Tunezja [1129]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kruchy

Polecam ten Kraj jako pewniaka na pogodę.
    Ale radzę uważać na ceny a raczej na ich brak.
    W ciągu pierwszych dwóch-trzech dni radzę
    nie robić zakupów pamiątek tylko sie rozglądać i porównywać.
    Wszystkie ceny są zawyżone targójcie się do upadłego.

Ja na przyjkład wycieczki w morze kupowałem na nabrzezu a nie w hotelu i w ten sposób
    zaoszczędziłem 60% ceny wycieczki.

Piwo w tym kraju praktycznie nie istnieje iestnieje jest jakaś celtia z braku innego i tego czeegoś sie człowiek napije.
    Alkochol jest tylko zachodni i bardzo drogi więc radzę zopatrzyć się na bezcłówce.
    Papierosy również nie należą do najtańszych.
  • ॐMalwinkaॐ

Pracowalam tego lata przez 2 miesiace w Tunezji i alkohol jest tylko trzeba wiedziec gdzie kupic. Polecam tamtejsza hmmm wodke BUKHA sie nazywa. Celtia w zaleznosci od tego czy jest w butelce czy puszce ma inny sklad. Puszki sa male prawie takie jak redbull ale sa 5%, natomiast w butelkowych nie ma alkoholu tylko jakis kwasek co tez kreci ale ile trzeba tego wypic zeby sie zrobic.
  • delicjaaa

Rowniez polecam Tunezje i to nie tylko ze wzgledu na walory klimatyczne lecz rowniez jako miejsce gdzie mozna zobaczyc wiele ciekawych i niesamowitych miejsc :)

Co do alkoholi - to chyba ulubiony temat wszystkich turystow, ktorzy przybywaja do Tunezji - Ci co sie zaopatrzyli w % w kraju - dziekuja Bogu, a ci ktorzy zapomnieli... z zazdroscia patrza na tych, ktorzy posiadaja rodzimy alkohol....
    Piwo - wstretne - w puszkach jak juz wspomniano - wielkosci red bulla, spotkalam tez pare innych oprocz celti ale nie da sie opisac tego paskudztwa...
    Wodka tunezyjska istnieje to fakt... hm.. ale jak to wszyscy zgodnie stwierdzili, bardziej smakiem przypomina bimber niz wodke... dlatego tez najczestszym pytaniem, ktore slyszelismy jak tunezyjczycy dowiadywali sie, ze jestesmy polakami, brzmialo "macie wodke??" :) Byl to swietny towar wymienny, a czasami za zwykla zubroweczke ktora u nas kosztuje powiedzmy 20 zl dostac od tunezyjczyka (w przeliczeniu) nawet 50 zl :)
    Polecam wino tunezyjskie - jest naprawde dobre, godne uwagi i w miare tanie :)

• Thuraja

też polecam Tunezję - jest tam wiele fajnych miejsc ,a Tunezyjczycy to gościnny i mnie od innych arabskich krajów namolny naród.
    Mam tam wielu znajomych:)
  • ॐMalwinkaॐ

jesli chodzi o kraje arabskie to bylam tylko w Tunezji hehe mozna byc jeszce bardziej namolnym?to ja dziekuje.
  • Thuraja

uwierz ,że można.
    Byłam w Egipcie i nie ma porównania - na pewno Egipt wart jest zobaczenia ,ma mnóstwo ciekawych miejsc ,ale jeśli chodzi o kulturę ,bezpieczeństwo ,cywilizację - to Tunezja jest najbardziej "europejskim"z krajów arabskich.
    Tam islam nie jest tak stanowczy i na pewno nie fanatyczny ,wiele kobiet pracuje ,współczynnik analfabetyzmu jest bardzo niski.
    Szkolnictwo jest naprawdę na wysokim poziomie.
  • ॐMalwinkaॐ

wiem wiem pracowalam z takimi kobietami zajmuja nawet wysokie stanowiska. Tunezja to najbardziej rozwiniety kraj muzulmanski w Afryce.
  • Thuraja

powiedziałabym nawet ,że najbardziej rozwinięty kraj muzułmański wogóle na świecie:)
    Mam zamiar tam pojechać niedługo na parę miesięcy do pracy.
  • ॐMalwinkaॐ

Na swiecie to nie. Turcja jest najbardziej rozwinieta.
  • Malena

Najbardziej znana jest wodka figowa, ale maja tez pare innych alkoholi wlasnej produkcji min: likier daktylowy- Thibarine i jeszcze oprocz win kilkla podobnych specyfikow jak Muscat Sec de Kelibia i Laghmi (sfermentowany sok z palmy daktylowej), ale rzeczywiscie trzeba wiedziec gdzie szukac. W mniejszych miastach sa max 2-3 sklepy z alkoholem (nie wliczajac hoteli gdzie mozna dostac na co ma sie ochote), jednak latwo wydedukowac ze to wlasnie"te" sklepy bo zazwyczaj przed nimi stoi dluga kolejka "tubylcow"; -)
  • Malena

Thuraja pewnie miala na mysli najbardziej rozwiniety kraj arabski a nie muzulmanski; -)
  • Thuraja

Właśnie to miałam na myśli ,witaj sojuszniczko:)
  • Thuraja

Właśnie przed chwilą rozmawiałam z.....hm....
  • Anonim

aj za 20 dni ruszam do Tunezji i juz nastawilam sie na faaajna zabawe... a tu widze ze lipa sie szyqje ... %% :(:(:( Ajjj a moze byl ktos w hotelu :AQUA NOUR ?????
  • Lasica

Dlaczego lipa? Tunezja jest przepiękna, ludzie przemily, atmosfera bomba :D Tylko gorąco; )
  • Anonim

Witam wszystkich. Wylatuje do Tunezji 23.VIII i tak tu sobie troche podczytuje czego sie moge spodziewac; -)

Jesli chodzi o sprzedawcow to: Tunezyjczycy bardziej namolni czy mniej od Turkow?
  • Anonim

a ja wlasnie z kumplem wybieramy sie 23 lipca na tydzien imprezy do Thallaso Village w Sousse... jakies drobne rady, procz tego aby kupic duzo alkoholu w Polsce i karton fajek ? moze jeszcze cos wam sie przypomni ? :D z gory dzieki; ]
  • Anonim

Deja, z jakim biurem lecisz? Moze bedziemy leciec tym samym samolotem? :->

• Anonim

siemano... lecem z Oasis'a wylot z katowic :> & u ?
  • Anonim

Siemka ja tez kupilem te bileciki to lecimy razem ?? hjehe?
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy wszystkich, którzy już byli, lub którzy planują być w Tunezji!!! To magiczne miejsce...

Fotki

Miejsca grona (0)