-
Anonim
Witam Wszystkich,
chciałem się was spytać o taką mianowicie rzecz od jakiego czas chodzi mi po głowie pomysł żeby zwiększyć ciśnienie w turbinie [seryjnie mam 180 KM i 280 Nm momentu ale apetyt rośnie w miare jedzenia więc sami rozumiecie ze chce coś wiecej] i moje pytanie jest takie czy to dobry sposób na powiekszenie mocy a pozatym czy ktoś ma doświadczenie z tego typu przeróbkami w aucie ?
Pozdrawiam :) -
Anonim
No to jest chyba najlepszy sposób by podkręcić trochę moc & moment...
pytanie tylko czy bedziesz bawił się elktroniką czy wybierasz trudniejszą drogę (ale i owocniejszą) i wymieniasz turbinę wtryskiwacze... -
Panicz Życiem Zmęczony...
Na poczatek-chip. W silniku turbo powinien Ci dac kolo 210KM i 330-350Nm.
Kolejnym krokiem moze byc wymiana wydechu. Rowniez na ta przerobke silnik turbo jest bardzo podatny. Kolejne 10-15KM powinno sie znalezc.
Dalej droga sie komplikuje, bo drastycznych przyrostow nie bedziesz mial przy pojedynczych zmianach, ale co mozna zrobic (tak na szybko z glowy):
-odprezenie (tansza opcja-grubsza uszczelka pod glowica; drozsza opcja-metalowa uszczelka i tloki odprezajace). Tloki sie moga przydac, jak bys chcial wiecej dmuchnac, albo wymienic turbo na wieksze.
-ostrzejsze walki (+mocniejsze sprezynki, lepsze talerzyki)
-przepustnica
-przerobic dolot
-porzadny intercooler (FMIC)
-lepszy kolektor
-wieksze turbo
-wieksze wtryski+pompa paliwowa
-itd.
Najwazniejsza sprawa to-ile masz kasy na przerobki i ile KM bys chcial miec.
Doswiadczenie jakies tam jest... -
Coube
w sumie, to powiem Ci tak...jezeli zupelnie nie jestes pasjonatem, ktory podlapie wkrete...to zrob sobie tylko program z wyzszym doladowaniem+IC+wydech.
To czy zrobisz to za jednym zamachem, czy bedziesz dawkowal sobie przyjemnosc zalezy tylko od tego czy chcesz zaplacic raz i mniej, czy wiecej w "ratach".
Natomiast jeżeli masz w planach dokladanie duzzej mocy, to nie warto zupelnie robic tego na raty w systemie:
-no to wkladamy wiekszy blower...chce tylko bar.
>zeby potem powiedziec: chce dmuchnac 1.5, kujemy dol!
Lepiej raz zebrac kase i wlozyc sporo, bo dokladanie "po trochu" wychodzi duuuuuzo drozej :) -
-
Anonim
tak naprawde to niechce jakiegoś ogromnego przyrostu mocy :) nie ukrywm ze chciałbym dotrzeć w granice 250 KM ale tez chce to zrobic tak zeby nie zabic silnika :/ nie mam tyle kasy w tej chwili zeby zrobić z tego Volvo rasowego potwora choc wiem ze z tego silnika sporo można wyciągnąć. Wiecie używam go na codzień :P i tak narazie planuje go używać jak kupie sobie coś nowego z turbo to wtedy Volvo pójdzie do totalnej przeróbki. I wtedy wyciągniemy ile sie da :P ale to narazie odległa przyszłość :P -
Anonim
na poczatek radzilbym zmienic seryjny program w komputerze, czyli modyfikacje. Widze ze jestes z Wawy wiec polecam,
http://www.tdi-tuning.pl/
Gosc podciagnal mi ze 184 km/390nm na ok. 230km/470 nm. z fury zrobil sie przeciag przez sam program ktory sciagnal mi z niemiec, zrobilem po modyfikacji ok. 80 tys. km i jest wszystko ok. Jest to diesel i srednie spalanie przy dynamiczej jezdzie wychodzi ok 7 litrow krecac sie po miescie, max zlapalem 8,8 l. ale trasa przebiegla non stop ponad 200km/h, spalanie sie nie zwiekszylo, jest to cos pieknego, minimalne mialem do 130 km/h jadac w trasie 4,9, mistrzostwo.
Polecam Marka Staszewskiego!!