Unia Polityki Realnej (UPR) [620]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy UPR jest za czy przeciw tarczy antyrakietowej w Polsce?
  • Anonim

Nie wiem jakie jest konkretne zdanie UPR.

Amerykańska tarcza antyrakietowa w Polsce?

Po kiego nam ona?

USA nas traktują jak śmiecie, tarcza utwierdzi ich w tym przekonaniu.
  • Kubek89

ja jestem takze przeciw

no a wlasnie, jakie jest zdanie upr? bo korwin jest chyba za
  • Sebek

z tego co wiem to Korwin jest za, ale pod warunkiem, że Polska podpisze z USA jakiś pakt obustronny.poza tym negocjowałby z Rosją żeby dali nam coś wzamian za to, że nie postawimy tarczy.

ale prosze pamiętać, że pan Janusz mówi za siebie, a nie za całe UPR
  • .miki

nie wiem czy jestem za, czy przeciw, ale dobrze wynegocjowana tarcza z USA na pewno bardziej się opłaca, niż umowy wewnątrz europejskie.
    tylko trzeba twardo negocjować, a nie, że obiecają wizy, których i tak nie będzie, a tarczę dostaną....
  • Anonim

W ogóle nie pojmuje tego zamieszania wokół wiz. Takie one niezbędne do życia?
  • .miki

czy niezbędne to nie wiem, ale pożądane przez Polaków.
  • Anonim

Teraz kiedy można do pracy pojechać swobodnie do UK czy Irlandii, większość osób ma USA w dupie. Zwłaszcza, że jadąc do USA do pracy zabulą kupę kasy za bilet.
  • .miki

dlatego mówię, że trzeba negocjować twardo, a nie dać się złapać na wizy.
  • Anonim

ja też jestem na nie, bo nam nie potrzebna ta tarcza i dlatego pytam, a co do pracy w USA to juz nie jest tak atrakcyjna. Brat cioteczny mojego taty wyjechał do USA, a teraz pracuje w Wlk.Brytanii i zarabia lepiej
  • Alek

Co nie zmienia faktu, że mogliby nam wreszcie znieść wizy. A za tarczą jestem, jak przyjdzie co do czego to może właśnie z powodu baz antyrakietowych będą mięli jakiś interes w bronieniu nas. Nie oszukujmy się, ani sami się nie obronimy, ani UE tego nie zrobi.
  • Anonim

No- mówią, że jestesmy ich przyjaciółmi i wogóle, ale wiz nie chca nam znieść
  • Bartosz

nad czym dyskusja?

chcą nam dać rakiety i jeszcze za to płacić.

Trzeba brać
  • Sebek

nam? myslisz, że to my będziemy tym zarządzać?? przecież to jasne, że tarczą będą sie bawić amerykańce i do tego jeszcze sobie swoje wojska do nas wyślą.
  • Bartosz

i dobrze . nikt nas wtedy nie zaatakuje :)
  • Sebek

czy ja wiem..:) właśnie mając tą tarcze staniemy się celem np. Rosji, bo będą chcieli zestrzelić tarcze.
  • Anonim

Anglosasi zawsze mieli nas w dupie. To się nie zmienia jak dalej będziemy im tyłek lizać.
  • Anonim

>Sebek z Michałowa napisał
    >czy ja wiem..:) właśnie mając tą tarcze staniemy się
    >celem np. Rosji, bo będą chcieli zestrzelić tarcze.

piękne stwierdzenie ... zestrzelić tarczę :)
  • Niewidzialna Ręka Rynku

Z tarczą jest ten problem, że nie wpłynie ona w ŻADEN SPOSÓB na polepszenie stanu bezpieczeństwa Polski,tylko własnie odwrotnie.

Po pierwsze, nie wiadomo, czy ta tarcza będzie skuteczna. Amerykańskie testy wykazują, że w przypadku konwencjonalnego ładunku (a taki ma się znajdować), będzie skuteczna tylko w 7 - 15 %. Więc w optymistycznym wariancie, żeby mieć 60% szans zestrzelenia jednego ICBMa, trzeba wystrzelić cztery rakiety. To będzie ważne za chwilę

Po drugie, przeciwrakiety niszczą cel w orbitalnej fazie lotu, tzn gdy będą znajdywały się bardzo wysoko nad Polską. Natomiast nie będą w stanie zestrzelić żadnej rakiety, gdy ta wyjdzie z fazy orbitalnej i zacznie "spadać" ku celowi, zwiększając swoją prędkość. Z tego powodu antyrakiety, wbrew paplaninie uskutecznianej w mediach, nie zestrzelą żadnej rakiety, która by została wystrzelona na Polskę. Po prostu nie ma takich technicznych możliwości.

Po trzecie, aby zwiększyć prawdopodobieństwo zniszczenia celu, antyrakiety wyposaża się w ładunek nuklearny regulowanej mocy. Wtedy mamy 100% szans na zniszczenie celu (no chyba że rakieta nie wybuchnie), bo nie ważne, czy antyrakieta wybuchnie 1m, 100m czy nawet 1 km od celu (rakieta z normalnym ładunkiem musi trafić idealnie w cel) bo i tak go zniszczy. No i właśnie tu jest problem, że ładunki zamienić jest łatwo - to wymaga tylko decyzji politycznej.

Amerykanie na razie dążą do umieszczenia rakiet w Polsce. Następnym celem będzie zamiana ładunku na nuklearny. No i będziemy mieli sytuację, że na terenie Polski będzie stacjonowała broń atomowa.

I to jest lipa...
    Z przyczyn oczywistych oznacza to pogorszenie stanu bezpieczeństwa Polski, chyba, że amerykanie zechcieliby to zrównoważyć np przez przekazanie trochę swoich wojskowych wynalazków, jak rakiety przeciwlotnicze Patriot itd. Sęk w tym ze się do tego nie palą i wyraźnie mają nadzieję nas wydymać, jak przy offsecie na F-16

>Sebek z innego świata napisał
    >czy ja wiem..:) właśnie mając tą tarcze staniemy się
    >celem np. Rosji, bo będą chcieli zestrzelić tarcze.

lepszym celem jest (będzie) radar w Czechach. Bez niego antyrakiety będą kompletnie ślepe.
  • Anonim

Niektórzy mówicie,że tarcza niepotrzebna.A później terroryzm w Polsce będzie i:

-O jak źle,że mówiłem żeby tarczy nie było.O ja głupi...
| |

Jestem ciekaw Waszej opni na temat U n i i P o l i t y k i R e a l n e j - partii ludzi inteli...

Fotki

Miejsca grona (0)