• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam propozycje:
    Wszystkich tych którzy kiedys monotowali turbine (ewentualnie jakąś inna sprężarkę) do silnika wolnossącego zapraszam do podzielenia się doświadceniami. Chodzi mi zarówno o koszta jak i sprawy techniczne.
  • Michał

No i to jest porzadny temat na tym forum! Moze w koncu zacznie sie powazna rozmowa a nie jakies pier*******!!! Mam nadzieje ze znajda sie ludzie, ktorzy beda chcieli sie podzielic swoimi doswidczeniami a nie poprzestana na madrzeniu sie... :D POZDRO JUNIOR
  • Grono.Net

Sam montaz turbiny nie byl trudny procz tego, ze troche utrudniony byl do niej dostep. Wyjalem silnik i skrzynie...chyba z przyzwyczajenia; ). Turbine mam wieksza od standartowej ktora laduje o 0,2bara wiecej. Turbina jest firmy HKS, w komplecie zakupilem dolot tej samej firmy "mega Flow" z jakims inteligentnym zaworem upustowym :) Zmian jakich dokonalem wiele nie bylo w zwiazku z tym.Wysokoprzeplywowa pompa firmy Wallbro, wtryski Bosha .Musialem pozbyc sie obudowy filtra powietrza kosztem montarzu dolotu.Dostalem maila z Prodrive'u (w odpowiedzi na zapytanie), ze nie jest konieczna wymiana uszczelki na metalowa ale dobrze by bylo to zrobic.Musze tylko czesciej wymieniac olej, tak wiec robie to juz co 7tys km. Niklowany gladki kolektor pod wieksza turbine(tez z HKS'a) zalatwil sprawe.Troche trzeba go bylo "dopasowywac" ale siedzi twardo.Wskazniki ladowania i temperatury spalin podlaczal mi natomiast znajomy z tego wzgledu, ze ja boje sie dotykac pradu; ) Ceny nie podam bo potem znowu bedzie, ze od starych dostalem kase czy cos... Czy taka odpowiedz Cie satysfakcjonuje? :D Pozdrawiam
  • Anonim

Wiesz, w silniku wolnossącym jest trudniejsza sprawa, ponieważ musisz przerobić wszystko:
    Odprężanie silnika, wzmocnienie dołu, chłodnica oleju, inny kolektor&wydech elektronika, montaż intercoolera, pompa paliwowa... W sumie bardziej mi zależy na informacji uturbienia silnika który z fabryki wyjechał wolnossący...
  • Grono.Net

Wiesz...jezeli naprawde chcesz to przesle Ci gotowe materialy, choc na uczelni w bibliotece powinno byc dostepnych troche informacji na ten temat:) W kilku slowach...w pi**u roboty jezeli chcesz montowac turbo od podstaw :( ...pogrom
  • Anonim

Widzisz książki to teoria, praktyka praktyką. Chciałem się zapoznać z doświadczeniem ludzi co już coś takiego robili...
    Poza tym literatura nie przewiduje montażu sprężarek do silników opracowanych jako wolnossące. Są tam jedynie przykłady budowy silnika ze sprężarką od podstaw.
    Jak sam widzisz mało ludzi wie jak coś takiego zrobić bo praktycznie nie otrzymałem żadnych konstruktywnych postów w interesującym mnie temacie. Pozdro
  • 1

stary jak chcesz interesujacych postow to napisz do vtg albo promotora, czego oczekujesz tak naprawde?
  • Grono.Net

Taaa...i dorzuc od razu do maila kilkaset zlotych.Na tym to polega, ze jak cos chcesz to przyjedz, zaplac a oni ci zrobia. Gdyby tak udzielali informacji co i jak robic to by nie bylo takich firm...tak mi sie przynajmniej wydaje. Junior, jezeli chodzi Ci o montaz turbo do Twojego samochodu, to napisz mi w wiadomosci o jaki typ silnika Ci chodzi a postaram sie nad tym popracowac. Pozdrawiam :)
  • Michał

Szym:

