jak to sie robi, jak przygotowuje podloze, itd... -
Kacper
He he :) z 3 lata temu robiłem takowy kort pod domem, dość wymiarowy z drenażem, to zależy ile masz kasy jaki sprzęt no i jakie miejsce, czy trzeba zrobić jakieś ogrodzenie czy nie, gdzie znajduje się kort, narazie poszukaj w necie, widziałem na allegro jakaś firma rozgłaszała się że za jakieś 40tyś zrobi kort -
Anonim
Ja postawiłem pod domem kort. W sumie koszt zamknął sie w 10k . Tyle ze wszystko robiłem z ojcem bez pomocy pracownikow i firmy zewnetrznej. -
Kacper
Ale z drenażem ? jakie warstwy dałeś ? ile mączki w jakim stosunku do glinki i w ogóle, zrobić kort to jedno zrobić do dobry kort do drugie -
Anonim
Proporcji juz nie pamietam bo to juz z 5 lat temu było. Pamietam ze poza wyrownaniem terenu i jego utwardzeniem jest od dołu: grunt macierzysty, warstawa piasku ok4-5 cm, potem warstwa zwiru, potobnie ok 5 cm, potem glinka ok 5 cm.
Proporcji glinki ceglalej do maczki nie pamietam poniewaz zamowiłem juz pod kort tenisowy i bylo wszystko wymieszane. Jedynie czego nie robiłem to odprowadzenia wody pod liniami poniewaz na jeden kort mi sie nie oplacało. Kolejna inwestycja z mojej strony i bardzi istatna przy budowie - studnia wodna z kompresorem. W lato ciezko ogarnac kort poniewaz miejskie kanalizacje sa za słabe. -
Kacper
No spoko, tylko po wyrównaniu terenu najlepiej wykopać rowy na szerokość szpadla a głębokość tak z 70 ze spadkiem tam wstawić rury od drenażu na nie położyć jakąś tkaninę która przepuszcza wodę ale nic z nią sie nie dzieje i może sobie tam leżeć i leżeć zasypać to piaskiem i tak jak mówisz tylko że chyba lepiej było by wpierw jeszcze warstwę piasku dać a poźniej mączkę z glinką -
Anonim
u mnie wlasnie piasek jest warstwa która chlonie wode, zwir jest wyzej poto zeby utwardzic powierzchnie a wode przepuszcza jak sitko. -
Anonim
-
@
asco, jesli masz sprzęt budowlany i ludzi do pracy to koszt budowy kortu wyniesie Cię taniej, około 20-30 tyś + ogrodzenie. A jesli nie, to niestety kwota 50 tys jest jak najbardziej realna. Kort a kort to duża różnica. -
Anonim
Coz musze was rozczarowac obecnie wybudowanie kortu od gołej ziemi kosztuje od 60-120 tysięcy. Znam firmę która zapewnia świetnej jakosci mączkę i glinkę jak jest ktoś zainteresowany to pisac na PRIV -
Huj ci w dupe
Chcę zbudować własny kort tenisowy.Mam do dyspozycji 500zł.Jest u mnie nierówny teren.Czy uda mi się zrobić za tę pieniądze jakiś kort?Chciałbym zrobić cokolwiek,nawet wyrównać i utwardzić teren.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile mniej więcej to będzie kosztować? -
B.
-
.KAPI.
Nie wiem wlasnie czy ten wpis o dwa wyżej to jakis żart czy nie; P.
Za 500 zł to jedynie mozna kupić dwa babusy, wbić w ziemię i przywiązać jakąś taśmę. Nic innego to z takim budżetem nie wymyślimy :) Przykro mi. -
jasio
W dodatu trzeba wziąć pod uwagę także cenę balonu tenisowego, bo sam fakt zbudowania kortu to jedno a jego zadaszenie to drugie... -
Trzmielu
Balon jest akurat sprawą drugorzędną. Zadaszenie kortu nie jest przecież obligatoryjne. Jednak inne koszty jak najbardziej: utrzymanie nawierzchni w odpowiednim stanie (konserwacja) - tego nie przeskoczysz.
Można ewentualnie zainwestować w twardą nawierzchnię. Na starcie koszt jest większy, ale po jakimś czasie inwestycja okaże się opłacalna. No i mniej zabawy z pielęgnacją tego jest.
Co jednak nie zmienia faktu, że bez względu na nawierzchnię jest to droga zabawa i generalnie warto przeanalizować, czy w ogóle sprawa warta jest zachodu.