Unia Europejska [477]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Trzebaby się powoli zastanawiać, jak zagłosować nad traktatem konstytucyjnym!

Osobiście miałam z niego właśnie kolokwium :P i napawa mnie pewnym wstrętem, ale są też inne powody, dla których poważnie zastanawiam się nad zakreśleniem: NIE.

A wy - co o nim uważacie?
  • kazuya

zyje w tej uni juz kupe lat i wsumie nigdy nie odczulam tego az tak drasytcznie. jedyne co jest katastrofa to euro ale sa tez dobrze strony konstytucji ktore mowia zeby wszystkie kraje trzymaly sie razem. nie znam slowa po polsku ale wyglada to tak ze INNE kraje poza unia maja widziec unie jako JEDNO! jednak w pojedynczych krajach beda dalej rzadzic wlasnie rzady tak ze kazdy kraj bedzie mial swoje prawa ALE na zasadach uni. Polska dalej bedzie Polska tylko bedzie sie kierowac tym co mowia eguly konstytucji
  • Łukasz Markowski

jeżeli ktos chce wiedzieć, dlaczego powinien głosować za konstytucją, niech zajrzy tutaj: http://www.eurokonstytycja-tak.info
  • Anonim

Przykro sie robi, jak ludzie bezmyslnie wypowiadaja sie na temat konstytucji europejskiej, nie czytajac jej, co ja mowie, nie widzac jej nawet na oczy. na chybil - trafil wydaja opinie, nie wiedzac co w niej jest.
    to tak jak z referendum... ludzie opierali sie na komentarzach w gazetach, informacjach podawanych przez tv... nie majac wlasnego zdania, szli glosowac... polskie spoleczenstwo...az wstyd! powstalo w calej Polsce tyle punktow informacji europejskiej, ale nie wiele osob tam zajrzalo... Polityka, to nie gra w lotki. zamkniesz oczy i rzucisz byle gdzie...liczac tylko na wysokie punkty.
    Przeczytalam konstytucję, zreszta musialam o niej wiedziec wiecej niz inni (studiuje europeistyke)... i mimo, ze sa kwestie, z ktorymi sie nie zgadzam (gorzej jakby ich nie bylo:)) to jednak wiem, dlaczego bede glosowac za badz przeciw. taki maly, osobisty komfort oddzialywania na polityke:)
  • kazuya

ja bylam przeciw czlonkostwa PL w Uni. mimo ze jestem Polka i chcem jak najlepiej dla tego kraju to moge powiedziec ze bylo za wczesnie dla tego kraju.... no i nie z tym sejmem ><;
    nie znam sie az za dobrze na polskiej polityce ale wiem dosc sporo by moc to powiedziec.

to bylo jasne jak trza ze polska sie na chama pchala do uni bo pieniazkow brakuje. jasne, po co odkladac skoro unia zaplaci. bylam rok temu u babci i w Bialogardzie stoi stary ratusz - latami sie walil... w kwietniu wiec bylam i widze ze buduja i remont tego starego glowna. a zucila mi sie w oczy tablica na ktorej pisalo ".... z funduszy unii europejskiej..." wiadomo bylo ze same miasto by sie tak dlugo bawilo az ruina by runela.

a ze ludzie tylko z TV sie informowali to nie morzez miec im za zle. tak jak ja to widze to wiekszosc ludzi mieszka na wiochach i nikt z nich nie pojedzie by sie informowac wydajac od 5 zetow w gore na autobus. pozatym brzmialo to w TV zawsze tak jakby politycy juz wszystko wiedzieli ALE mowili tylko te zajebiste rzeczy jak o kasie i innych....
    i tak polska dala sie wrobic....
  • Łukasz Markowski

kazuya, nie znam Ciebie i nie chcę Ciebie pochopnie oceniać, ale to w jaki sposób wypowiadasz się o Polsce i Polakach jest conajmniej obraźliwe. o ile wcześniej mogły byc jakieś wątpliwości co do słuszności przystapienia Polski do UE, to teraz zostały one rozwiane, świadczą o tym chociażby wskaźniki ekonomiczne. a o konstytucji dla Europy mało wiedzą nie tylko statystyczni Polacy, ale i pozostali obywatele Unii; przykład? - Hiszpanie dzisiaj głosują w referendum i wciąż 90% twierdzi że nie wie nic o tym traktacie, albo wie bardzo mało.
  • Anonim