Musze sie z Toba nie zgodzic bo sam sprawdzielm to piszac zarowno do Chojnackiego i vtg. Za darmo dali mi rozne porady. Wcale nie jest tak jak piszesz! Wszystko zalezy od podejscia... :) Wiadomo, ze za glebsze inforamcje sie placi ale nikt chyba na takie nie liczy od firmy tuningowej... Mysle, ze JUNIOR zakladajac to grono mial na mysli osoby takie jak ten koles ktory sam przelozyl silnik w POLDZIE na 2,9 (chyba) + 2 turbiny... :) Tacy ludzie sa najcenniejsi... :] Pozdro
  • Anonim

ten silinik w Poldku to 2.9 V6 od Forda Scorpio.. turbin tam chyba nie było, ale własnej konstrukcji sytem wtrysku podtlenku azotu to i owszem...
  • Anonim

Osobiscie na bemowie widziałem tam dwie turbiny... są napewno. Tylko już nigdzie o tym nie pisali...
  • Anonim

o k..., to jaką ten Polnez ma moc i moment?
  • Grono.Net

To tez wlasnie mi chodzilo o to. Napisalem tak dlatego iz wydawalo mi sie, ze Junior chce uzyskac duzo "glebszych" informacji. Zasady dzialania i podstawy zna wiec ewentualnie mogly to skonsultowac z kims z "tunerow". Jezeli o to chodzi to fakt, masz racje. ...i to, ze to tylko kwestia podejscia to zgadzam sie z Toba w 100%ach.
  • *ZIMEK*

co wy gadacie?! poldolot z 2.9 v6 2xturbo i NOS?!?!?! ja pitole ile to mialo kucy?macie moze jakies linki czy filmiki9 albo foty bo chcialbym zobaczyc to dziwadlo:))) pozdro!!! ps.niech zyja kilkusetkonne polonezy:)))
  • Grono.Net

Przezajebiscie potezny plan z tym Poldkiem. Koles musi byc niesamowity.
    ...po takich wyczynach widze jak daleko mi jeszcze do "calosci" .. :/ :)
  • Michał

Apropos Polda:

Samochodzik konkretny! Gadalem z gosciem. Prawdziwy zapaleniec - z wygladu niepozorny - nie zaden drechu tylko inteligenty czlowiek w wieku ok 45 lat. Furka wypieszczona, nic nie odstaje, nie ma tandety i fuszerki (jaka czasem pokazuja w GT). Jedynym mankamentem sa szachownice na tyle samochodu... :/

A koles nie startowal w zawodach na 1/4 mili bo przyczepnosc zlapalby dopiero na 300 metrze. Powodem tego jest opieszalosc i niedbalstwo kolesiostwa z SSS, ktorzy wzorem Naszego kochanego sejmu nakradli sie hasju i reszte maja w dupie! Tor byl w ogole nie przygotowany - brudny z trawa miedzy plytami - porazka :/ Widac skonczyl im sie zapal a zaczelo sie sknerostwo...

Pozdro
  • Anonim

"bo przyczepnosc zlapalby dopiero na 300 metrze"

łał, czy to znaczy, że ten Polonez jest aż tak mocny?
  • Michał

z pewnoscia tak. Nie podam Ci dokladnej mocy ale robil wrazenie jak jezdzil po torze dla przygotowujacych sie do startu. Sprawdz sobie ile ma silnik 2,9 od Mondeo ale chyba okolo 200 + 2 turbiny wiec to musi latac :)
  • Anonim

No ogólnie Sadek to ten silnik to ze scorpiona jest, i niestety jest to wersja 145 koni (potem była jeszcze 190 w scorpio) Ale podejrzewam że i tak ma pod 300 koni....
  • Michał

No dlatego napisalem ze nie jestem pewnien. Ale i tak projekt jest wyczesany. Szkoda tylko ze ten koles sie tak ukrywa i nie ma z Nim kontaktu bo mozna by wiele rzeczy sie dowiedziec i nawet (podejrzewam) pomoglby w przerobkach... Pozdro
  • 1
  • 2