Ukrainistyka UW [384]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Netka

Nie było takiego wątku dlatego pozwoliłam sobie utworzyć:)

Mam do wynajęcia pokój na wakacje - a konrektnie lipiec i sierpień. Mieszkanie znajduje się na Żoliborzu w ślicznej okolicy (Sady Żoliborskie - dużo zieleni, pachnie, kwitnie i w ogole czudowo zwłaszcza latem).

Więcej informacji na priv.
    Pozdrawiam:)
  • Marta Michalska

Plan zajec w wersji elektronicznej dostepny tutaj: http://ukraina.samorzad.uw.edu.pl/i...

:)
  • Anonim

Ogłaszam, że portal http://www.vkontakte.ru jest już dostępny w języku ukraińskim;)
  • Marta Michalska

Info o stypendium naukowym wraz z wzorem wniosku: http://ukraina.samorzad.uw.edu.pl/i...

• Anonim

>owЯно napisał
    >Mężczyźni na ukrainistyce... Każdego roku jest ich co
    >raz mniej. Nieludzkie warunki życia w jakich muszą żyć
    >(brak piwa w bufecie, wieczne podrywanie przez koleżanki z
    >roku, przeciągi etc.) powodują depresje, które są
    >początkiem ostatniej prostej kończącej się na mecie
    >"niezaliczona sesja".
    >
    >Zastanów się! Ty, Ty i Ty koleżanko! Czy chcesz żeby
    >populacja mężczyzn na drugim/trzecim roku zmniejszyła
    >się aż o 50%?! Czy jesteś w stanie, z czystym sumieniem,
    >do tego dopuścić?
    >
    >Wesprzyj akcje "Serce i notatki dla Janusza". Ten
    >szczególny przypadek mężczyzny, jest niezwykle
    >nieporadny. Po raz kolejny czekają go poprawki z
    >najtrudniejszych przedmiotów- PNJU części Pani Wasiak
    >oraz HLU. Janusz prosi Was o wsparcie w postaci notatek
    >i/lub pytań z pierwszych terminów.
    >
    >Jako, że w akcje włączyła się spółka Niebo und
    >Piekło s.a., jeśli wspomożesz akcje dostaniesz 77
    >gratisowych dobrych uczynków! Nie zwlekaj! Pula nagród
    >ograniczona!

• Anonim

spoglądając wstecz we współpracy z często niezastąpionymi materiałami pisanymi, nierzadko ciężko jest odsunąć od siebie myśl, jaka przeradza się w określonych sytuacjach w stwierdzenie, że... 'życie jest okrutne'.

nie nawołuję tutaj do rewolucji, lecz wyrażam niezadowolenie z degradacji mej osoby do poziomu splugawionego majtka na okręcie służącym do masowego mordu pod przykrywką badań naukowych, które faktycznie z nauką ku chwale piękna nie mają nic wspólnego.

niektórzy twierdzą, iż w sytuacjach kryzysowych należy wznosić modły do perepłuta. inni w niezależnych distrach walą głową w ścianę widząc to, co dzieje się za oknem azylu.

grup docelowych jest ogrom i każda z nich rządzi się swoimi prawami. zastanawiam się czy chęć wzbudzenia współodpowiedzialności jest właściwym rozwiązaniem. nie znam racji ogółu odbiorców, więc nie posunę się do udzielenia odpowiedzi.

wszak jestem tylko jedną kroplą, ale nie zapominam, że razem możemy stworzyć ocean.

ostatnio przeżyłam przygodę. uciekając skromną tratewką przed tornadem, na środku królowej polskich rzek odrzuciłam polityczne konszachty i zaskakującą awersję do kapitana.
    teraz jestem w mieście. znajduję na ulicy potłuczone butelki po oliwie z oliwek i układam z nich słońca. fotografuję je i wysyłam do telewizji publicznej, a zamiast znaczka na kopercie odbijam swoją dłoń.

znajduję także inne rzeczy, np. sens istnienia psychologii oraz przyjemność. w chaosie zajęć powszednich, ale jak mniemam nie będących powszechnymi odnalazłam również zapiski z literatury ukraińskiej - rzecz niebywałej wartości. jestem jak najbardziej skłonna podzielić się nimi, jednak rezygnuję z pakietu 77 dobrych uczynków, bowiem spółka Niebo und Piekło s.a jest mi nieznana, więc być może ma powiązania z wrogimi instytucjami wszelkiej maści i rodzaju według upodobania założycielskiej grupy.

korzystając z okazji pragnę zaprosić wszystkich na pikietę pod ambasadą chin w ramach solidarności z tybetem - weź udział w największym świetlnym proteście na świecie. W przededniu zakończenia igrzysk w pekinie świece zapłoną pod wieloma chińskimi ambasadami na całym świecie.

w warszawie o godz. 21:00 (23.o8) przed ambasadą ChRL przy ul. Bonifraterskiej z zapalonych zniczy ułożymy napis TYBET.

