Uniwersytet Śląski [365]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Oj cos cisza w gronie studentow US... moze da sie to zmienic wreszcie. Na poczatek co studiujecie? Jaki wydzial, kierunek itp.
  • Anonim

Dodam, ze moja skromna osoba przemyka korytarzami Wydzialu Nauk Spolecznych, a kierunek - socjologia reklamy i komunikacja spoleczna :)

[mam cicha nadzieje, ze temat ten nie umrze smiercia naturalna]
  • Karolka

A ja pozdrawiam z pieknego Sosnowca, gdzie zdarza mi sie bywac na wydziale filologicznym (iberystyka + francuski stosowany).
  • Anonim

No nie wierze - to grono jeszcze zyje :) Miejmy nadzieje, ze z czasem bedzie nas coraz wiecej :)
  • wieczus

witam :)
    i pozdrawiam z Sosnowieckiej ul. Żytniej.
    Wydzial filologiczny- fil. slowianska ze specjalizacja serbska :)
  • wróbelek

widzę że chyba jestem ścisłym ewenementem w tym gronie,ponieważ mój wybuchowy kierunek to...chemia;)
  • Karolka

och, jak milo sie zrobilo..
    i jak niespodziewanie duza reprezentacja zytniej/stonehenge'u (bo studiujac na zytniej polowe czasu spedza sie w stonehenge'u - maja dobre grzane winko..)

pozdrawiam :)
  • wieczus

oy tak tak, swiete slowa - stonehenge to drugi dom nieomal :P
    a grzanego winka nie mialem okazji jeszcze stamtad skosztowac... chociaz generalnie nie gustuje we wszelkich grzanych trunkach; )
    wole napoje chlodzone a rozgrzewajace :)
    et vous?:>
  • Karolka

hehe.. et moi to się chyba nie popisze znajomością serbskiego - jedyne co mi się z nim kojarzy to imię Draginja :)

a co do trunków.. gusta gustami, ale cóż.. zima nam się zbliża mroźna.. po zwykłym piffku niełatwo przeżyć zajęcia w mroźnych lochach pod dziekanatem.. chyba, że Was tam nie przerzucają?
  • wieczus

no ja - jak i pozostale 20 kilka osob z grupy, nie popisze(my) sie znajomoscia serbskiego bo... od poczatku roku nie mielismy ani pol zajec z nauki jezyka :/

fakt, zima mrozna sie zbliza (eff, juz jest mrozno, a co to dopiero bedzie...), ale na szczescie nas (pewnie jak na razie) nie ciagaja w podziemia dziekanatu :) z reszta.. juz sama nazwa ulicy powinna rozgrzewac; )
  • Karolka

heheh.. chcialabym moc Ci nie wierzyc co do tych zajec z serbskiego, ale niestety sama wiem, ze na zytniej dziwne rzeczy dzieja sie.. :)

nie przypuszczalam, ze na serbskim macie takie liczne grupy.. w takim razie nic dziwnego, ze im zabraklo wykladowcow :)
    ale nic sie nie martw - poczekasz rok, dwa, to pewnie szybciutko doksztalca Wam kogos z rusycystyki; D

niestety u nas na hiszpanskim tak to czasem wyglada - maja malo kompetentnych ludzi (duza czesc wykladowcow jest po romanistyce, nie iberystyce!), wiec zeby zapchac czyms plan wsadzili nam jeszcze obowiazkowo praktyczna nauke jezyka rosyjskiego, wiedze o rosji i.. gramatyke opisowa ruskiego... :)))
  • wieczus

fakt, dziwne, dziwne - juz dala nam sie ul. zytnia od tej strony poznac :P

a na serbskiej to jest tak, ze serbska grupa jest jedna (czyli moja grupa), a pozostale grupy to inne jezyki slowianskie. a wszystko w ramach jednego kierunku - slawistyki :P

dobrze wiedziec, ze masz tyle ruskiego... wiem do kogo bede na korki przychodzil; )
    a swoja droga.. co ma Hiszpania do Rosji?:>
    no ale to przeciez Zytnia...; ))
  • Karolka

co Hiszpania miec do Rosji by mogla to nie wiem doprawdy..

ale jako przyszly filolog moge juz stwierdzic z cala pewnoscia, ze hiszpanski do ruskiego ma bardzo wiele: to jezyk i to jezyk :p

ilosc godzin z ruskiego nie swiadczy jednak o poziomie mojej wiedzy.. na taka opisowke to chodze tylko sobie popatrzec na przerazone miny osob z mojej grupy, kiedy facet zaczyna tlumaczyc jakies zawilosci gramatyczne w tym swoim dziwnym jezyku, ktorego my zupelnie nie rozumiemy :)
  • wieczus

no faktycznie - tu masz sporo racji :)
    mysle, ze za to stwierdzenie, jakze nowatorskie, powinnas juz spokojnie zostac doktorem-wykladowca UŚ; )

hmm... tak sie zastanawiam powaznie, czy chociaz sie nauczylas tych ich literek?:>
  • Karolka

no, no, calkiem niezly pomysl, moze rzeczywiscie zostane na usiu.. a wtedy kto wie, moze i z czasem bede wykladac tez serbski; > (w koncu to tez jezyk :)

co do literek.. ech, zaczynam je powolutku odrozniac.. moglabym juz prawie ze spokojnym sumieniem powiedziec, ze nawet udaje mi sie je skladac do calosci, gdyby nie to, ze w podrecznikach czasem podstepnie zmieniaja czcionke :>

ale - rzecz jasna - w swoich notatkach pisze zawsze "po swojemu", bo szybciej i po co sie meczyc.. :)
  • wieczus

no a ja wlasnie mialem pytac, czy pisanych literek tez sie juz naumialas, a tu widze, ze mnie podstepnie uprzedzilas :P

serbskiego.. no, no no, to moze wpadniesz do nas na zajecia, bo lektora jak nie bylo tak nie ma; )

ale dzis wialo na zytniej...
  • Anonim

Nie tylko na zytniej - na bankowej tez; )
  • Karolka

taaaaak.. dosyc dzdzyscie bylo..

rzeczywiscie, az mi przykro sluchac, ze tak sie poniewiera Wasza szczera chec zdobywania wiedzy.. jak tylko zaopatrze sie w jakas ksiazeczke typu serbski w pigulce, to zaraz przyjde Was uczyc.. tak bez tego to mi troszke glupio, bo - wiesz jak jest - studenci teraz jacys wybredni i znowu by narzekali, ze niby wykladowca niekompetentny :p

a co Cie sklonilo do wyboru tak oryginalnego kierunku? hyhy, a Ciebie pewnie tez zmuszaja do tego russkiewo?; )
  • wieczus

hmm.. no to zycze powodzenia, bo takich ksiazeczek niestety nie ma :/
    jest co najwyzej serbsko-chorwacki, ale to nie to samo :P

co mnie sklonilo? hmm.. po czesci to, ze nie dostalem sie na studia Opethki; ) a po czesci to, ze lubie nietypowe kierunki i ten wydal mi sie ciekawy :)
  • Karolka

To sprawa z moimi wykladami sie nieco komplikuje.. ale zatem wszystko jasne, dlaczego us ma problemy z wykladowca z serbskiego :>

A ja znowu na Zytnia z mokra glowa lece.. a ledwie co ze szpitala wyszlam i mialam prowadzic 'oszczedzajacy tryb zycia'.
    ech, zyzn, zyzn!
| |

Taki ładny duży uniwersytet z pięknymi studentami...

Uniwersytet Śląski

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)