-
Anonim
Nic przymusem nie jest, ale realia są takie że fizyka na Uniwersytecie Kijowskim jest po rosyjsku, a ukraiński można usłyszeć na przerwach i to od tych co mieli okazję go poznać.
Reasumując : znać nie trzeba ,tak jak i nie ze wszystkimi można chceć się porozumieć.
-
Anonim
>
> A filmy, szkoda gadac;/ Lepiej toho ukrainskoho tałatajstwa wzahali nie pokazywać! A jeśli już robić jakieś przeglądy, to nie z Hapipipol, i Oleksandrem Szapiro (bueeeeeeeh), tylko z Dowżenką itp, skoro suczasne ukrajinske kino nie istnieje. Czy moze: lepiej, zeby nie istnialo.
>
o matko.
Na Sztolni chyba nie byłaś. Nie jest to oczywiście film wysokiej klasy, ale po jednym Happy People nie chcesz chyba całego kina ukraińskiego oceniać?
A przegląd Dowzenki był już. Spóźniłaś się parę lat. Paradżanowa nota bene też. -
hania
o jeju jeju, Kerty, słońce, przegląd jak potop i kevin sam w domu, trzeba powtarzać co jakiś czas, i paradżanowa i dowżenki, i yyyy.... -
orwokolor
Na Sztolni chyba nie byłam. Owszem. Tj owszem nie. Z kolei Pomaranczowe nebo tak hollywoodzke ze az przegiete, ale ogladac sie dalo. -
-
Petro
Ej, co, to dobry film jest. Miło jest pooglądać tak uładzoną rzeczywistość, bo potem ludzie wiedzą do czego dorównywać.
A scenę miłosną w namiocie na Majdanie przebija chyba tylko scena miłosna w schronie z filmu "Stalingrad". -
Kot Schrödingera
-
Petro
-
Kot Schrödingera
-
Petro
-
Kot Schrödingera
W Kukuszce ( co prawda rosyjski filmik ) byl bohater, ktory przez niezrozumienie ( Fin gadal z Rosjaninem ) zostal nazwany "Pszolty" ( Rosjanin na pytanie o imie odpowiedzial Paszol ty... :D ) -
Petro
Jak śmiesz oglądać rosyjskie filmy?!!!
A swoją drogą niedawno widziałem rozkoszny film o zakładaniu kołchozu w autonomicznym okręgu żydowskim (to tak parę kilometrów na wschód od ziemi obiecanej), o wykryciu elementów wsteczniacko-wywrotowych, śmierci bohatera pozytywnego (oczywiście w obronie i ku chwale) oraz przemianie nowoosiedlonych we wzorowych obywateli radzieckich. Piękne. -
An Donne
Nie znam niestety ukraińskiego i czasami żałuję. Znam za to bardzo dobrze rosyjski. Chcialam powiedzieć, że na wschodzie Ukrainy wiele osób nie będzie w ogóle chciało z Wami rozmawiać po ukraińsku. Jak to mówiła babcia mojej przyjaciółki "pohanyj jazyk". Chociaz sytuacja i tam się zmienia. Teraz (od nie tak znowu bardzo dawna) wszystkie przedmioty nauczane są w języku ukraińskim. Język rosyjski (i literatura rosyjska) traktowane są jako język obcy (SIC!). Co prawda młodzi ludzie w wielu przypadkach rozmawiają z rodzicami po rosyjsku, ale i to sie bedzie zmieniać.
Na zachodzie natomiast jest zupełnie inna sytuacja. Też ciekawa. Jeszcze za czasów Zwiazku mojemu chopakowi (jego rodzice są Rosjanami) dokuczano w szkole, ze jest Moskalem. -
Nestor
Jak dla mnie rządzą bajeczki z serii: "Jak kozaky..." :-)
...u futbol hraly
... u hokey hraly
...olimpiytsyamy staly
...na vesilli hulyaly
itd -
orwokolor
-
Yulka
Звичайно.У нас більшість людей розмовляють мішанкою російської з українською та російською.На заході України розмовляють виключно на українській.
Я вважаю,що добрий україніста повинен знати російську мову.Я її знаю краще,ніж українську -
Tomasz Wojciechowski
Swojego czasu organizacja, chyba kijowska, Не будь байдужим, wydała poradnik, który dotyczył problemu, w jaki to sposób Ukrainiec ma przechodzić na ukraiński w codziennym życiu ( z tego, co pamiętam, były cztery stopnie zaangażowania. Pierwszy, to żeby nie reagować agresją na język ukraiński :), drugi, by żeby sobie wybrać jakieś ulubione ukraińskie słówka, i je wrzucać w rozmowie, czwarty, to w ogóle, by przejść na ukraiński, no nieważne). Cały pierwszy nakład poszedł na przemiał, ponieważ na okładce było właśnie napisane говоримо на українській, co jest rusycyzmem : )
Ukraiński znam dość kulawo, nie to, że się mądrze, tym niemniej jakoś Twój post mi o tym przypomniał.
Ukrainista bez rosyjskiego, to jak żołnierz bez karabinu; )))
Pozdro -
ola
-
Tomasz Wojciechowski
-
ola
zawsze to jakieś wyjście :)
albo będę generałem, on chyba też za często nie strzela :D