-
Amiya
jade w lipcu 8-24, bede 1 raz w tak egzotycznym kraju.bylam juz w grecji ale nie wiem czego moge ise spodziewac po tunezji.jakies rady praktyczne? -
Hesus
hmm...nie pij wody z kranu, drinów z lodem z kranówki, nie przepłacaj, targuj się ile wlezie, uważaj na sprzątaczki (lepiej nie zostawiaj kasy na widoku), nie odsłaniaj za dużo bo się nie odpędzisz. to chyba wszystko:P -
Amiya
podobno wszyscy maja tam klopoty zoladkowe po przyjezdzie.czy tak jest? -
ala
Chyba wszystko zależy. Od organizmu i od hotelu. Ja np. nie miałam żadnych problemów przez cały pobyt dwutygodniowy.. :)
A więcej rad - zapraszam do tematu "tunezyjczycy" :) -
-
Hesus
ja też nie miałam żadnych problemów:) ale na wszelki wypadek weź jakieś proszki, węgiel albo cos, no i nie pij wody z kranu/drinków z lodem tak jak juz wspomniałam. Ja byłam pozytywnie zaskoczona tunezją, krąży mnóstwo 'bajek' o tym raju na ziemi;) -
Hesus
-
Amiya
-
-
-
Anonim
co do wody to racja. ja polecam zakupienie na lotnisku jakiegoś mocnego alkoholu np. koniaku i pić codziennie, tak zdrowotnie. a poza tym to pamiętaj coby się targować i nie kupowac niczego jeśli nie zbijesz ceny przynajmniej o 50%...a to i tak pewno przepłacisz:D -
Hesus
nie dawaj więcej niż 20% ceny;) i nie ujawniaj się że dobrze po angielsku mówisz, wtedy podają wyższą cenę:) -
Ray of Sun
Heehehe, macie racje
sam widzialem jak Japonczycy zaplacili 20 razy tyle za malego came came co ja haha.
Smieszne sa te ceny.
Napewno nie ma co sie targowac w hipermarketach :)
Ale na bazarkach jak i z taksuwkarzamy trzeba bo to ich kultura.
Nie wolno myslec ze sie dobrze czlowiek wytargowal bo i tak zawsze oni dobrze na tym wychodza. Zbijasz cene, marudzisz, i wychodzis, na 70% wolaja ciebie i daja taka cene ze czasamai trudno w to uwierzyc hihi.
Czasami krzycza Polakoo Polakooo , albo opowiadaja o pieknosci Polski jakby byli tu conjamniej raz haha.
Pozatym w Tunezji sa serdeczni ludzie na ulicach, na bazarkach lepiej zabardzo sie nie zaglebiac. Warto sobie znalesc hipermarket i zapisac, zapamietac ceny a pozniej pojsc na bazarek, wtedy masz idealny poglad na cene.
P.S. duzo jest podrob, wiec jak Tunzeyjczyk sam zaproponuje Ci ze przypali skore w celu potweirdzenia to jak najbardizej zobacz to, bo ja widzialem jak przypalil no i to nie byla skora .
Pozdrowionka -
Ray of Sun
Jak w hotelu nie bedzie lodowki, a bedziesz klima to trzeba kompinowac jak zdjac kratke i zarzucic nasz alkohol. Warto sobie wziasc Finlandie i codziennie luwke lyknac.
Wszystkie owoce myc woda i nie jesc nic brudnego bo naprade mozna bardzo szybko roztroic swoj organizm. Uwazac na ostre jedzenie.
Do palenia polecam koktel - nieutralny DLA PŁCI
-
Ray of Sun
CZASAMI JAK SIE SPRZATACE W HOTELU ZOSTAWI DINARA TO RECZNICZEK ULOZONY W KWIATKA LUB LABEDZIE,
NAPEWNO WARTO NA PACZATKU DAC IM KILKA RAZY, WTEDY O NIEBO LEPIEJ SPRZATAJA.
Wynika to z tego ze te kobiety pracuja prawie za darmo a nawet czesto zadarmo sprzataja i zyja z napiwkow, wiec bardzo sobie cenia osoby pozostawiajace w lazience, na lozku kaske.
Tylko nie zostaw za duzo :)
Slyszalem jak znajoma dostala bukiet kwiatkow porozsypanych na lozko - akurat tego dnia miala urodziny - to tez bardzo mile z ich strony :)
-
Hesus
więc dwa najważniejsze to:
-nie reaguj na zaczepki, no chyba że chcesz:]
-TARGUJ SIĘ:D
chyba wszystko juz wiesz z tych paru wpisów;) Tunezja w pigułce i tyle:) -
Amiya
oczywiscie ze nie bede reagowac, juz dostalam ostrzezenia....tak sie zastanawiam czy wszystko to zapamietam...pewnie przez pierwszed ni bede nieco zagubiona; ] -
Hesus
zapisz sobie żeby nie zapomniec;)))
i targuj sie dziewczyno, wychodz ze sklepu obrażona, śmiej sie z ich cen...ech, jak mi brakuje tej zabawy;) -
Amiya
cudnie! uwielbiam sie obrazac i bede strzelac mega fochy,cos czuje ze bede miec niezly ubaw!!! -
Hesus
jak wróciłam do Polski to dziwnie sie czułam płacąc wyznaczoną cenę;)
zazdroszczę że jedziesz:) -
Malena
Jak chcesz poczytać coś więcej po Polsku o Tunezji (nie tylko o turystyce ale również o kulturze i obyczajach) to polecam stronke
http://www.tunezja.friko.pl
-
Lasica
dobra wszyscy daja linki to ja też http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.h... :P
- Przeglądaj grona w kategorii Podróże i Turystyka
- Przeglądaj grona w okolicy Tunezja
- Załóż własne grono tematyczne