Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Chuck Norris

Tess Gerritsen Klub Mefista genialna książka polecam
  • Lobo

to thriller medyczny, a nie kryminał :(
  • C a n a !!

polecam książkę : Juan Gómez-Jurado - Szpieg Boga
  • Lobo

Właśnie skończyłam "Zabójstwo Rogera Ackroyda" Agathy Christie i muszę przyznac, że zastosowanie pewnego zabiegu formalnego bardzo utrudniło odgadnięcie, kto jest mordercą. Sprytne pogrywanie z czytelnikiem, chociaż to standardowy kryminał dla angielskiej klasy średniej wyższej z połowy XX wieku, inaczej mówiąc, historia drobnomieszczańskiej i rodzinnej patologii. Przyjemne.
  • C a n a !!

cóż może jeszcze : Klub Dantego - Matthew Pearl
  • Richard Slade

Mariusz Czubaj, 21.37.
  • Lobo

O, Czubaj napisał ksiązkę o związkach antropologii i kryminałów jako konwencji literackiej "Etnolog w mieście grzechu", całkiem nieźle się ją czytało.
  • Sydney@

>C a n a カナ napisała:
    >cóż może jeszcze : Klub Dantego - Matthew Pearl

Wyprzedziłaś mnie, własnie miałam to napisać. Świetne

• Lobo

Przeczytałam "Magnetyzera" Konrada Lewandowskiego, którego znam raczej z dzieł SF. A tu powiesc historyczna w kryminalnej konwencji, bo chyba tylko tak to nazwac można. A w zasadzie powiesc policyjna, a nie kryminał. Zabawna. Barwny świat, światek i półświatek Warszawy lat 20', śledztwo służy raczej jako pretekst do przechadzki po mieście, z obowiązkowym wpadnięciem na kieliszek do Ziemiańskiej, ale ogólnie rzecz ujmując - zabawna. Kupiłam cały pakiet tej serii (promocjs była), więc bez wstrętu (i bez ekscytacji) przeczytam pozostałe tomy.
  • Antymałpa

Dobra biorę się za trylogię Larssena, mam nadzieję że szwedzki kryminał mi podejdzie, bo film był fantastyczny!
  • Zaciekawiony

Przez święta przeczytałem "Sokoła Maltańskiego" Hammeta, i jest to kawałek na prawdę niezłej prozy, poprowadzonej w sposób raczej nietypowy. Przeczytałem też dwa kryminały Ireny Matuszkiewicz "Nie zabijać Pająków" i "Czarna wdowa atakuje". Ta pierwsza jakby lepsza.
    W czynszowej kamienicy mieszkają państwo Pająkowie, byli milicjanci z nadgorliwością w utrzymywaniu porządku. Nasyłają policję na sąsiadów gdy zachowują się za głośno, wyprowadzają psy bez kagańca czy śmiecą; donoszą na nich opiece społecznej, prokuraturze i staży miejskiej, profilaktycznie nagrywają wszelkie rozmowy i w razie kłótni oskarżają o obrazę - dlatego gdy pan Pająk zostaje znaleziony w lesie z nożem w plecach i plastikowymi rogami na głowie, w zasadzie wszyscy sąsiedzi są podejrzani. Całkiem sympatyczne.
  • Ewa Kalinowska

Harlan Coben "Nie mów nikomu"
    Utrzymany w delikatnym napięciu i mrocznej atmosferze wątpliwości stawia coraz więcej pytań w trakcie czytania. Autor długo przeciąga strunę niepewności prowokując u czytelnika zniecierpliwienie, ale warto dotrwać do końca książki. Zakończenie bowiem jest spektakularne, wprowadza w osłupienie... Bardzo polecam tę książkę.
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)