-
Anonim
Hej,
Czy ktoś z was zdawał nowy egzamin na przysięgłęgo w MS? A jeśli tak, czy mógłby się podzielić wrażeniami?
Niedługo mnie to czeka i chciałabym zasięgnąć nieco informacji; ) -
tomski
ja niestety zdawalem jeszcze wg starych zasad, przy sadzie okregowym...
Pzdr
Tomek -
karabin
-
tomski
Niestety dlatego że nie mogłem pomóc założycielce wątku; )
a cieszyć to pewnie, że się cieszę - ale i tak łatwo nie było, odsiew był spory. -
-
karabin
jesli o mnie chodzi, to sad podjal decyzje, ze moze mnie zwolnic z egzaminu. zdziwilem sie w sumie, ale coz. widocznie przedstawilem dobre "papierki"...
pzdr -
tomski
-
karabin
-
tomski
nieźle - zakładam że był to sąd okręgowy w Warszawie??
słyszałem o takich przypadkach, ale raczej w mniejszych miejscowosciach... -
karabin
-
Anonim
No ładnie, niektórych to sądy zwalniają z egzaminów, a ja muszę wkuwać tyle rzeczy i jeszcze zabulić kupę kasy za całą przyjemność. I gdzie tu sprawiedliwość?; ) -
tomski
ja płaciłem jeszcze 300 złotych za egzamin, a teraz 850... brrrrr
PS co to za wyjazd do wloch? :> -
karabin
Sprawiegliwość jest ślepa z założenia... Czasami się więc myli:) Nie w moim przypadku jednak;) -
Anonim
>tomski napisał
>ja płaciłem jeszcze 300 złotych za egzamin, a
>teraz 850... brrrrr
800 za egzamin nie wspominając o 3.600 za semestr studiów podyplomowych :)
>PS co to za wyjazd do wloch? :>
Cortina d'Ampezzo :)) Miejsce jeszcze jest, ale nie wiem czy odważę się zabrać ze sobą obcych gronowiczów; )
A tak w ogóle czy to nie sam szanowny MINISTER włada teraz listą tłumoków przysięgłych? Więc jak sąd mógł zwolnić z egzaminu? Chyba, że rozmawiamy o zamierzchłych czasach; )
-
karabin
jesli niespelna rok to zamierzchle czasy, to tak - rozmawiamy o czasach zamierzchlych:) przysiege zlozylem na poczatku stycznia 2005 r., drogi panie kolego;) -
tomski
>800 za egzamin nie wspominając o 3.600 za semestr
>studiów podyplomowych :)
no tak...to są poważne nakłady!
>Cortina d'Ampezzo :)) Miejsce jeszcze jest, ale nie wiem czy
>odważę się zabrać ze sobą obcych
>gronowiczów; )
super miejscówka :D
Pozdrawiam
Tomek -
Ania M
Ja jestem starsznie ciekawa czy ten egzamin jest do zdania. I czy jest szansa przygotowac sie do niego samodzielnie, bez zadnych studiow podyplomowych...? Jesli ktos nie jest doswiadczonym tlumaczem ma sie rozumiec. Ja wlasnie koncze anglistyke i dostalam sie na tlumaczenia podyplomowe do UK, ale nie bardzo mi sie widzi po powrocie rozpoczynac kolejne studia...jesli sie na nie dostane;) Zastanawiam sie, z czego ewentualnie by sie przygotowac trzeba bylo? Tzn moze jakies ksiazki czy zakres materialu?Cokolwiek?;) -
Anonim
I pytanie podstawowe: Gdzie mozna sie dowiedziec, jakie sa wymagania na tlumacza przysieglego itd? -
Anonim
Wika: http://www.csx.pl/baza_wiedzy/tluma...
Anya: Moja opinia po odbyciu prawie całych studiów podyplomowych na ILSie: do egzaminu na przysięgłego NIE DA się samemu przygotować, materiału jest ogrom, jest wiele takich rzeczy, z którymi nie masz szans się zetknąc będąc tzw "zwykłym" tłumaczem (np. prawo karne), a ogólnie to jest on bardziej nie do zdania niż do zdania; ) Ja zamierzam próbować po wakacjach, więc wtedy będę mogła podzielić się jakąś konkretniejszą opinią.
A co do książek to jakieś tam pojęcie dają "Selection of English Documents" i "Dokumenty Polskie" - oba wydane przez TEPIS. -
Ania M
Ania,dzieki za info. Ach, no to bedziemy trzymac kciuki:) Koniecznie daj znac jak bylo. Liczymy na pikantne szczegoly;)
Pozostaje tylko wierzyc, ze starczy mi sil i cierpliwosci na to wszystko.... Niech moc bedzie z nami;)
-
Anonim