Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Hej,
    Czy ktoś z was zdawał nowy egzamin na przysięgłęgo w MS? A jeśli tak, czy mógłby się podzielić wrażeniami?
    Niedługo mnie to czeka i chciałabym zasięgnąć nieco informacji; )
  • tomski

ja niestety zdawalem jeszcze wg starych zasad, przy sadzie okregowym...
    Pzdr
    Tomek
  • karabin

Dlaczego "niestety"? Ja bym się raczej cieszył...
  • tomski

Niestety dlatego że nie mogłem pomóc założycielce wątku; )
    a cieszyć to pewnie, że się cieszę - ale i tak łatwo nie było, odsiew był spory.
  • karabin

jesli o mnie chodzi, to sad podjal decyzje, ze moze mnie zwolnic z egzaminu. zdziwilem sie w sumie, ale coz. widocznie przedstawilem dobre "papierki"...

pzdr
  • tomski

no to pięknie,moze Twoj jezyk byl akurat deficytowy :))
  • karabin

nie, nie sadze;) jestem slawista - a specjalizuje sie w j. rosyjskim
  • tomski

nieźle - zakładam że był to sąd okręgowy w Warszawie??
    słyszałem o takich przypadkach, ale raczej w mniejszych miejscowosciach...
  • karabin

Koszalin:)
  • Anonim

No ładnie, niektórych to sądy zwalniają z egzaminów, a ja muszę wkuwać tyle rzeczy i jeszcze zabulić kupę kasy za całą przyjemność. I gdzie tu sprawiedliwość?; )
  • tomski

ja płaciłem jeszcze 300 złotych za egzamin, a teraz 850... brrrrr
    PS co to za wyjazd do wloch? :>
  • karabin

Sprawiegliwość jest ślepa z założenia... Czasami się więc myli:) Nie w moim przypadku jednak;)
  • Anonim

>tomski napisał
    >ja płaciłem jeszcze 300 złotych za egzamin, a
    >teraz 850... brrrrr
    800 za egzamin nie wspominając o 3.600 za semestr studiów podyplomowych :)

>PS co to za wyjazd do wloch? :>
    Cortina d'Ampezzo :)) Miejsce jeszcze jest, ale nie wiem czy odważę się zabrać ze sobą obcych gronowiczów; )

A tak w ogóle czy to nie sam szanowny MINISTER włada teraz listą tłumoków przysięgłych? Więc jak sąd mógł zwolnić z egzaminu? Chyba, że rozmawiamy o zamierzchłych czasach; )
  • karabin

jesli niespelna rok to zamierzchle czasy, to tak - rozmawiamy o czasach zamierzchlych:) przysiege zlozylem na poczatku stycznia 2005 r., drogi panie kolego;)
  • tomski

>800 za egzamin nie wspominając o 3.600 za semestr
    >studiów podyplomowych :)

no tak...to są poważne nakłady!

>Cortina d'Ampezzo :)) Miejsce jeszcze jest, ale nie wiem czy
    >odważę się zabrać ze sobą obcych
    >gronowiczów; )

super miejscówka :D
    Pozdrawiam
    Tomek
  • Ania M

Ja jestem starsznie ciekawa czy ten egzamin jest do zdania. I czy jest szansa przygotowac sie do niego samodzielnie, bez zadnych studiow podyplomowych...? Jesli ktos nie jest doswiadczonym tlumaczem ma sie rozumiec. Ja wlasnie koncze anglistyke i dostalam sie na tlumaczenia podyplomowe do UK, ale nie bardzo mi sie widzi po powrocie rozpoczynac kolejne studia...jesli sie na nie dostane;) Zastanawiam sie, z czego ewentualnie by sie przygotowac trzeba bylo? Tzn moze jakies ksiazki czy zakres materialu?Cokolwiek?;)
  • Anonim

I pytanie podstawowe: Gdzie mozna sie dowiedziec, jakie sa wymagania na tlumacza przysieglego itd?
  • Anonim

Wika: http://www.csx.pl/baza_wiedzy/tluma...

Anya: Moja opinia po odbyciu prawie całych studiów podyplomowych na ILSie: do egzaminu na przysięgłego NIE DA się samemu przygotować, materiału jest ogrom, jest wiele takich rzeczy, z którymi nie masz szans się zetknąc będąc tzw "zwykłym" tłumaczem (np. prawo karne), a ogólnie to jest on bardziej nie do zdania niż do zdania; ) Ja zamierzam próbować po wakacjach, więc wtedy będę mogła podzielić się jakąś konkretniejszą opinią.
    A co do książek to jakieś tam pojęcie dają "Selection of English Documents" i "Dokumenty Polskie" - oba wydane przez TEPIS.
  • Ania M

Ania,dzieki za info. Ach, no to bedziemy trzymac kciuki:) Koniecznie daj znac jak bylo. Liczymy na pikantne szczegoly;)

Pozostaje tylko wierzyc, ze starczy mi sil i cierpliwosci na to wszystko.... Niech moc bedzie z nami;)
  • Anonim

Hehe, ano niech będzie. Przyda nam się duuużo tej mocy :)
| |

Grono tematyczne dla tłumaczy przysięgłych i dla tych, co chcą nimi zostać :)

Fotki

Miejsca grona (0)