- 1
- 2
-
Anonim
Moi Drodzy przed nami przełomowe wydarzenie!
Nie trudno zauważyć, że warunki, oferowane naszej Katedrze przez Wydział Lingwistyki Stosowanej, były niskiej jakości. Pomijając stan budynku, trzeba zwrócić uwagę na lekceważący stosunek do poszczególnych specjalizacji, brak dostępu do specjalistycznego sprzętu itp. Ankiety wypełnione przez studentów nie wzbudziły zainteresowania Pana dziekana. Obcięto dwa etaty, przez co pracownicy Katedry byli zmuszani do wyrabiania przerażającej liczby nadgodzin, za które nie chciano się z nimi rozliczać. Jeden wykładający musiał być specjalistą od języka, kultury i literatury. W konsekwencji najbardziej traciliśmy na tym my, studenci!
Kierownik Katedry Ukrainistyki, prof. Teresa Chynczewska-Hennel, która poważnie potraktowała postawione jej zadania, w tym stworzenie Instytutu Ukrainistyki, podjęła rozmowy i działania mające na celu przeniesienie naszej jednostki na Wydział Polonistyki od semestru letniego 2009/2010.
Oznacza to, że zajęcia prowadzone na Wydziale Lingwistyki Stosowanej zostaną przeniesione na Wydział Polonistyki i do Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. W późniejszym okresie Wydział Polonistyki odda nam część sal na nasz stały użytek, umożliwi powiększenie kadry naukowej, udostępni sprzęt niezbędny filologom, a także pozwoli rozszerzyć ofertę studiów.
Mam nadzieję, że poprzecie tę ideę, gdyż Wydział Lingwistyki Stosowanej nie jest w stanie zapewnić nam odpowiednich warunków studiowania i samorozwoju.
Zarząd Samorządu Studentów
Katedry Ukrainistyki
Uniwersytetu Warszawskiego -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
-
Janusz
genialny pomysl! na czesc Pani Kierownik: HIP, HIP, HURA! HIP, HIP, HURA! HIP, HIP, HURA, HURA, HURA!
jakiekolwiek zmiany beda na lepsze, nawet gdyby byly na gorsze.
wreszcie zaczniemy czuc sie studentami UW.
normalnie jestem tak podekscytowany, ze nie wiem co pisze. -
A.
-
Kasia ஜ
-
Tomasz Wojciechowski
-
Janusz
Ja z Toba Tomasz w takim razie nie rozmawiam, bo Ty mnie w jakis swoj magiczny, pokretny sposob jeszcze przekabacisz... <swoja droga to ja wiem, dlaczego Ci sie to nie podoba - dluzsze dojazdy>
A teraz kiedy juz ochlonalem to moze napisze cos bardziej rozumnego. Pamietajcie, to nie jest tylko lokalizacja! To jest przewartosciowanie ideii studiow ukrainistycznych. Zamienia sie w prawdziwe studia, a nie pozostana liceum ver. 1.2. -
Anonim
-
Anonim
Ja dopiero zacznę studiować od środy i po dwurkotnym odwiedzeniu budynku naszej szkoły stwierdziłam, że do złudzenia pzypomina szpital bródnowski, nie uważacie? :) -
Anonim
Jako, że mieszkam niedaleko w/w szpitala, a nawet się w nim urodziłem, potwierdzam; ) -
Anonim
Budynek budynkiem... :) Polonistyka zaproponowała nam przede wszystkim dużo lepsze warunki pod względem poziomu nauczania (np. wreszcie może się pojawić język rosyjski, na co wielu studentów w czasie ankiety zwracało uwagę, nowe specjalizacje - dziennikarska chociażby). Mamy wreszcie lepsze perspektywy (mamy wreszcie JAKIEŚ perspektywy ^^), a nie tylko ciągłe przypominanie, pozwolę sobie zacytować pewną panią mgr z KU, że "musimy zacisnąć pasaa/nie stać nas na nic/skoro nas nie stać to nie możemy wymagać świetnych warunków"... Idąc tym tokiem rozumowania pozostawałoby nam już tylko wykopać dół i strzelić sobie w łeb, skoro nic lepszego nie może nas spotkać. A właśnie mamy prawo wymagać i walczyć o swoje i korzystać z tego, że ktoś nam oferuje coś lepszego. -
Anonim
Nasza Katedra ma przejść głębokie reformy. Uważamy, że wizja powinna zostać przedstawiona i przedyskutowana ze studentami. Dlatego zapraszamy Was na spotkanie z kierownikiem Katedry.
Pani profesor przedstawi na nim plan rozwoju Katedry Ukrainistyki i lepiej niż ktokolwiek inny wytłumaczy korzyści wynikające ze związania się z Wydziałem Polonistyki. Wydziału, który umożliwi nam studiowanie w lepszych warunkach, w dobrze wyposażonych laboratoriach. Perspektywa rozwinięcia Katedry w Instytut wiąże się też z poszerzeniem kadry profesorskiej, zatrudnieniem wybitnych specjalistów, nawiązaniem współpracy z ośrodkami ukrainoznawczymi poza granicami Polski. Warunki oferowane nam przez Wydział Polonistyki dają szansę na spełnienie postulatów studentów, które wyraziliście w organizowanej przez ZSS ankiecie – m.in. wprowadzenie języka rosyjskiego do programu nauczania, poszerzenie wachlarza specjalizacji (m.in. o dziennikarską i historyczną). Wszystko to poparte będzie dużymi zasobami finansowymi Wydziału Polonistyki, jakich w obecnej sytuacji się nie doczekamy.
Spotkanie odbędzie się
1 października (czwartek)
we wczesnych godzinach popołudniowych na Wydziale Lingwistyki Stosowanej na Szturmowej – w poniedziałek podamy dokładną godzinę i salę.
Liczymy na dużą frekwencję! -
łoś super ktoś
nie rozumiem. czyli mielibysmy podlegac polonistyce a nie lingwistyce? i stad takie rozne ciekawe propozycje??:) am I right??:) -
Anonim
-
łoś super ktoś
-
Wiedźma :-}
ja mam jeszcze gorszy zapłon niż Ty Olga, ale jestem ZA obiema rękami i obiema nogami :) chcę na polonistykę sie wyprowadzić :) na kampus, oooooo -
Wiele się dzieje ostatnimi czasy na naszej Katedrze...
Studenci I roku mają jutro inaugurację o 10 i rozjaśni się więcej sytuacja.
Studenci lat II-V proszeni są o przybycie 1 października o godzinie 9.00 na II piętro na spotkanie z pełniącym obowiązki Kierownika Katedry dr Bazylim Nazarukiem. Mamy nadzieję, że po tym rozjaśni się sytuacja dotycząca "tu i teraz" naszej Katedry, ponieważ niestety już ciężko nad tym wszystkim nadążyć... -
Anonim
Jak już pisze takie rzeczy, to napisz w jaki sposób odwołano prof. Chycznewską-Hennel.
Dziekan widząc, że ktoś ma inne zdanie niż on, odwołał Panią profesor w trybie natychmiastowym, pod zarzutem działania wbrew interesom WLS.
Śmieszne...
Przypomina to metody z poprzedniej epoki.
pp
- 1
- 2