Bądź z nami. Przynieś świecę. Powiadom znajomych.

Nasza akcja ma powiedzieć światu, że nie zapomnimy o Tybecie po zakończeniu Igrzysk… - tak napisał wykształciuch.

pozdrawiam.
  • Anonim

>s napisał
    >Firma poszukuje pracownika/ studenta , do działu redakcji
    >gazety ukraińskiej – odpowiednika polskiej gazety
    >„Party” z siedzibą w Warszawie.
    >
    >
    >
    >Zakres obowiązków:
    >• Tłumaczenie i redagowanie materiałów dostarczonych
    >przez naszą firmę oraz samodzielne wyszukiwanie informacji
    >na Ukrainie w celu zredagowanie ich do gazety.
    >
    >Od kandydatów oczekujemy:
    >• Bardzo dobrej znajomości języka ukraińskiego
    >• Samodzielności w działaniu
    >• Komunikatywności
    >• znajomości tematyki ukraińskiego showbiznesu:
    >"celebrities", skandale, romanse, plotki oraz kontrowersje
    >wokół biznesu i polityki.
    >
    >Oferujemy:
    >• Możliwość rozwoju i kształcenia
    >• Elastyczne godziny pracy lub umowa zlecenie
    >
    >

• Anonim

wszystko fajnie, ale gdzie sie zglaszac?
  • Marta Michalska

>s napisał
    >kontakt:
    >bartek@goldenvip.ru

(na innym gronie podano)
  • Токсична

Januszu!!! mam te notatki i test, wiec jak co pisz
  • Anonim

>zawiedziona męskość SfTD wrote:
    >spoglądając wstecz we współpracy z często
    >niezastąpionymi materiałami pisanymi, nierzadko ciężko
    .......

to sie nazywa "szum komunikacyjny", a dojrzalosc podobno polega m.in. na wyrazaniu swoich mysli w sposob zrozumialy tez dla odbiorcow, bez lansu.

jesli chodzi o Tybet, to zapewne Zachod o nim zapomni, albo po prostu nie bedzie mówil, co zreszta widac podczas trwania olimpiady. Tam gdzie jest duża kasa, nie ma sentymentow. A Tybetanczycy powoli staja sie mniejszoscia na wlasnym terytorium, bo Chinczykow przybywa tam bardzo szybko, osiedlaja sie, bo tam jest dla nich praca. Lhasa juz nawet nie w polowie jest tybetanska.
    Oczywiscie demmonstracje sa bardzo wazne, ale to nawet nie jest forma nacisku, raczej symboliczny wystep, o ktorym pewnie rzad chinski sie nie dowie.
  • Anonim

dojrzałość polega także na ocenie sytuacji, osoby, przedmiotu w sposób zdecydowany/jednoznaczny dopiero w momencie poznania obiektu.
  • Anonim

oceniam wypowiedz, a nie sytuacje, osobe
  • Anonim

Dzisiaj przemierzyłam tysiące kilometrów by pojawić się w naszym sekretariacie. Oczywiście pocałowałam klamkę, bo na stronie nie było zaznaczone, że jest urlop;)
    Będzie otwarty od środy, od poniedziałku do czwartku w godzinach 11.00- 14.00.
  • Marta Michalska

a tam nie bylo napisane, ze urlop sekretariatu do 28?
  • Anonim

Do 26.
  • Marta Michalska

No coz, podobna liczba; p
  • Marta Michalska

SCS wtorek 9 wrzesnia godzina 12.

• Anonim

Bobi to około roczny długowłosy waniliowo-biszkoptowy miks. Uwielbia biegać ze swoim przewodnikiem, kocha zabawy. Jest radosny i przyjazny otoczeniu.
    Mimo złych przeżyć szybko zaufał człowiekowi i kocha go całym swoim sercem.
    Zna podstawowe komendy, które wykonuje bezbłędnie. Toleruje i lubi inne zwierzęta.
    Nowego właściciela obdarzy dozgonną wiernością.

Bobi obecnie znajduje się w Azylu pod Psim Aniołem.

Kontakt w sprawie adopcji:
    sylwia.postek@psianiol.org.pl
    504 226 339
  • Токсична

to weż go sobie sama i po sprawie
| |

Katedra Ukrainistyki, Wydzial Lingwistyki Stosowanej i Filologii Wschodnioslowianskich, Uniwersytet ...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)