ja też czytałem TUKE
    też w związku ze studiami
    na dziś jestem przeciw
  • Krzysztof ssssssssssssss

konstytucji UE 3 x nie
  • Anonim

dlaczego 3 razy?
  • Ina Saratus

a tak realnie rzecz biorac : jaki mamy na to wszystko wplyw?? przeciez i tak jestesmy juz w UE i niestety jestesmy jedynie jednym malenkim panstewkiem ktore marzy by sie liczyc na wielkim rynku europy... czy tak czy tak i tak bedzie tak jak tego chce gora
  • Anonim

tak, ale my, Polacy na drodze do wolnej zjednoczonej Europy, w kraju demokratycznym, mamy mozliwosc dochodzenia zwoich praw, a przede wszystkim szukania prawdy! Zal przyznac, ale nasze spoleczenstwo jest niepoinformowane, bezmyslne...nie chca wiedziec co sie dzieje, choca tylko oceniac i to czasem pochopnie. nie wstyd Nam, ze mimo, iz jestesmy w Unii, to tak naprawde nie powinnismy czuc sie Europejczykami?! Nic nas nie obchodzi Kraj, Unia... bysmy tylko wskazywali winnych... zadbajmy o Nasza wiedze!

a dochodź swoich spraw i szukaj prawdy!
    Gumowych słupów ci życzę i połamania obcasów kociu. UE ma nas w dooopie im chodzi tylko o kasiorę, tylko nie pisz pleaseee, że tak dużo nam dają, bo w te bajki to nawet kot w butach już nie wierzy
  • Anonim

well mon, po prostu UE poszła w kierunku, o którym Ojcowie Założyciele nie śnili
    kolega Krzysztof s... jest jak sądzę gospodarczym liberałem, więc ze zbiurokratyzowaną i socjalną UE mu nie po drodze

zgadza się! punkt dla ciebie. Ale UE nie jest socjalna tylko socjalistyczna i etatystyczna.
  • Anonim

a referendum?
    ma byc ale... kiedy?
  • Anonim

wraz z wyborami prezydenckimi
    w lokalach wyborczych bedą po dwie komisje i dwie urny zapewne - tak donoszą plotkarze Państwowej Komisji wyborczej

zwykłe demokratyczne marnotrawstwo, za przyjemność pozoru uczestniczenia w decydowaniu wybulimy kolosalne pieniądze, a i tak wynik jest formalnością
  • Łukasz Markowski

zadam więc Wam proste i banalne pytanie: jeżeli nie UE to co?;)
  • Anonim

eeee poza UE?; )

a niby co, świat na UE się kończy??
    współpracę gospodarczą i polityczną należy podejmować z tymi z którymi najbardziej się to opłaca, a nie zmieniać jednego pana na drugiego.
    Nie ma wiecznych sojuszy są tylko wieczne interesy - tą zasadę wyznawali wielcy mężowie stanu Disraeli i Churchill. A my nie mamy sojuszników tylko mamy pana i pan ten czy inny eksploatuje swojego wasala. Więc należałoby zacząć od upodmiotowienia państwa polskiego i jego polityki. Niech Polska zacznie podejmować suwerenne decyzje... ale w UE nigdy to nie nastąpi.
    A z kim współpracować?
    Politycznie warto na dziś współpracować z USA i Rosją w poszczególnych kwestiach. Gospodarczo z Rosją, Indiami, Chinami i poszczególnymi krajami UE, no cóż, ale teraz sojuszników wybiera nam Komisja E. i to ona zbierać będzie profity z tego tytułu. Zyskują też państwa najbogatsze Unii Niemcy i Francja, my jesteśmy od wpłacania składki i otwierania rynku.
  • 1
  • 2
| |

Grono dla Euroentuzjastów ale i dla Eurosceptyków

Fotki

Miejsca grona (1)