-
kris
Czy ktoś się orientuje, kiedy trzeba składać podaniia o obniżenie poziomu egzaminu z lektoratu, tj. z B2 na B1? Słyszałem, że trzeba to zrobić w drugim semestrze,ale wolę spytać,żeby potem się nie spóźnieć; / -
tak to trzeba zlozyc w drugim semestrze... mysle ze wiecej informacji bedzie na stronie lektoratowej...
-
vard
propos egzaminów - rozmawiałam z moją profesor od lektoratu i dowiedziałam się kilku rzeczy, chyba warto się tym podzielić. podobno kilka lat temu egzaminy przeniosły się z SJO na wydziały filologiczne i tam działy się różne cuda, egzaminator mógł ponoć spytać o etymologię jakiegoś wyrazu i oblać studenta za to, że jej nie zna. w SJO egzaminy były podobno normalne, takie jak na certyfikaty. na semestr zimowy egzaminy znów przenoszą się do SJo, a co z letnim - jeszcze nie wiadomo. nie wiem ile w tym wszystkim jest faktycznie prawdy, ale mi moja lektorka radziła, żeby, o ile to możliwe, zdać B1 jeszcze w tym semestrze (chociaż szczerze mówiąc nie sądzę, żeby to było możliwe). -
moim zdaniem o tej etymologii to mit... studencka legenda po prostu :>
-
-
vard
być może, niemniej wykładowca mi to mówił. :P generalnie rzecz w tym, że podobno oblewają za pierdoły i od studentów z lektoratów wymagają wiedzy na poziomie filologów. -
Aga
Ja z kolei słyszałam, ze wszystkie egzaminy i w zimie i w lecie sa łatwiejsze niz rzeczywiste poziomy - czyli egzamin B2 tak naprawde nie jest na poziomie B2, B1 jest tez troche nizej podobno.
Wiec rozne legendy krążą jak zawsze:) A ta etymologia brzmi jak prawdziwa urban legend :) -
vard
myślę, że to wszystko kwestia tego, kto te egzaminy pisze, bo na UW chyba nie ma żadnej unifikacji... samowolka. :P -
nie jest tajemnica ze poziomy na UW nie pokrywaja sie z tymi rzeczywistymi poziomami wg systemu... B2 na UW to jakies poczatki B1 uczonego gdzies na zewnatrz...
-
kris
-
Anonim
też właśnie słyszałem, że robią te egzaminy takie jak dla 'specjalnych' xD
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne