Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KurtVail

Mam nadzieję że ktoś z Was wie co to jest i z czym to się jje. Otóż mam zagwostke jaki odtwarzacz muzyczny w Ubuntu scrobbluje odsłuchiwaną muzykę do serwera LastFM'a... Zainstalowałem linuxową wersje aplikacji LastFM, w windowsie ma ona wtyczki do winampa i wmplayera, ale jak jest z linuxem? Czy musze Wine'ować winampa i wtyczki do niego żeby mi zadziałało?

Mam Ubuntu 7.10.
  • Anonim

rhytmbox obsługuje last.fm.
  • Anonim

Jak to zainstalowałeś? Mnie sypie błędami, że nie odnaleziono ./configure
  • Piotr

amarok obsługuje
    instalujesz:
    sudo apt-get install amarok
    odpalasz np tak:
    Alt+F2:
    amarok
    Naciskasz Alt+O (lub myszką najeżdżasz na "Odtwarzanie")
    Wybierasz:
    Odtwarzaj strumień last .fm

Mam nadzieję że dasz rady - jaśniej już nie potrafię :]

Podobno winamp też ma swojego natywnego klienta pod linuksa - pisałem o tym w Przydatne jeśli pierwszy raz zainstalowałeś linuksa.
  • Piotr

Tamto napisałem bo pamiętałem napis last fm w amaroku.

Ale wystarczyło, że w cudowną maszynkę (google jakby ktoś o tym nie słyszał) wstukałem "scrobbluje"

I wyskoczyło mi zaraz:
    http://forum.dug.net.pl/viewtopic.p...

Jak to mówią:
    http://home.elka.pw.edu.pl/~pzawist...

Chociaż inni mówią, że kto pyta nie błądzi...
  • KurtVail

audacious podobnież też ma taką opcje, ale trzeba ją skonfigurować jakoś. nie mogę się doszukać w panu Google jak to zrobić. Może ktoś z Was wie?

Skoro nie możesz użyć ./configure (zainstalowałeś kompilatory? domyślnie ich nie ma) to skorzystaj z terminala.
    sudo apt-get install lastfm
  • KurtVail

jeszcze raz... zainstalowałem program lastfm, mam zainstalowanego audaciousa i xmmsa. co mam zrobić żeby któryś z tych dwóch programów mi scrobblował muzykę? krok po kroku. doszukałem się że te dwa programy mogą to robić. że potrzebny mi jakiś plugin do tego (domyślam się że plugin mam zainstalowany (tak mi się wydaje), ale nie wiem co to za plugin, jak go skonfigurować, jak połączyć te programy z pluginem)... W tej chwili mam włączonego XMMSa, leci poprawnie otagowana mptrójka, mam włączony program lastfm, ale nadal nie scrobbluje...
  • Anonim

a podałeś login i hasło? xD
    czasami ludzie popełniają głupie błędy :D
  • KurtVail

Tak... Podałem!!
  • Anonim

W amaroku wystarczy tylko podac login i haslo. Nie trzeba nic wiecej instalowac. U mnie tak dziala bez problemu,
  • woj

ubuntu 7.10

Rhythmbox masz zainstalowany na starcie.

Ściągasz last.fm ze strony last.fm. Następnie odpalasz rhythmbox, wybierasz MODYFIKUJ -> WTYCZKI. Zaznaczasz last.fm, wybierasz KONFIGURUJ, gdzie wpisujesz login oraz password.

Nie pojawia się info o wykonawcach w programie last.fm jak w Windowsie, ale scrobbluje.
  • Anonim

aby odpalić last.fm w audacious potrzebujesz zainstalować pakiet audacious-plugins-extra, czyli:
    $ sudo apt-get install audacious-plugins-extra
    potem w opcjach audaciousa pojawi się dodatkowa ikonka Scrobbler. wpisujesz login u hasło gdzie trzeba i powinno działać.
    u mnie działa :)
    plugin do xmms'a jest w paczce xmms-scrobbler

• KurtVail

rotaliator! DZIĘKI! Właśnie o to mi chodziło. Amarok scrobbluje bez problemu, ale jest nieco pokręcony i strasznie długo tworzy mi playliste. A XMMS jest prosty jak stary WinAmp; ]